Első karakter
Közélet
Az első számú „transzfóbok” ma nem a konzervatívok, hanem a hagyományos feministák. A nem mint biológiai objektív valóság relativizálása ugyanis több mint egy évszázad nőjogi küzdelmét teszi semmissé.
Április 3-án rendezik a kilencedik szabad országgyűlési választást Magyarországon. A közvélemény-kutatások szerint a magyarok nagy része a Fidesz–KDNP győzelmére számít, az igazi kampányidőszak azonban csak most kezdődik. Összeszedtünk néhány tényezőt, amely meghatározhatja a választás eredményét.
Mire lehet számítani az új koronavírus-variánstól? Mi vár azokra, akik elkapják, és tud-e akkora bajt okozni a gazdaságnak, mint a korábbi lezárások? Körképünk a járványhelyzet fejleményeiről.
Nagy érdeklődéssel figyeljük a Magyarországon zajló kísérleteket – mondja a világhírű filozófus, akivel nemzeti eszméről, a liberalizmus veszélyeiről és Orbán Viktor politikájáról beszélgettünk.
Külhon
2019-ben leégett az osgyáni várkastély tetőszerkezete, állami segítséggel most befejezik az újjáépítés második szakaszát. Az épület egykori gazdáinak leszármazottja hátborzongató történeteket mesélt, Orosz Örs pedig a szlovák műemlékvédelem szemléletváltozásáról számolt be.
Külföld
Ismét divat aggódni Bosznia stabilitásáért – azért a stabilitásért, amelyet újabban pont az aggódók veszélyeztetnek a leginkább.
Senki nem tudja, ki lesz az új olasz köztársasági elnök – sőt hivatalosan még jelöltek sincsenek. Csak egy merész ötlet a jobboldalról, a baloldalról pedig néhány lehetetlen.
Egyre nő a terrorizmussal sújtott országok száma a kontinensen, a helyi eliteknek több szempontból fejtörést okoznak az innovatívan terjeszkedő új ellenségek. Körképünk.
Precedens
Ismét kreatívan értelmezte a jogot az Európai Unió Bírósága, amikor egy lengyelországi vita kapcsán a nemzeti igazságszolgáltatás feje felett átnyúlva hatáskörén túl eső ügyben hozott végső döntést. Ezzel lényegében kiüresítette a tagállami igazságszolgáltatás működését.
Makronóm
A minimálbér szintje fontos témája lett napjaink közbeszédének. Az utóbbi évek jelentős emelései magyarok millióinak növelték meg az életszínvonalát. Az emelések azonban nem okok, hanem egy célzott, sikeres gazdaságpolitika következményei voltak. Ezt nem értik azok, akik európai minimálbért emlegetnek.
Meta
Napjaink talán legismertebb teniszezője kitört a sportrovatból, ám a nevét csak keveseknek sikerül helyesen leírni.
Amazon, Apple, Google – ezeknek a vállalatoknak a létezéséről még az óvodások is tudnak. Cargill, Vitol, Glencore – róluk már alig hallott valaki. Pedig jelentőségük a világgazdaság, sőt a geopolitika alakulásában semmivel sem kisebb. Egy bombasztikus új könyv a nyersanyag-kereskedők titokzatos világáról.
Feminens
Alapítvánnyá nőtte ki magát az a Facebook-csoport, amely immár több mint száz gyűjtéssel több mint félmilliárd forint adományt szerzett: Tasi Nikolett, a CsodaCsoport alapítója mesél lapunknak a százezreket megmozgató ügyekről.
Budapesti történetek
A rokokó korszak szabadossága elérte Pestet és Budát is – így mulattak a 18. század alkonyán télvíz idején.
Jegyzet
Ahol kevesebb a civilizációs betegség, több a szolidaritás, és minden valósabb: Bakonybél.
Mandiner Sport
Tervei alapján épült meg többek között a Papp László Budapest Sportaréna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénája, valamint a világ csodálatát kiváltó Puskás Aréna. A magyar–szlovák közös rendezésű kézilabda-Európa-bajnokságra pedig a közelmúltban elkészült a kontinens legnagyobb multifunkcionális sportcsarnoka, az MVM Dome. Skardelli György Kossuth- és Ybl-díjas építésszel beszélgettünk. 
Csaknem húszezer torokból szólalt meg Himnuszunk az első mérkőzés előtt. Aki ott volt, soha nem felejti. Még akkor is örök emlék, ha a fiúk rengeteg hibával, érthetetlen megoldásokkal játszottak, és a Hollandia elleni váratlan vereség sajnos minden további eseményt meghatározott.
Élet
Az emigrációban francia, majd spanyol írónak készült, de hamar rájött, hogy igazán pontosan és szépen csak magyarul tudja kifejezni magát. Interjú Ferdinandy György Prima Primissima díjas íróval.
Utolsó Figyelmeztetés
Kivonultam kicsit az év végére a digitális nyilvánosságból. Jó volt – de nem fogom emiatt szapulni a technológiát.