Első karakter
Közélet
A korrupciómentesség és a feddhetetlenség ígéretének dacára a baloldal hemzseg az egyéni képviselőjelöltjeihez köthető botrányoktól. Összegyűjtöttük, ki milyen ügyben érintett.
A háborúval összedőlt a kormány keleti nyitási politikája? Bod Péter Ákost Győzikére cserélte a Fidesz? Tartanak-e az elszámoltatástól? Interjú a kancelláriaminiszterrel.
Külföld
Az Egyesült Államok nem vonul háborúba Ukrajna miatt, de az Oroszországra kirótt szankciós csomag az amerikaiak fejéből pattant ki – ráadásul óriási kétpárti támogatottsággal.
„Támogasd Ukrajnát! De Palesztinát is…” – az interneten terjedő graffiti jól megragadja a közel-keleti társadalmak kettős érzését a szomszédunkban dúló háborúval kapcsolatban.
Úgy tűnik, az Ukrajna elleni orosz agresszió egyik mellékfrontjaként információs háború zajlik a magyar–lengyel barátság ellen is. Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnökének írása a Mandiner hetilap friss számából.
Peking a háború kapcsán az ellenfelek és riválisok reakciói alapján határozza majd meg geopolitikai stratégiáját. A terv a régi: nagyhatalmi pozíció kialakítása egy új világrendben.
Precedens
A zöldátállás felgyorsításával vívhatná ki energetikai függetlenségét Európa Oroszországgal szemben, hallani számos fórumon. Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak az ehhez szükséges körülmények hiányoznak, de még a fosszilis energiahordozók átmeneti pótlása is nehezen lenne megoldható.
Makronóm
Szerencsés, ha minden sikeres nő mögött ott áll egy férfi és egy család – vallja az Év Bankára címmel jutalmazott Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.
Meta
Néhány száz évvel ezelőtt az emberiség már átélt egy olyan válságot, mint amilyen a 21. és 22. században ránk és leszármazottainkra vár. Ha megértjük a 17. századot, eredményesebben alkalmazkodhatunk a jövőhöz – állítja Geoffrey Parker hadtörténész.
Tudomány
Magyarok részvételével világviszonylatban egyedülálló adatbázist hozott létre egy nemzetközi kutatócsoport háromdimenziós szerv- és betegségmodelleket alkalmazó vizsgálatok segítésére. Munkájuk egyebek mellett daganatos betegségek gyógyításában hozhat jelentős előrelépést.
Jegyzet
Az utóbbi hetekben elkezdtük újra arcról felismerni a halált, a menekülést, a veszélyt; pedig azt hittük, hogy nekünk már rég nem lehet „saját halálunk”, vagy ha van/lesz is, az csakis fröccsöntött kvázihalál lehet.
Sport
Az FTC nem kíván politikai kérdésekkel foglalkozni, a szakmai munkára koncentrál – mondja Orosz Pál. A klubvezetőt az ukrán–orosz háborúról, Sztanyiszlav Csercseszov edzőről és a Bajnokok Ligája-főtáblára jutás esélyeiről kérdeztük.
Élet
A Magyar Nemzeti Múzeum fegyvergyűjteménye egy rendkívül díszes vadászati emléktárggyal gyarapodott, amelyet József Ágost főherceg kapott ajándékba a 20. század elején.
A világ, amit az előadásaim révén magam köré teremtettem, önálló életre kelt. Ebben létezem – mondja a Kossuth-díjas táncművész-koreográfus. Interjúnk.
Utolsó Figyelmeztetés
Most ugyanúgy menekülnek kelet felől az emberek, mint annak idején a nagymama Erdélyből. És a mostani háború áldozatainak is jár az újrakezdés lehetősége.