Első karakter
Közélet
Miközben a 2010 előtti korszakkal való szembenállásról beszél, hűségesküt tesz a DK-nak Karácsony Gergely, sőt miniszteri pozícióval is megkínálja Dobrev Klárát. Körképünk az első forduló után.
„2020-at 2010-től nem kizárólag a devizahitelezés kivezetése vagy a személyi jövedelemadózásban részt vevők körének bővítése különbözteti meg, hanem a kormányzóképesség régi-új mértékegysége is: az évtized.”
Európában a konzervatív ügy valóságos vezető ereje Magyarország lett – mondja az American Conservative Union igazgatója, akit a hazánkba érkező legnagyobb konzervatív konferencia apropóján kérdeztünk.
A megvalósult homoszexualitás bűn – véli a miniszterelnök-helyettes. Kimehet-e egy katolikus politikus a Pride-ra? Ártott-e a kormányzat hitelességének a Szájer-ügy? Urizálás-e a vadászat? Interjúnk.
Külhon
Több oldalról ostromolják a Beneš-dekrétumok időtállónak tűnő bástyáit, most már nyugati európai parlamenti képviselők is felemelik a szavukat. Mire elég mindez? Csáky Pált, az EP petíciós bizottságának volt alelnökét és a Szlovákiát bíróság elé citáló Fiala-Butora János jogászt kérdeztük.
Külföld
Nagy hirtelen jelentették be az angolszász hatalmak – az USA, Nagy-Britannia és Ausztrália – új szövetségét. Az AUKUS átrendezheti a világpolitikát: mind Európa, mind Ázsia feszülten figyel.
Az iszlám prófétája is elfogadhatónak tartotta az ellenség megtévesztését háború idején.
Egy szénbánya miatt támadt feszültség Varsó és Prága között: a lengyelek a szuverenitásukat, a csehek a vizüket féltik. Brüsszel közvetít – és büntet. Vajon véget érhet egyszer a lengyelek szénközpontú energiapolitikája?
Precedens
Orbán Viktornak igaza van, amikor az európai integráció lényeges reformját sürgeti. Az integráció ígérete az volt, hogy a kontinensből gazdasági nagyhatalmat formál, ehelyett zsibbasztó bürokráciára futotta, ami hanyatláshoz vezet – fogalmaz Christopher DeMuth, az amerikai Hudson Intézet szakértője.
Makronóm
Magyarország kedvező helyzetben van az európai energiaválság időszakában, véli Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.
Meta
Hosszú ideig az Esztergom melletti erdőben, egy öreg fa gyökerei között pihent a ritka oszmán-török sodronyos vassapka, amely néhány hete került a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe.
Az illegális migráció az európai nők fizikai biztonságát és hagyományos közösségi szerepét veszélyezteti. A bevándorlás és a szexuális erőszak közötti összefüggés statisztikai evidencia. Ironikus, hogy a lavinát egy női kormányfő indította el – mutat rá botránykönyvében Ayaan Hirsi Ali.
Tudomány
Az egyetlen ismert élőlény vagyunk, amely emlékezni tud régi eseményekre. Hogyan történik ez, és mit csinál az agyunk? A BME és az ELKH kutatása ebben hoz új eredményeket.
Feminens
A krízisben lévők vágynak a pozitív példára, a megerősítésre – Borszékiné Cserháti Erika és az Érintettek Egyesület pedig ezért dolgozik, a daganatos betegséggel küzdő gyermekeket és családtagjaikat segítve.
Jegyzet
Évszázados idillben dolgozunk a Balaton fölött, miközben a nagyvilág változik körülöttünk.
Mandiner Sport
Az OTP Bank Liga idei szezonjának legnagyobb meglepetése a Kisvárda Master Good szereplése. A szabolcsiak a közvélemény előtt ismeretlen vezetőedzővel, João Janeiroval vágtak neki a bajnokságnak, és egészen a legutóbbi mérkőzésig vezették a tabellát. A klub sportigazgatójától, Révész Attilától tudakoltuk a siker titkát.
Élet
Október második hétvégéjén, még mielőtt átadnánk magunkat az igazi ősznek, Budapest még egyszer felpezsdül: a most kezdődő Kávéházak éjszakájáról a szervezőket, a kávéházasokat és a fellépőket kérdeztük.
Jankovics Marcell munkásságának záróköveként tekintett a Toldira, „elkészült az épület, a boltozatot be kell zárni valahogy” – nyilatkozta egy interjúban. Egész estés filmjeinek a sorát keretbe foglalta a két nagy elbeszélő költemény, a János vitéz és a Toldi.
Tíz éve hunyt el Makovecz Imre – a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium igazgatójával édesapja életművéről, az alapítvány terveiről és a művészetre nevelés fontosságáról beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
Sokan nem akarják, hogy legyenek közös ügyeink.