Első karakter
Közélet
A lengyel alkotmánybíróság csak a nyilvánvalót mondta ki, ráadásul nem először.
Újabb stratégiai jelentőségű nemzeti vagyonelem kerülhet vissza az ország tulajdonába. Mi vezetett legnagyobb légikikötőnk eladásához, és mik a kormány tervei a repterekkel? Elemzésünk.
A puszta vallásosság és az élő hit különbségtételét mindenképpen meg kell tennünk – vallja az egyik legnépszerűbb református igehirdető. Interjúnk a reformációról és a „politikai kereszténységről”.
Férjével közös álmuk volt egy olyan korban élni, amikor az eszmei, politikai nézetkülönbségek nem faragnak ellenséget a régi barátokból, nem szaggatnak szét családokat, nemzeteket, hanem mindenki a maga módján az ország előbbre jutásán munkálkodik.
Eladható-e a magyar kultúra? Hogyan lehet társadalmasítani a könnyűzenét? Létezik-e az értéksemlegesség? Interjúnk a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjével.
Külföld
Az EU-ban minden állat egyenlő, de vannak állatok, amelyek egyenlőbbek.
A Lukasenka-rezsim segítségével folyamatosan érkeznek a migránsok Belaruszon keresztül a lengyel, a litván és a lett határra, ezzel új migrációs válságot kirobbantva Kelet-Európában.
Paradox helyzet: többségében jobboldali, az eddiginél is konzervatívabb cseh kormány jöhet, de ha valóban a méregzöld Cseh Kalózpárt kapja a külügyi tárcát, az még okozhat kellemetlen perceket többek között a magyar kormánynak is.
Precedens
A legfelsőbb szintű kompromisszumok ellenére az Európai Parlament a jogállamisági mechanizmus megindítását követeli, noha az Európai Bizottság kijelentette: kivárja az Európai Unió Bírósága ehhez szükséges döntését. Az EP sikere esetén a mai brüsszeli bürokrácia birodalmi narratívája újabb abszurd fordulattal erősödik.
Makronóm
Az alkotmány biztosította veszélyhelyzeti jogrend alkalmazásának és az ösztönző gazdaságpolitikának köszönhetően Magyarország az elsők között lábalt ki a válságból. Ezt a kormányzati rugalmasságot állítanák követendő példaként amerikai kutatók az energiaválsággal küszködő nyugati országok elé.
Meta
A Moore-törvény, a globalizáció és a biológiai sokféleség visszaszorulása felforgatta az életünket, és az újdonságokhoz mindig csak pár évünk marad alkalmazkodni. Mindez ellehetetleníti a nagy intézményeket, de felértékeli a kisközösségek adaptációs képességeit – vallja a globalizmus jobb belátásra tért apostola.
Tudomány
Országos sikert ért el a hazánk egyik legnagyobb kiterjedésű ásatásának leleteiből nyílt tárlat Bükkábrányban: 2021-ben az év kiállításává választották a négymillió forintnál nagyobb költségű múzeumi bemutatók kategóriájában.
Feminens
Százezres nagyságrendben étkezünk életünk során – és vajon mennyi élelmiszert és csomagolóanyagot pazarlunk el belőle? Varga Juditék a Felelős Gasztrohős nevű szervezettel küzdenek a tudatos fogyasztásért a gasztronómia és mindennapi étkezéseink terén.
Jegyzet
Trieszti hajlékomból az utcára lépve mindig elfog az érzés: itthon vagyok, nem is Olaszországban járok, hanem Budapesten – mondjuk a Terézvárosban, az Oktogon mögötti kis világban, a Nagykörút és a Nagymező utca között.
Mandiner Sport
Kiss Norbert az esztendő legnagyobb magyar technikaisport-sikerét szállította azzal, hogy harmadszor is megnyerte a gyorsasági kamionos Európa-bajnoki sorozatot, első ízben egy teljes mértékben magyar hátterű csapat, a Révész Truck Racing Team pilótájaként. (A régi ismeretségre tekintettel tegeződtünk.)
Annak ellenére sikerült harmadszor is a kontinens legjobbjává válni, hogy egyáltalán nem volt egyszerű az év a kamionsport és a csapat számára. Megkérdeztük az érintetteket, hogy miként élték meg az eltelt időszakot.
Élet
Az Istent szerető embernek minden a javára válik – vallja a Folly Arborétum és Borászat tulajdonosa, aki orvosi hivatását hagyta el, hogy ősei értékteremtő munkáját folytassa. Interjúnk.
Szeptember óta szerepel a Nemzeti Színház repertoárján Alekszandar Popovszki rendezése, A Mester és Margarita. A nemzetközi stábbal és a társulat színészeivel dolgozó világhírű rendező aktuális emberi dilemmáinkra reflektálva állította színpadra Bulgakov örök érvényű művét.
Buda Ferenc 85 éve, 1936. november 3-án született.
Utolsó Figyelmeztetés
Nincs semmi szép a kisebbségi sorban, semmi felemelő. Kivéve a küzdelem lehetőségét.