Első karakter
Közélet
Véletlenül derült ki, de súlyos presztízs­veszteséget jelent a főpolgármesternek a hiányzó nyelvtudás. Karácsony Gergely egyetemi tanár sem lehetett volna emiatt, ő azonban a kormányra mutogat.
„Láttam elhatalmasodni a gonoszt és szétterjeszkedett az, mint egy gazdag lombozatú vadfa; De elmult és ímé nincsen! kerestem, de nem található.” (Zsolt 37,35-36)
A magyarok többsége számára egyértelmű, hogy nem a bevándorlás a válasz a fogyatkozó magyarság problémájára – véli a családügyi miniszter, akit a demográfiai csúcs apropóján kérdeztünk.
A bevándorlás nem lehet válasz az Európában zajló demográfiai krízisre – mondja exkluzív interjúnkban a cseh miniszterelnök, aki a budapesti demográfiai csúcsra érkezett hazánkba.
Külhon
Balos túlsúly, szűk piac, de indul a „polgári gonzó” is: körülnéztünk és körbekérdeztünk, mi újság a sokszínűnek tűnő, ám rendszer-­szintű problémákkal küzdő felvidéki magyar nyilvánosságban.
Külföld
Csak egyvalami biztos: az új kancellár a szövetségi köztársaság történetének leggyengébb demokratikus felhatalmazásával lép majd hivatalba. Boris Kálnoky publicisztikája.
Sokpárti koalíció, centrista vagy balos kormányzás következhet? Semmi nem dőlt el Németországban a szövetségi választás előtt, és csak sejteni lehet, milyen lesz a német politika.
Tizenhat évig vezette Európa legnagyobb gazdasági hatalmát Angela Merkel. Portré egy rejtélyes, gyermektelen tudósnőről, aki egy egész nemzet duzzogva szeretett „anyukája” lett.
Precedens
Brüsszel a véleményszabadságot félti, mert a magyar fogyasztóvédelem annak feltüntetésére kötelezte a Meseország mindenkié könyv kiadóját, hogy az nem szokványos kiadvány. Pedig a hivatal csupán azt várja el, hogy látható legyen: a mesekönyv a megszokottól eltérő felvilágosítási formákat tartalmaz.
Makronóm
Soros György kommunikációs hadjáratot kezdett Kína ellen, hogy megpróbálja leállítani az oda irányuló amerikai befektetéseket.
Meta
A túlnépesedés miatt ökológiai és humanitárius katasztrófa előtt állunk. Vagy mégsem? Egy kanadai szerzőpáros szerint a valóság ennek épp az ellenkezője. A csökkenő termékenység miatt a 21. század közepétől a népesség csökkenni kezd, és a hanyatlás soha nem ér majd véget.
Tudomány
A gépkocsik száma nő, a parkolók pedig mintha mindig elfogy­nának: a zsúfolt Budapesten nagy könnyebbséget jelenthet a jövő sofőrjeinek egy fiatal magyar kutató elmélete.
Feminens
Hiába számít felkapott helynek a köveskáli Kővirág étterem, tulajdonosa, Zakar Kata ma már a lelassulás és a befelé fordulás híve. Emberi mivoltunk megtartásáról szól ez – vallja.
Jegyzet
A piac olyan hely, ahol egyszerre siet és egyszerre ráér az ember. Siet, mert ebédet kell főznie, de mégsem siet, ráér beszélgetni. Piacra ugyanis nem csak bevásárolni járunk.
Mandiner Sport
A hazai és nemzetközi sportélet egyik legfontosabb tudományos randevújának számít a Testnevelési Egyetem szervezésében immár negyedik alkalommal megrendezett Sportinno, vagyis a Sport és innováció nemzetközi konferencia.
Élet
Nagy Dénes állítja, a Természetes fény nem általánosságban a magyarságról szól, a filmjével nem akar ítélkezni. A második világháború keleti frontján a magyar katonáknak fagyban, étlen-szomjan kellett lehetetlen küldetést teljesíteniük. Önzésről és bajtársiasságról, az elveszettség érzetének vizuális megragadásáról beszélgettünk a rendezővel, akinek Ezüstmedve díjas filmje most debütál a hazai mozikban.
Benedek Miklós 1946. szeptember 28-án született.
Utolsó Figyelmeztetés
A náci állam a történelem süllyesztőjébe került, az újpogányság viharfelhői azonban napjainkban is gyülekeznek.