Első karakter
Közélet
A forradalom és a 2006 őszi események közti kapcsolat adva volt, a korabeli szemlélők is meglátták, ezt feleleveníteni pedig pontos és aktuális nemzeti téma. Veszprémy László Bernát publicisztikája.
A Dobrev–Gyurcsány-tandem vélhetően nem fogja hagyni, hogy egy kívülről érkező erő tönkretegye mindazt, amit hosszú évek kitartó munkájával felépített.
Hiába beszélnek egyesek megújulásról és ellenzékváltásról, az első előválasztási forduló nyomán egyértelmű a DK és a Jobbik fölénye; a többi párt megsínylette a vetélkedőt. Mérlegen az előválasztás.
Lelkes tizenévesként sodródott a tömeggel az október 23-ai eufóriában, néhány nap múlva pedig csatlakozott a fegyveres ellenálláshoz. Interjú a szabadságharcossal, aki 1959-ben tizenhárom évet kapott.
Aki csalással szerez hatalmat, majd erőszakkal tartja meg, azzal kapcsolatban számomra nincs mérlegelnivaló – mondja a producer. A 2006 őszét feldolgozó film, az Elk*rtuk kapcsán interjúztunk.
Fókusz
Huszonéves koromban – talán születésnapom lehetett, most nem emlékszem – kaptam nagyanyámtól egy fekete borítékot. 1956-os fotók voltak benne, még nagyapám készítette őket a forradalom idején. „Papóka” nagyon szerette a technológiát – videómagnója is jóval hamarabb lett, mint nekünk. A képek pontos keletkezési körülményeiről egyébként semmit sem tudok; csak járta az utcákat, és lefotózott mindent, amit érdekesnek talált. Így történhetett. A jelen összeállításban szereplő felvételek – egyet leszámítva – most láthatók legelőször. (Kemenes Tamás)
Külföld
Több mint egymillió migráns próbált meg Biden beiktatása óta átjutni az USA déli határán. Riportunkban feltérképeztük, milyen a tömegek által ostromolt Amerika-erőd peremvidéki valósága.
Százszámra sértik meg kínai harci repülőgépek Tajvan légterét 2021 őszi napjaiban, a kínai elnök pedig a nemzet újraegyesítéséről beszél. A tajvani helyzet ismét forrósodik, a nemzetközi közösség joggal aggódhat az időzített bombaként ketyegő konfliktus miatt.
Precedens
A párhuzamos társadalmak kérdését és az iszlamista szeparatizmust még az ezredforduló idején kellett volna kezelni Európában – mondja a nőjogi aktivista. Interjú a woke mozgalom zavarodottságáról.
Makronóm
A koronavírus-járvány megtorpanást hozott az életvitelünkben. De esélyt is, hogy új társadalmi-gazdasági korszakba lépjünk a katolikus társadalmi tanításra építkezve. Huub Ruël holland professzor írása a Makronómnak.
Meta
Nagy felfedezések, reneszánsz, reformáció: 1490 és 1530 között Európa volt a világ legdinamikusabb helye. Nem mintha mi, európaiak találékonyabbak lennénk bárkinél. Egyszerűen hagytuk, hogy a nemzetek és ideák közötti versengés kikényszerítse a technológiai innovációt – állítja egy bokszfanatikus kaliforniai történész.
Kovács Ákos az utóbbi három évtizedben a magyar könnyűzene frontján csiszolta hol személyes, hol látnoki, hol renegát líraiságát, és ez átüt e kötetének nemcsak a századelő világába visszavezető, romantikus történetein, hanem azokon a szövegein is, amelyek a jelenben vagy a közelmúltban játszódnak.
Feminens
1956 több annál a néhány napnál, amelyet az utcai harcok töltöttek ki, ezt tanúsítja Brusznyai Árpádné Honti Ilona naplója is. Az asszony évtizedekig ápolta 1958-ban kivégzett férje emlékét.
Jegyzet
Legfontosabb kérdéseink közé tartozik, hogy mit gondolunk a jó, erényes életről és végső értelméről.
Élet
A Kex bemutatta, hogy mi vagyunk itt a szabadság hírnökei, és szabadon akarunk élni – mondja a zenekar dobosa. Interjú a dokumentumfilm-rendezővel, aki nemrég megírta visszaemlékezését a korról.
Utolsó Figyelmeztetés
Tizenöt év telt el a forrongó, tragikus ősz óta. Nem felejtünk, nem felejthetünk.