Első karakter
A Willkommenskultur 2015-ös meghirdetése is az új idők új dalai­nak adott formát.
Közélet
Soha nem voltunk egyhuzamban annyit reflektorfényben, amennyit várhatóan idén leszünk. Hazánkban áll össze euroatlanti szövetséggé az európai és az amerikai konzervativizmus. Körképünk.
Apám emlékére
A napi politikai csatározásokban sokszor nehéz átlátni, mi az a szempont, amely hosszú távon is érvényessé tesz egy kormányzást, mi az, ami megmutatja az erős és távlatos vezetést a gyenge irányítástól megkülönböztető, maradandó tetteket.
Miért nem lehet transznemű gyerekekről beszélni? Miként itatódott át az európai és nemzetközi intézményrendszer a genderideológiával? Körképünk az erősödő lmbtq-mozgalomról.
Igaz-e, hogy még mindig a férfiak uralják a magyar politikát? Mi a baj az esélyegyenlőségi indexekkel? Vita a nők közéleti szerepvállalásáról, civilségről és családpolitikáról.
Külhon
Márciusban tizenegy év után újra megszámláltatik Románia lakossága; a jelek szerint ezúttal is sikerült román módra trükközni a kérdőívvel és magyar módra egymásnak esni. A nagy kérdés: legyen-e a magyaron belül megjelölhető székely identitás a népszámlálásban?
Külföld
Továbbra is a nagy kelet-európai síkság fölött lebeg a kérdés: lesz-e háború Ukrajna és Oroszország között? A feszültség hetek óta nő, az ukránok egyre idegesebben mozognak és üzengetnek a nemzetközi térben.
Tragikus emlékeztető Szíriából: miközben a nemzetközi közvéleményt az ukrajnai válság köti le, a Közel-Keletről aggasztó hírek érkeznek.
Szigorítanák és kiterjesztenék fegyverexport-szabályozásukat az utóbbi években diktatúrák felfegyverzéséből óriási pénzeket kereső németek. Franciaország egyelőre nem lelkes.
Precedens
Több tekintetben is szembemegy a brit migrációs törvényjavaslat az EU, valamint a nemzetközi szervezetek, ngó-k elvárásaival. Elfogadása esetén az új szabályozás sok ország számára modellértékű lehet, ráadásul részben a brexit is igazolást nyerhet általa.
Makronóm
Miután több évtizedet töltött multi cégeknél, Lepsényi István úgy döntött, tapasztalatát a hazai kis- és középvállalati szektor fejlesztésére fordítja. Az innovációs tárca miniszteri biztosa fejlődési lehetőséget lát az egyetemek modellváltásában, és a magyar innováció fellendülését várja tőle.
Meta
A 2020-as évek nem a visszaesés, hanem egy új aranykor nyitánya lesz a világgazdaságban, a dinamizmust a felhőtechnológia, az új típusú alapanyagok, a mesterséges intelligenciára épülő mikroprocesszorok és a gépgyártás összekapcsolása alapozza meg – állítja egy nonkonform fizikus.
Feminens
„Amíg a Bethlen Gábor Kollégium létezik és működik, addig a megye magyarságának is van létjogosultsága” – mondja az intézmény igazgatója. Szőcs Ildikót a szórványlétről, oktatásról és nevelésről is kérdeztük.
Jegyzet
Mandiner Sport
Sportolóink öt sportág tizenhét számában állnak rajthoz, elsősorban a rövidpályás gyorskorcsolyában számítunk éremre.
Liu Shaoang „Ádó” és Liu Shaolin Sándor, a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás világklasszis testvérpárja a phjongcshangi szenzációs eredmény után a pekingi olimpián írhatja tovább a magyar sporttörténelmet. A tetoválás apai örökségéről, a fájdalom szeretetéről, Jackie Chanről és arról is beszélgettünk, miért tanulnak írni-olvasni kínaiul.
Élet
Egy Mozart-opera vagy Beethoven-szimfónia olyan dolgokat fed fel az emberi lét lényegéről, amelyek a hétköznapi életben is iránytűk lehetnek – véli a Magyar Zene Háza igazgatója. Interjú.
Utolsó Figyelmeztetés
Furán hangzik, de egy virág okozta a világtörténelem első modern pénzügyi válságát. A krach a tulipánhoz kötődik, és a 17. századi Hollandiában zajlott le. A holland tulipánmániát azóta is a spekulációs őrület tankönyvi példájaként emlegetik.