Első karakter
Közélet
Az Egyesült Államokban sokan megbánták már a baloldal kormányra juttatását. A Biden-adminisztráció mind belföldön, mind külföldön kudarccal zárta az első évét. Ellenben a kulturális harc, a társadalom átalakítása nagy erőkkel robog előre.
„Most lenne egy alkalom, hogy ebben a bizalomhiányos világban bizalmat adjunk valakinek, aki mindannyiunké lehetne” – írja Martonyi János, aki a Mandineren szólal meg külügyminiszteri leköszönése óta először közéleti témában.
Európa energiaválsággal küzd, az unió vezetése mégis tovább erőltetné a krízis kialakulásában is szerepet játszó energiapolitikáját, amely gyökeresen eltér a magyar kormány, sőt a visegrádi négyek elképzeléseitől.
Ki nyerte politikai értelemben a 2021-es évet? Kinek van nagyobb esélye a választási győzelemre tavasszal? Mi a kormány legnagyobb hibája? Megadja Gáborral, a Századvég vezető kutatójával és Vona Gáborral, a Jobbik volt elnökével, a Második Reformkor Alapítvány alapítójával beszélgettünk.
Külhon
Az észak-bánsági magyar falvakat szegénység, munkanélküliség és elöregedés sújtja, 2015 óta pedig a migránsáradattal is meg kell küzdeniük. Riportunk Magyarmajdányból.
Külföld
2021-ből nemcsak a folytatódó covidjárványra vagy az Egyesült Államok kudarcos afganisztáni kivonulására emlékezhetünk vissza, hanem a nyugati–orosz kapcsolatok egyik fordulópontjára is.
Vagyonuktól, megélhetésüktől, szeretteiktől, életterüktől – egész saját sorsuk alakításától – fosztattak meg az iraki keresztények az Iszlám Állam rémuralma idején. Útirajz Irakból.
Lassan alig ér annyit a török líra, mint a papír, amelyre nyomtatják – Erdoğan ugyanis vallási okokból nem hajlandó megfékezni az inflációt. Az egyesült ellenzék előre hozott választást követel.
Precedens
Könnyen lehet, hogy rövidesen lesz olyan európai ország, ahol szinte bárki„eutanáziagépet” nyomtathat magának. Írásunk a svájci piacra betörni készülő halálszarkofágról.
Makronóm
Beszélgetés a közgazdászként és költőként is ismert Báger Gusztávval huszonöt éves írói jubileuma alkalmából.
Meta
Világszerte dübörög az innovációs színház, ahol mindenki a Szilícium-völgy beszédmódját mímeli. A technovallás hívei nem értik a termelés valódi természetét, és összemossák az innovációt a találmányokkal. A valódi növekedés titka a sajátos helyi modell – állítja egy mítoszromboló kanadai professzor.
Feminens
Értelmi sérülteknek és otthonban élő időseknek tart speciális, mozgásterápián alapuló órákat a testi-lelki fejlődésért Tóth Sára. A terapeuta azt szeretné, hogy minél többen felismerjük: a kor előrehaladtával leépülünk, és fontos lenne felkészülni a „szűkebb esztendőkre”.
Budapesti történetek
Több ezer év emlékeit hordozza gyomrában és felszínén a Gellért-hegy: a Citadella és környéke nagyszabású felújítása előtt van miért számba venni értékeit.
Jegyzet
Nem tudom, miképp dől el az ember életében, hogy beleszeret a kávéba vagy sem. Legfeljebb sejtem, én miért lettem a kávé rabja – úgy értem, rajongója.
Sport
Milyen elszámoltatásra számíthatnak az évek óta rosszul teljesítő, de jelentős támogatásból gazdálkodó szövetségek? Mi lesz a tanítványaikat megfélemlítő edzők sorsa? Hogyan alakulhat a MOB jövője az elnök bukása után? Interjúnk Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral.
Élet
Négy írót kért fel a székesfehérvári Vörösmarty Színház Madách Imre fő műve továbbírására. A vállalkozásból a teátrum csaknem teljes társulatának részvételével izgalmas produkció született, amelyet a Színházi Dramaturgok Céhe nemrég az évad legjobb drámájának választott.
Óévről és új évről, illúzióról és valóságról, hivatásról és családról, lemondásról és felismerésről, csendről és imáról beszélgettünk a születésnapos Dolhai Attilával. A színművész vallja: a gyermeknevelésben a mintaadáson múlik minden. A legfontosabb a „lelk”, Apa! – mondták neki gyermekei, amikor kicsik voltak. E mondat pedig azóta is iránytűként szolgál az életében.
Utolsó Figyelmeztetés
Amióta az ember evett a tudás fájának gyümölcséből, mindent tudni akar. De a tudomány sem tud abszolút válaszokat adni a világ nagy kérdéseire.