Első karakter
Közélet
Ötmilliárd forinttal elszálló költségekkel, ötvenszeres előleggel és megfelezett késedelmi kötbérrel kezdődhet a Lánchíd felújítása. Karácsony Gergelyék közbeszerzése gyakorlatilag mindenben kiszolgálja a kivitelező A-Híd Zrt. érdekeit, amelynek korábbi rendezvényén Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is feltűnt.
A szélsőségek, amikor érdekük úgy kívánta, korábban is szövetségre léptek.
Az uniónak természetesen joga van kritikát mondani, de a demokratikus berendezkedésünket megkérdőjelezni elfogadhatatlan – mondja Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminisztert az orosz oltóanyagról, a jogállamisági furkósbotról, a Biden-elnökségről és a néppárti tagságról kérdeztük.
Virtigli pártpolitikus és nem egy uniós forrásokért küzdő bürokrata képe rajzolódik ki Jávor Benedek eddigi munkásságából. Próbáltunk utánajárni, mit is csinál Brüsszelben Budapest kirendeltségvezetője.
Megcsappant a bántalmazások, rendbontások száma abban a félezer intézményben, ahol szeptember óta iskolaőrség működik. Sok helyen viszont, ahol nem éltek a lehetőséggel, továbbra sem sikerült felszámolni az erőszakot. Lapunk egy mátrai faluban gyűjtött benyomásokat a nagy port kavaró intézkedés hatásairól.
Külhon
Véghajrában a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés: a Minority SafePack felháborító negligálása csak fokozta az aláírási kedvet a szervezők szerint. A székelyek szövetségben vannak, de nem mindenben egy az útjuk az Európai Parlament katalán–baszk–északír–korzikai „önrendelkezési csoportjával”.
Külföld
Ígéretéhez híven Joe Biden az elnöki beiktatásának napján megkezdte Trump szigorú bevándorláspolitikájának felszámolását. A hírre rögtön újra elindultak a közép-amerikai migránskaravánok is, ami tovább bonyolítja Mexikó és az Egyesült Államok amúgy is összetett szomszédi viszonyát.
Baloldalról Matteo Renzi volt miniszterelnök, jobbról pedig a hatalomtól távol tartott Matteo Salvini fúrja régóta a népszerű Giuseppe Conte balos kormányát. Olaszországban hétről hétre Damoklész kardja lógott a kabinet fölött. Conte most lemondott, de új kormányalakításban bízik.
Nem lehet figyelmen kívül hagyni az unió tizenegy százalékának, vagyis ötvenmillió kisebbségi hátterű polgárának az érdekeit.
Precedens
A koronavírus-járvány újabb súlyos dilemma elé állítja a kormányokat. Miközben morális és alkotmányos kötelességüknek eleget téve az oltakozásra igyekeznek ösztönözni a lakosságot, a közösségi érdekek és az egyén alapvető jogai közötti szűk mezsgyén kell egyensúlyozniuk.
Makronóm
Az uniós statisztikai hivatal szerint a koronavírus-válság közepette az egész EU-ban a magyar munkajövedelmek a leginkább válságállók.
Meta
Lehetséges, hogy a városok, a cégek és a bürokráciák működése is tisztán biológia? Hogy a természetes és a mesterséges szervezetek életét ugyanazok a szabályok határozzák meg? Az erő, a növekedés és a hanyatlás univerzális törvényének megértésével a jövő is megjósolható lehet.
Feminens
Élsportoló, jogász, szerkesztő-riporter és civilszervezet-alapító: Stumpf Kata az élet számos területén kipróbálta már magát, a Konnekt Egyesülettel pedig a tudatos pályaválasztásban és a felelős döntések meghozatalában segíti a diákokat.
Budapesti történetek
A reneszánsz kortól kezdve szerették, kedvelték, vitatták, gyűlölték poétáink Budát és Pestet: veretes verssorokon keresztül rohanunk most át a színes-szagos magyar főváros évszázadain
Jegyzet
Úriembernek lenni nem neveltetés és kivált nem anyagiak, hanem döntés és erkölcsi választás kérdése.
Élet
Cserhalmi György volt a mestere, Kaposváron végzett, most Vidnyánszky Attilával dolgozik a Nemzeti Színházban. A fiatal színésznemzedéket bemutató sorozatunkban ezúttal Szász Júliával beszélgettünk pályáról, önismeretről, áldozathozatalról, mester-tanítvány viszonyról és arról, létezik-e megosztottság a fiatal színészek között.
Magyarország egyik legkülönösebb, ám a széles közönség számára kevéssé ismert fotográfiai magángyűjteménye, a Hórusz Archívum anyagából válogat a Műcsarnok átmenetileg csak virtuálisan bejárható kiállítása.
Utolsó Figyelmeztetés
Világjárvány ide, télidő oda: ma már a szezonon kívül is minőségi életet lehet élni a Balaton partján.