Első karakter
Közélet
Kezdhetünk lassan hozzászokni: ha azt mondjuk, magyar foci, ismét a büszkeség és nem a szégyen fog el bennünket.
Továbbra is lassan érkeznek a nyugati vakcinák, miközben a hazai gyógyszerészeti hatóság biztonságosnak találta és engedélyezte a németek támogatását is élvező kínai és orosz oltóanyagokat. Bár itthon mindkettő össztűz alá került, a szakértők egyetértenek abban, hogy hatásosak, és érdemes velük oltatni.
Hogyan épít egyszerre globális falansztert és tart kis csoportos pszichodráma-önképzőköröket a liberalizmus?
Az LMP-s Károlyi Attila szerint a kanizsai baloldal a nemzeti válogatott, a helyi Fidesz pedig olyan, mint egy „falusi klub”. Nagy a szellemi szintkülönbség a javunkra – nyugtázza. Riportunk Nagykanizsáról.
Magyarországon tapintani lehet az összetartozást, az érzést, hogy egy nemzethez tartozol – véli Marco Rossi. Beszél-e már magyarul? Mik a legfontosabb értékek a sportban és az életben? Mekkora esélyünk van kijutni a világbajnokságra? Interjú a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával.
Külhon
Kézzelfogható eredményeket hozott a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Design Terminal munkája a határon túli közösségekkel: a kapcsolatépítő és mentorprogramoknak köszönhetően a csokoládémanufaktúrától a marketingakadémiáig vállalkozások baráti hálózata szövi át a Kárpát-medencét.
Külföld
Ádázul kutatja az orosz vezetés korrupciós ügyeit, könnyen fogyasztható YouTube-videókban tárja a közvélemény elé a legfelháborítóbb ügyeket, rendszeresen tízezreket visz a városok utcáira, de maga sem ellentmondások nélküli személyiség. Kicsoda Alekszej Navalnij, mit művel vele Oroszország, és mit művel ő Oroszországgal?
Sok évtizedes konfliktust szított fel a járvány Romániában, ahol a nagy hatalmú ortodox egyház kiéhezett kispapjai szélsőséges eszmék zászlói alatt masíroznak szembe saját – legalább szavakban nyugatosabb – bukaresti pátriárkájukkal. Eközben a nyílt politikai szélsőjobb is feléledt keleti szomszédunknál.
A súlyos uniós vakcinahiány tovább élezi az EU és az Egyesült Királyság közötti ellentétet.
Precedens
Egyes vélemények szerint a nemzetállamok sorsát a bitcoin pecsételheti meg: nem egy anarchokapitalista látnok ünnepli már most a virtuális pénz államok felett aratott diadalát. Habár a bitcoinhálózat logikája akár be is teljesítheti a víziót, a folyamatot érdemben befolyásolhatja Kína gazdasági ereje és a jegybankok.
Makronóm
A Gazdasági Versenyhivatal rekordösszegű bírságokat szabott ki a közösségimédia-platformok ellen a fogyasztók megtévesztése és adataik továbbadása miatt. Az internetes véleménycenzúra ügyében a szervezet a hiányzó törvényi védelem megalkotását szorgalmazza. Rigó Csaba Balázzsal, a hivatal elnökével beszélgettünk az utóbbi időben megszaporodott teendőkről.
Meta
Nincs és nem is létezhet globális kultúra, mert a bolygó különböző pontjain a Homo sapiens eltérő evolúciós ösvényeket választott magának. A Nyugat sikerét a földrajz mellett a többiektől való markáns különbözősége s legfőképpen az egyház alapozta meg – állítja a Harvard fiatal professzora.
Tudomány
A festőien szép, de a modern tudomány és technológia fősodrához képest kissé kiesőnek tűnő, Nógrád megyei Szirákon egy olyan ellenanyag-előállító laboratórium működik, ahol egymásnak adják a kilincset a világ nagy vakcinagyártói. A magyar antitest­központról kérdeztük Lukács Noémit, a Scicons vezetőjét.
Feminens
Banga Ilona biokémikus komoly szerepet vállalt a C-vitamin kutatásában Szent-Györgyi Albert mellett, s a Nobel-díjas professzor emigrálása után is sokat tett a tudományért.
Jegyzet
Élet
A Villányi-hegység déli oldalán, a kis pincében precízen sorakoznak az acéltartályok és a gondosan válogatott francia tölgyfa hordók. Kiss Gábor nagyvilági borokat készít a hegyoldalon, otthonosan mozog a csillagos éttermek és sztárséfek világában, mégis allűröktől mentesen, szenvedéllyel dolgozik és mesél a munkájáról.
Szomjas György világa valahol a dokumentarista és a szerzői filmes műfajok határán mozgott, szereplői között profik, amatőrök és az utca emberei egyaránt feltűntek.
Utolsó Figyelmeztetés
Az új internetes tartalomszolgáltatók filmjeiben és sorozataiban jó eséllyel a tömeges indoktrináció mélyrétegeibe nyerhetünk betekintést.