Első karakter
Közélet
Az orosz–ukrán háború jelentősen átírta a kampány forgatókönyvét. A pártoknak tisztázniuk kell, hogy válsághelyzetben ki jelenthet stabilitást az országnak. Milyen következményei lehetnek az Ukrajnában zajló harcoknak a magyar belpolitikában? Elemzésünk.
Hogyan segíthetünk a háborús helyzetben? Jól vezeti-e a kormány az országot? Van-e lmbtqi-lobbi? Vitainterjú a noÁr mozgalom alapítójával és a zenésszel.
„Nem vagyok konzervatív, de vallom, hogy szellemi sokszínűségre van szükség a felsőoktatásban” – mondja a világhírű filozófus. Interjú szólásszabadságról és magyarországi tapasztalatairól.
Külhon
Életveszély Kijevben, behívófrász Kárpátalján – több mint százezer ukrán és magyar menekült már északkeleti határunkon át a biztonságos Magyarországra, hogy mentsék, ami menthető.
Külföld
Vlagyimir Putyin több mint húsz éve vezeti Oroszországot. Ez idő alatt leginkább a gazdasági események mozgatták a népszerűségét. Tekintsük át az elmúlt évtizedek legfontosabb politikai történéseit!
A fegyveres konfliktus második hetében lassulni tűnik az ellátási problémákkal küszködő orosz csapatok mozgása.
Kicsúszott a talaj az épphogy kormányozni kezdő balliberális német kormány alól.
Mi motiválja a lengyelek mindenkinél keményvonalasabb oroszpolitikáját? Polonistákkal beszélgettünk északi barátaink történelmi érzékenységeiről és geopolitikai törekvéseiről.
Precedens
Még a NATO-tagállamok is a saját felelősségükre cselekednek, a szövetség által nyújtott védelem pedig korántsem feltétlen vagy automatikus. A döntési helyzetben lévő vezetők így a 21. században is választhatnak: sodródnak az árral, vagy felelősségteljesen élnek a szövetségből adódó lehetőségeikkel?
Makronóm
Oroszország elérte, hogy az egész világ gazdasági háborút hirdessen ellene.
Meta
A Homo sapiens korai közösségeiben még alig fordult elő békétlenség. Mi változott a pleisztocén óta? Egyrészt csillagközi méreteket öltött az egyenlőtlenség, másrészt a modern élet leszoktatott minket az együttműködés mindennapos gyakorlásáról – figyelmeztet egy ausztrál filozófus.
Tudomány
Az osztrák és orosz birodalmi csapatokkal szembeszállni képes 1848–1849-es magyar honvédsereg megszervezése a forradalom és szabadságharc egyik legnagyobb tette és sikertörténete volt.
Feminens
„Élményt adni, ez a cél!” – vallja Gali Rita, aki társaival együtt a fogyatékkal élő emberek életkörülményeit és hétköznapjait igyekszik szebbé tenni a Tordasi Műhelyben.
Mandiner Sport
A nemzetközi sportvilág összezárt Oroszország ellen. Nem ment könnyen, volt némi tétovázás, de végül szinte az összes nagy sportszervezet döntött: a háború miatt a sportolókat, rajtuk keresztül pedig az országot és Vlagyimir Putyint bünteti. Jó döntés ez? Megkockáztatom, hogy nem az. De nem a politika vagy Putyin, hanem az érintett sportolók, a fiatalok miatt. Az ő szabadságuk sérül, miközben a szabadság eltiprását szeretnék büntetni.
Élet
Folyamatosan igyekszünk költészetet alkotni a néptáncból a színpadon, a szó nemes értelmében – mondja a hatvanöt éves Duna Művészegyüttes művészeti vezetője. Interjú.
Utolsó Figyelmeztetés
El-elfog valami mély rettegés magamért, értünk, a családomért és a nemzetemért.