Első karakter
Közélet
A Ludovika Egyetemi Kiadó nemrég megjelent, Beszélgetések Roger Scrutonnal című kötete nemcsak a 2020 januárjában elhunyt konzervatív filozófus ismerőinek jelenthet üdítő, anekdotákban bővelkedő olvasmányt, hanem azoknak is, akik szinte semmit nem tudnak róla.
Ma is ott tartunk, ahol harminc éve. A volt kommunista elit csap össze 2022-ben a nemzeti erőkkel. A kommunista erők mesterei a megtévesztésnek, a megbélyegzésnek, és ha kell, az erőszaktól sem riadnak vissza. Így van ez bárhol a világon. Így volt ez 1956-ban, 2006-ban, és így lesz 2022-ben is. Nincs új a nap alatt.
Kezdetben puszta kirakattestület volt, és bár ma is idegen test a kormányközi együttműködésen alapuló unióban, mind több hatáskört akar. Elemzésünk az EP-ről.
A minket támadó politikai elittől elvárnám, hogy nagyobb tisztelettel viseltessen a magyar nép iránt – mondja az MTA volt elnöke. Szabad maradt-e a kutatás? Hány csokornyakkendője van? Interjúnk.
Külhon
Száz éve nem látott egészségügyi válsággal küzd Románia: a hatósági szervezetlenség, a lakosság szkepszise és a hangos oltásellenesség mind hozzájárulnak a helyzet romlásához.
Külföld
A környezettudatosabb politikák biztosan meg fogják változtatni az EU külgazdasági struktúráit.
Egy új Európát, közös értékeken alapuló együttműködést szeretnének az európai jobboldali pártok – hangsúlyozta a francia Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje. Interjúnk.
A gázínség mellett csip- és most már magnéziumhiány is sújtja a koronavírus-krízis után gyorsan helyreállni igyekvő világgazdaságot. A kényszerű egyensúlytalanságok újabb és újabb válságokhoz vezetnek.
Precedens
A családtámogatási botrány egyik legfőbb tanulsága, hogy bizonyos esetekben Isaac Asimov sci-fi-író törvényei erősebb jogvédelmet valósítottak volna meg a 2010-es évek Hollandiájában, mint az alkotmány.
Makronóm
A „botrányos” gyurcsányi gazdaságpolitika és az utóbbi évtized kedvező gazdasági mutatói ellenére a jegybank volt elnöke az ellenzéknek szurkol a jelenlegi „rezsimmel” szemben. Interjú.
Meta
Az elmúlt évszázadok nagy természettudósait reneszánsz érdeklődés, kíváncsiság és nyitottság jellemezte – miattuk tudjuk a világegyetemről, amit tudunk. Ma a „hiperspecializáció” dívik, nem csoda, hogy egyetlen géniusz sem vállal felelősséget leleményének kulturális és politikai következményeiért.
Feminens
Öt gyermek és civil munka mellett igyekszik éjjel és nappal is segíteni Sevcsik M. Anna a nehéz helyzetükben segítségre szoruló várandós nőknek.
Budapesti történetek
Pest és Buda zajos felszíne alatt egykori, rég felszámolt, eltűnt temetők sorakoznak.
Jegyzet
Vajon azokkal, akikhez virágot vittünk, törődtünk-e annyit az életükben, mint amennyit haláluk után a sírjukkal?
Mandiner Sport
Október 20-án elhunyt Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, a flow-elmélet atyja, azon kevés magyarok egyike, akinek a nevét külföldön is ismerték – még ha ki nem tudták is mondani.
Élet
Cziffra György száz éve, 1921. november 5-én született.
Magyar szenvedéstörténetnek nevezi a címében Mel Gibson Passióját idéző új filmjét a rendező Eperjes Károly. A nemzeti gyásznapon mozikba került alkotás régi adósságot törleszt: a kommunista diktatúra keresztényüldözésének állít emléket. A film egyik főszerepét is alakító Kossuth-díjas színésszel a covid adta nehézségekről, a forgatás kegyelmi pillanatairól és az elkerülhetetlen politikai támadásokról beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
Egykor státusszimbólum volt – az újabb nemzedékek viszont mintha kezdenének leszokni a telefonálásról. Jobban értékeljük a csendet? Vagy már mindent megbeszéltünk egymással?