Első karakter
Közélet
Szükségünk van a rituálékra. Szükségünk van a visszatérő, ismétlődő, biztos családi szertartásokra az életünkben, gyerekkorban különösen.
„Egyedül a karácsony maradt meg, hogy emlékeztessen minket azokra az időkre, midőn a többség megcselekedte a költészetet a kevesek helyett, akik csak megírták azt. Téli erdeinkben egyetlen fa ragyog: a krisztustövis.” (G. K. Chesterton)
Maszkot varrt az első hullámban, majd országjárásra indult a harmadikban a covidárvák feltérképezésére. Rövid idő alatt közel ötszázmillió forintnyi adományt gyűjtött össze a Regőczi István katolikus papról elnevezett alapítványuk, amelyet férjével együtt hoztak létre. A javukra gyűjt ma a közmédia Jónak lenni jó kampánya is egész napos műsorfolyamával. Herczegh Anitával, a köztársasági elnök feleségével beszélgettünk.
A Komárom-Esztergom megyei falucskában egy édesanya öt nevelésbe vett gyerekről gondoskodik az egyházi fenntartású Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató támogatásával. Riportunk.
Az emberi civilizáció egyszerű alapfogalmakra épül: Isten, haza, család. Melyik nincs ma támadás alatt? – teszi fel a kérdést Kovács Ákos dalszerző. A Kossuth-díjas előadóművésszel kizökkent időről, orwelli jelekről, 2006-ról és frissen megjelent novelláskötetéről beszélgettünk.
Ő maga cáfolja, hogy különleges képességei lennének, ám volt biológiatanára szerint „olyan tehetség, akivel mindenképpen illett foglalkozni”. Csak hosszú évtizedek után láthatta küzdelmének eredményét, mégsem adta fel soha. Íme Karikó Katalin portréja.
Nem kell mellre szívni semmit, pláne nem szabad haragudni másokra – mondja a világhírű magyar tudós. Exkluzív interjú a szegedi évekről, kitartásról és a tudományba vetett hitről.
Külhon
Kőrösmezőn a maroknyi magyar ajkú közösség elkeseredett küzdelmet vív a megmaradásért a gazdasági, szociális, politikai és demográfiai szembeszélben, legnagyobb ellenfele talán maga az idő. Riportunk Máramarosból, a téli Kárpátokból.
Külföld
Lopakodik a félelem, hogy esik szét a világ. A félelem jogos.
A relatíve békés évtizedek után ma polgárháború és iszlamista terjeszkedés sújtja Malit, a rend visszaállítására nemzetközi haderők, köztük immár magyar katonák lépnek akcióba. Riportunk a fővárosból.
Az Európai Unió stratégiai autonómiája kicsit olyan, mint a mesebeli közös ló, amelyet senki nem csutakol le – de még találóbb lenne unikornishoz hasonlítani, mert erről az állatról sokan beszélnek, de senki sem látta.
Az arab animációban rejlő lehetőséget Szaddám Huszein és a Hezbollah köre is kiaknázta, a rajzfilmek politikai és kulturális határokon átnyúlva terjesztik üzeneteiket.
Precedens
Az identitáspolitika azt mondja, úgy nyerhetünk kiengesztelődést, ha feladjuk a vallásunkat, a hagyományainkat, az erős hitű magyarok és lengyelek azonban tudják: nem önpusz­títással, hanem keresztény vallásunkon keresztül élhetjük meg bűneink bocsánatát – vallja Joshua Mitchell, a Georgetowni Egyetem professzora.
Kerülni kellene a karácsony szó használatát az egyenlőségért felelős uniós biztos által kiadott, majd botrányos körülmények között visszavont nyelvi iránymutatás szerint. A kezdeményezés sokat elárul az Európai Bizottság működését meghatározó ideológiai irányzatokról.
Makronóm
Menedzserből lett dominikánus szerzetes, hogy a keresztény szemléletű közgazdaságtannal és erényetikával foglalkozzon. Interjú túlfogyasztásról, zöld kihívásokról és az egyház társadalmi tanításáról.
