Első karakter
Közélet
Diplomáciai nagyüzemének közepén, a kínai államfővel való találkozás után, a francia elnök és a német kancellár előtt fogadta Moszkvában Vlagyimir Putyin Orbán Viktort. A közös bejelentésekből egy magyar–orosz gazdasági sikersztori képe rajzolódik ki.
A tavasz nagy politikai csemegéje lesz, hogy most először magyarul is megjelenik Tilo Schabert Boston Politics – A kreatív hatalomgyakorlás művészete című kötete. Sokan a NER bibliájaként emlegetik – miért az, és miért mégsem az?
Magánosítási tervek és esetleges kórházösszevonások is szerepelnek a baloldal egészségügyi reformelképzelései között. Mutatjuk, mit tudunk eddig a hatpárti összefogás szakpolitikai programjáról.
Milyen politikai ára lehet a gazdasági hasznot hozó orosz és kínai kapcsolatnak? Mi a kormány stratégiája Ukrajna kapcsán? Interjú a külgazdasági és külügyminiszterrel.
Külföld
Egy kigyúrt, füvező exsportriporter, aki az angolszász nyilvánosság egyik vezető megmondóemberévé nőtte ki magát. Vendégeit ma százmilliók hallgatják, ám nem kevés ellenséget is szerzett magának.
Precedens
Baloldali választási győzelem esetén az Alaptörvény félretétele mellett EU-közeli és egyéb külföldi akadémikusokat, jogászokat nevezhetnek ki magyar közjogi pozíciókba – akár alkotmánybírónak.
Makronóm
A nagyobb ütemű pénzromlást kéri számon a Magyar Nemzeti Bankon, de a jegybank volt elnöke élesen bírálja a kormány gazdaságpolitikáját és egyes intézkedéseit is. Csakhogy érvelése sok ponton hibás.
Meta
Rögeszmés mániákusok, küldetéses ngó-k és fontosságukat kereső hivatalnokok győzték meg a Nyugat közvéleményét, hogy a gyermekvállalás árt a bolygónak. Érvelésük alapja évtizedek óta egy 1968-as tanulmány, amelyről ma már tudjuk, hogy súlyos tévedés. Van-e visszaút?
Tudomány
Az emberi tevékenységből fakadó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése korunk nagy feladatai közé tartozik. Most magyar kutatás is keresi a választ arra, hogy lehetne akár több ezer évre eltárolni a föld alatti mélységekben.
Feminens
Eleinte úgy gondolta, az autósportos száguldás világában a helye, ám első gyermeke érkezése után megváltozott az élete: hárs- és mogyorófák árnyékában születnek versei és meséi, amelyekre sok ezer gyermek alszik el. B. Habarics Kitty író-illusztrátorral beszélgettünk.
Jegyzet
Mandiner Sport
A legelképzelhetetlenebb fordítást mutatta be Rafael Nadal az Australian Open döntőjében január legvégén; győzelmével ő az első férfi teniszező, aki huszonegy Grand Slam-bajnoki címet nyert. Bemutatjuk a valaha legeredményesebb teniszezőt, a nagy küzdőt és versenyzőt.
Élet
Sebő Ferenc hetvenöt éve, 1947. február 10-én született.
Én a színházat a művészet felől értelmezem, a politikát meg társadalmi szolgálatnak tartom, ezért nehezen viselem, ha hatalmi szóval beszorítanak bármiféle kurzusba – mondja Szabó K. István Jászai Mari-díjas erdélyi rendező.
Utolsó Figyelmeztetés
Meg vagyon írva, hogy szeressétek ellenségeiteket, de az nem, hogy álljatok is át hozzájuk.