Első karakter
Közélet
Öles léptekkel zajlik egy új jobboldali szövetség kialakítása az Európai Parlamentben, ám képviselőcsoportot egyelőre nem sikerült alakítani. Ám ami késik, aligha múlik. Elemzésünk.
Egy volt momentumos politikus és egy Fidesz-kongresszuson fellépő popénekes együtt dolgozik a Transzparens Újságírásért Alapítványnál médiatudatosság fejlesztéséért. Nagy Károllyal és Vastag Tamással a szokatlan vállalkozásról beszélgettünk.
Fogyóban a baloldal ereje, az ellenzéki előválasztás óta új szavazókat nem tudott megszólítani.
A közösségi média napjainkban egyértelműen a politikai küzdelmek terepévé válik. Összeállításunkban elemezzük, hogyan teljesítettek az utóbbi hónapokban a magyar jobb- és baloldal politikusai, pártjai, véleményvezérei.
Külhon
Magyarország trianoni békeszerződéssel kijelölt határvonalai nem vették figyelembe a népek önrendelkezésének elvét. Ez alól mindössze egy kivétel volt. Gali Máté történész írása.
Külföld
Nem lehet Afganisztán mai állapotában olyan magasra tenni a mércét, amit csak a modern nyugati demokráciák tudnak megugrani.
A Nemzeti Tömörülés Marine Le Pent, a konzervatív republikánusok Valérie Pécresse-t indítják, és megméreti magát a francia nyilvánosság fenegyereke, Éric Zemmour is. Körképünk.
A 2020-ban fél Bejrútot romba döntő, óriási robbanás jól jelképezi Libanon mai helyzetét: épphogy egyben tudják tartani a társadalmi és vallási törésvonalakra épülő, sokat szenvedett országot. Útirajzunk a levantei partokról.
Precedens
Minden elismerésem a magyaroké a támogató családpolitikájuk és a megszorító bevándorláspolitikájuk miatt – mondja Amy Wax. A Pennsylvaniai Egyetem jogászprofesszorával a családok állapotáról és az amerikai egyetemi és tudományos életre rátelepedő szélsőbalos ideológiáról beszélgettünk.
Makronóm
Gyors és fontos lépéseket tett a kormány a járvány kitörésekor, hogy az azonnali katasztrófát elkerüljük – véli a közgazdász, étteremtulajdonos. Interjúnk.
Meta
Napjaink mentálhigiénés üzemzavarát már 1978-ban leírták. A diagnózis: kóros narcizmus. Ez a csökkenő elvárások kora és a felnőtté válás válsága, aminek legfőbb következménye az apakép eltűnése a társadalomból – látta meg mindenki előtt egy nebraskai történész.
Egy ritka és értékes arany karpánttal gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum őskori gyűjteménye. A megvásárolt ékszer Krisztus előtt 1600 és 1450 között készülhetett.
Tudomány
A tihanyi bencés monostort alapító I. András király családjának – és feltételezhetően magának az uralkodónak – a földi maradványai lehetnek azok a csontok, melyek tudományos vizsgálatairól András napján, november 30-án számoltak be a Bölcsészettudományi Kutatóközpont szakemberei.
Feminens
Magyarország első szinkrontolmácsa a világon is az elsők között volt a szakmában. Lomb Kató tizenhat nyelven értett és fordított, az általa kifejlesztett nyelvtanulási módszert mégis kevesen alkalmazzák.
Jegyzet
A környezetemben egyre több kis közösség dönt úgy, hogy az adventi elmélyülést az egyéni lelki felkészülés mellett „fénykereső” csapatot formálva együtt is megéli. Biztos vagyok benne: látja Isten, hogy ez jó.
Sport
A selejtezőből a döntőig jutott egy Challenger szintű versenyen, ezzel életében először háromszázon belül jegyzik a világranglistán. Majd óriásokat terített le Magyarországért a világ tenisznemzeteinek elitklubjában, a Davis-kupa nagydöntőjén. Portrénk egy ifjú tehetségről, Piros Zsomborról.
Élet
Mit gondol a tér szobrok általi átalakításáról, az értelmiségi szerepről, a vérzivataros magyar történelemről, Makovecz és Latinovits hiányáról, Orbán barátságáról Melocco Miklós? A 87 éves, visszavonultan élő művész mesélt lapunknak életéről, tragédiákról, küzdelmekről és az alkotásról. Nagyinterjúnk a Mandiner hetilapból!
Utolsó Figyelmeztetés
Aki elégedett az életével, sokkal egészségesebb és lelkesebb lesz: a családbarát munkahely nem jótékonykodás, hanem lendületet adó, közösséget teremtő, üzletileg is hasznosulni képes hozzáállás.