Első karakter
Közélet
A globálissá vált felsőoktatási versenypiac jobb megértéséért kezdett országlátogatásba a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos. Első útja Finnországba vezetett.
Gyűlöletkampány, Gyurcsány visszatérése, hegyvidéki közbeszerzések – ezekről csapott össze budai képviselőjelölt, Fürjes Balázs államtitkár és Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke.
Külföld
Már most látszik, hogy Afganisztán új urainak van egy nemzetközies és egy konzervatív, keményvonalas csoportja is.
Több mint fél évszázadon keresztül adtak eddig kancellárt a kereszténydemokraták, ám a most minden korábbinál színesebbé váló német politikában kicsavarhatják kezükből a kormányrudat.
Összefogó ellenzék a kormánypárt ellen, populistának nevezett erőpolitikus a szivárványkoalícióval szemben: a cseh politikát is ismerős törésvonalak szabják át az októberi választás előtt.
Precedens
Angela Merkelnél sokkal nyíltabban kiáll az EU-s költségvetési unió mellett Olaf Scholz, a győztes szociáldemokraták kancellárjelöltje. Nyitott kérdés azonban még, hogy milyen koalíció várható Németországban.
Makronóm
A neoliberális globalizmus egyik utolsó bástyája omlott le, amikor kiderült, a neves nemzetközi szervezet politikai alapon manipulált eredményeket közöl az egyes országok versenyképességéről.
Meta
A Homo sapiens egymillió éves sikertörténetének kulcsa, hogy az élővilágban egyedülálló módon kifejlesztette a nyelvet. Ebben nem másnak, mint a családmodellnek volt meghatározó szerepe – állítja a svéd nyelvész, aki mellékállásban forradalmasítja a Wikipédiát.
Feminens
„Az ilyen szellemi foglalkozás nagyon megegyeztethető a nő családi hivatásával is” – vallotta a nyolcgyermekes író, újságíró, lapszerkesztő Kánya Emília, aki a 19. század közepén kezdett vállalkozásba.
Budapesti történetek
Minden térkép érdekes. Nemcsak a Mariana-árok erős kékje és a Himalája barnája, de a lápok, mezők, dombocskák finom pasztelljei is. A Hungaricana adatbázisában több száz Budapest-térkép található az előző évszázadokból tele emlékkel.
Jegyzet
Mandiner Sport
Évtizedek óta hozzászoktattak minket kajak-kenusaink, hogy egészséges izgalommal várhatjuk a világversenyek és az olimpiai szereplések statisztikáit; nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem hogy mennyi arany-, ezüst- és bronzérmünk. Idén is az éremtáblázat élén zárt a magyar csapat. Schmidt Gábor elnököt kértük értékelésre.
Tótka Sándor vízpartközelbe költözve vészelte át a pandémiás bezártságot. Olimpiai felkészülését új alapokra helyezte, edzője és felesége mellett egy teljes csapat, dietetikus, masszőr, sportpszichológus, légzésszakértő és fizioterapeuta dolgozott azon, hogy a dobogó tetejére állhasson.
Élet
Az Essência étterem séfjével, Tiago Sabarigoval és feleségével, tulajdonostársával, munkatársával, Jenei Évával beszélgettünk a hirtelen érkezett Michelin-csillagról, egymásra találásukról és a csirkepaprikás portugál–magyar párhuzamos valóságairól.
Utolsó Figyelmeztetés
Nemcsak Magyarország percei drágák, ahogyan Széchenyi mondta, de a személyes időnk is az.