Meta
Az erős rendszereket a távoli pontok közötti laza kötelék teszi jövőképessé. Az emberi közösségek esetében ez a „szoftver” az isteni szeretet, döbbent rá kutatásainak fő tanulságára egy Harvardról hazatért magyar biokémikus. Karácsonyra Csermely Péter különleges beszélgetőkönyvét ajánljuk.
Tudomány
A karácsony egyik szép vallási és egyben szimbolikus jelentése a fény születése: a világosság eljövetelének az ünnepe. A fény látványos megjelenési formája a színek világa – a szín elméletével pedig sokféle kiállításon találkozhatunk e hetekben is.
Feminens
A magyar cigány kultúra hírét viszi a nagyvilágban, otthon pedig pontosan tudja, kinek hol van a helye. Lakatos Mónika nemzetközi hírű énekesnővel szerteágazó művészi munkásságáról és az asszonysors kérdéseiről beszélgettünk a karácsonyi hajrából kiszakadva, néhány nappal legfrissebb albumuk bemutatója után, pár órával az esti koncert előtt.
Budapesti történetek
Adni és kapni: a pogány és keresztény rítusok összeolvadásával kialakult karácsony idején századok óta fordulunk egymáshoz, családunkhoz és segíteni kívánt embertársainkhoz.
Jegyzet
A karácsonyi születésnap 2021 éves történet, és mégsem kopott ki a szívünkből. Nem tudták elsodorni ilyen-olyan ideológiák, történelmi kataklizmák, gazdasági világválságok, divatok és áramlatok.
Sport
A birkózó Lőrincz fivérek a magyar sporttörténelem első testvérpárja, amely egyazon olimpián egyéni versenyszámban érmet nyert. Tamással és Viktorral családról és a közös sikerről beszélgettünk.
Állítólag nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni, nekünk mégis sikerült.
Élet
A covidrehabilitáltaknak és a súlyos légúti megbetegedésben szenvedőknek a gyógyulás esélyét jelentheti a közös éneklés. A SingLung elnevezésű terápiát Várdi Katalin pulmonológus és Philipp György karmester, zeneterapeuta dolgozta ki, hogy a krónikus tüdőbetegségekben szenvedőknek élményt és reményt adjon. 
Tavaly ilyenkor azt írtuk: a lassan magunk mögött hagyott esztendő sok szempontból rendhagyó és szomorú volt. 2021 hasonlóan nehéz év volt, mégis, mintha már látszana a fény az alagút végén. Idén is szép számmal jelentek meg kiváló könyvek magyar szerzők tollából, közülük ajánlunk most néhányat – sokféle témakörből, a reprezentatív válogatás legcsekélyebb reménye nélkül – abban bízva, hogy az olvasó talál majd köztük olyat, ami szép ajándék lehet.
Mit tegyünk a karácsonyi asztalra? Mit együnk, és hozzá mit igyunk? Az ünnepkör gasztronómiájáról a Borkollégium alapítójával beszélgettünk.
Pedagógusból lett pap, de a nevelői munka része maradt az életének. Püspökként a családvédelem ügyét bízták rá. Interjú az egyházmegye szívéről, a válságokkal való szembenézésről és az ünnepről.
Utolsó Figyelmeztetés
Tél közeleg: barátságosra festett lila ködökből dereng elő a gépeknek és digitális hálózatoknak alárendelt emberi létezés rémálma. Kapaszkodjunk abba, aki és ami nekünk adatott.
Krónika
Nem szűnő járványhelyzet, kormányválságok Európában és kampányüzemmód hazánkban – eseménydús év áll mögöttünk. Hogyan került mélypontra Biden népszerűsége? Kik a stabilitás szigetei kontinensünkön? Mi kavarta fel a leginkább a magyar belpolitika állóvizét? Íme azok az események, amelyek a Mandiner szerint leginkább meghatározták az esztendőt.