Első karakter
Közélet
Az újkommunista összefogás legfontosabb célpontja civilizációnk értelmi-érzelmi immunrendszere. Ha ezt is beveszik a „haladók”, akkor nincs visszaút.
Bár sokan csalódtak, hogy nem a biológus és csapata kapta a Nobel-díjat, a körülményeket közelebbről megvizsgálva nem meglepő, hogy felfedezésük díjazása még várat magára.
A legnagyobb elfogadást hirdetőktől érkezett a megbélyegzés és a kategorizálás – véli a művész. Interjú a vadászati világkiállításról, manipulált cikkekről és Kovács Zoltán államtitkár vizsláiról.
Külföld
Lemondott Sebastian Kurz – akinek fiatal kora ellenére nem ez az első nagy fordulat a politikai pályafutásában. Összeszedtük, miért bukott meg az osztrák kancellár, és mi jöhet utána.
Európa legtöbb népe a gázszámláján csodálkozik, az ukránok az asztalt csapkodják, a németek hezitálnak, az oroszok pedig benyújtják a számlát. Körképünk a kontinensen uralkodó gázvitáról.
Rossz üzenete van annak, hogy a román elnök megkaphatta a Nagy Károly-díjat.
Az USA és Kína vetélkedése, a járvány újabb hullámai, valamint az államok és a technológiai óriásvállalatok küzdelmei fogják meghatározni a jövőnket a világhírű történész szerint. Interjúnk.
Precedens
A lengyel alkotmánybíróság hosszadalmas procedúra végére tett pontot azzal, hogy kimondta: az uniós integráció legújabb fejleményei már a lengyel alkotmány hatáskörét veszélyeztetik. Bár sokan attól tartanak, hogy Lengyelország távozik az Európai Unióból, a testület csupán meglévő gyakorlatát erősítette meg.
Makronóm
Az utóbbi hónapokban több neves külföldi elemző hangoztatta: Magyarország és a közép-európai régió új sikertörténetet ír. A befektetők nemcsak szavukat, pénzüket is adják Magyarországért, ezzel hatástalanítva Brüsszel pénzügyi szankcióit.
Meta
Amerika legmenőbb vállalatáról egy nap alatt kiderült, hogy színtiszta hazugságra épül. Adam Neumann manipulációit vezető bankárok, sztárbefektetők is könnyedén bevették, hogy utána mindannyian hatalmasat bukjanak. Mit árul el mindez a 21. századi kapitalizmusról?
Feminens
A textilművészet mindig összekapcsolódott a használhatósággal, és a 21. század zajos környezetében új kihívásokra kell választ találnia. Söptei Eszterrel beszélgettünk az emberrel és környezetével együtt változni képes művészeti ágról.
Budapesti történetek
Az egykori Honvéd Főparancsnokságot is újjáépítik a budai Vár nagyszabású rekonstrukciós munkálatai során. Az újjáépítés, bár nem mentes a vitáktól, új időszámítást nyithat több mint hét évtized átmeneti korszaka után.
Jegyzet
A magzati korú kisbabák védelmében is szükség van az érzékenyítésre.
Sport
A magyar klasszisok és a külföldi kiválóságok két év után újra nézők előtt versenyezhettek a Duna Arénában, ahol október 7. és 9. között rendezték az úszóvilágkupa második állomását. A szombati versenynap zárásaként Cseh László hivatalosan is elköszönt a versenyzéstől – megható és méltó volt a búcsú.
Úszásban összesen kevesebb érmet nyertünk Tokióban, mint ahány aranyat Rióban, de Európából a britek és az oroszok mellett csak magyar versenyző állhatott a dobogó legfelső fokán. Sós Csaba szövetségi kapitánnyal értékeltük az idényt.
Élet
1901. április 30-án mutatták be Pesten, az Uránia Tudományos Színházban az első hazai gyártású filmet, A tánczot. A Nemzeti Filmintézet a hazai mozgókép születéseként számontartott esemény százhuszadik évfordulóján nagyszabású kiállítással emlékezik a magyar filmművészetre a Ludwig Múzeumban.
Rettenetesen unja, ha magáról kell mesélnie; ám beszélgetés közben hamar feloldódik, és sorra jönnek a gondolatok például a gyerekkorról és arról, miért nem lett belőle ausztrál színész. Interjúnk.
Utolsó Figyelmeztetés
Valami kiveszni látszik a mozizás évszázados élményéből.