Első karakter
Közélet
Elmérgesedő viták az elhúzódó listaállítás körül, belső elégedetlenség Márki-Zay Péter botrányos szereplései miatt és amatőrre sikeredett államfőjelölt-állítás – ezekkel a nehézségekkel fordult rá a hivatalos kampányidőszakra a baloldal. Helyzetkép a konfliktusokkal terhelt, Gyurcsány Ferenc által dominált térfélről.
Bármit mutassanak a közvélemény-kutatások, az utolsó percig tart a küzdelem – mondja a Fidesz külügyi szakpolitikusa, a dél-budai választókerület egyéni képviselőjelöltje. Interjúnk.
Ugyanolyan valóságidegen, abszurd, utópikus világot akarnak ma ránk kényszeríteni Nyugatról, amilyet korábban Keletről erőltettek, de mi nem akarunk még egyszer ilyen kísérletben részt venni – mondja Schmidt Mária történész. A fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Terror Háza Múzeum főigazgatója a főhajtásra képtelen baloldalról, a kommunizmusban megedzett magyarokról és a Nyugaton tomboló neomarxista eszmékről beszélt lapunknak, de Márky-Zay elhíresült mondatát sem hagyta szó nélkül. A múlt ködéből előkerült Demszky Gábor, Pető Iván, a lufieregető Pa-Dö-Dö, de Soros György szelleme is körüllengte a beszélgetést. Nagyinterjúnk.
Külhon
Brutális mértékben elértéktelenedő pénz, lehetetlen életszínvonal: elsősorban gazdaságilag viseli meg Ukrajnát és ezen belül a különösen hátrányos helyzetű Kárpátalját a háborús fenyegetettség. Helyzetjelentés az északkeleti végekről.
Külföld
Orbán Viktor a saját súlycsoportjánál magasabb kategóriában bokszol – véli a budapesti brit nagykövet. Interjú az ukrán válsággal kapcsolatos álláspontról és a brexit utáni brit–magyar viszonyokról.
A világi média ünnepli, a hívők azonban inkább aggódva figyelik a német katolikus egyház önreformprojektjét, a Szinódusi utat, amely könnyen vezethet egyházszakadáshoz.
Hónapok óta tartó nemzetközi feszültség és hetek óta tartó, nyugatról és keletről egyaránt csúcsra járatott háborús pszichózis után felszállt az addig szánt szándékkal gerjesztett köd: Oroszország hétfő este megkezdte ukrajnai hadműveleteit.
Precedens
Alig leplezik egyes uniós politikusok, hogy a jogállamisági mechanizmust politikai fegyvernek tekintik. Az Európai Unió Bírósága Magyarországgal kapcsolatos ítélete ezért pozitív hatással bír, vagyis végső soron inkább nyertünk, mint veszítettünk az ítélettel.
Makronóm
Makronóm: Egy botrányközgazdász portréja
A Jobbik által javasolt Róna Péter lett az ellenzéki összefogás államfőjelöltje Novák Katalinnal szemben. A közgazdász téves, sokszor megcáfolt dogmákat hangoztat a magyar gazdaságról, és hangzatos, manipulatív állításokkal igyekszik felhívni magára a figyelmet.
Meta
Miközben a világ távoli pontjai egyre jobban hasonlítanak egymásra, a focihoz kapcsolódó rítusok egyértelművé teszik, hogy a homogenizáció kudarcra van ítélve. A globalizáció legszívósabb ellenfele a futball – állítja egy liberális amerikai.
Egy különleges éremmel gyarapodott vásárlás útján a Magyar Nemzeti Múzeum. Wahrmann Mór nagykereskedő és politikus arany díjérmét szerezte meg az intézmény, amely egy sorozat része – ám ez az egyetlen példány, amely az idők során előkerült.
Feminens
Rendszerszintű változást sürget Sváb-Repponi Felícia, a Dominó Konzultációs Műhely alapítója. A jogász életcélját valósítja meg a gyermekvédelemben.
Jegyzet
Mandiner Sport
A téli olimpiák a nyáriak árnyékában élnek. Valójában alig kéttucatnyi országnak fontos sportesemények, kereskedelmi értékük is jóval kisebb, mint a nagy testvérüké. Ezért jóval családiasabbak, emberléptékűek és kevésbé kommerciálisak. Ha van mégis kivétel, a pekingi mindenképpen az volt.
Élet
Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum legfőbb küldetése, hogy segítsen a gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak választani az óriási kínálatból. Bemutatjuk az úttörő tevékenységüket.
Utolsó Figyelmeztetés
Hosszú csend a válasz. Nincs csattanó.