Első karakter
Közélet
Sem politikai, sem morális értelemben nem tapasztalhattunk az elmúlt harminc évben nagyobb válságot, mint 2006-ban.
Új fokozatba kapcsol a procedúra, a szavazók gyér érdeklődése mellett. A pártok mesterséges konfliktusokkal próbálnak mozgósítani, így is növelve Karácsony visszaesett népszerűségét.
Mit tartott pozitívumnak az előző tíz évben Hiller István? Miért lesz jobb egyetemistának lenni Palkovics László szerint? Mérlegen a modellváltás, a CEU­-ügy és a nyelvoktatás.
Külföld
A világ változásai általában lassúak, lineárisak – de a minden korábbinál felgyorsultabb jelenkorban rendkívüli sebességre is kapcsolhatnak.
Új orosz alsóházat választanak a napokban. A Putyin­-párt első helye nem lesz kérdéses, mégis van jelentősége a voksolásnak, a kimenetele ugyanis sokat alakíthat a belpolitikán.
Kémek, őrszemek, gyilkológépek és szexrabszolgák: kiskorúak tömegeit kényszerítik katonalétre és rabságra a fekete kontinensen. Körképünk Afrika tragikus társadalmi fejleményeiről.
Precedens
Az európai jog a nemzeti jogrendek és jogi kultúrák örökségéből táplálkozik – mondja Peter M. Huber német alkotmánybíró, akivel a szubszidiaritás elvéről és az európai integrációról beszélgettünk.
Makronóm
Megszólalt a 2008-as válságot is előre jelző Nouriel Roubini, szerinte két borús jövőkép áll a világgazdaság előtt. A Makronóm megmutatja, milyen gazdaságpolitikával nyílhat előttünk egy harmadik esély.
Meta
Ha a demokrácia nem csak liberális lehet, akkor kapitalizmusból sem csak nyugati létezik. Egy román történész elsőként dolgozta fel a világ egyik legsikeresebb vállalatcsoportja, az indiai Tata sikertörténetét. A tanulság? Üzleti és nemzeti érdek nagyon is erősíthetik egymást.
Feminens
„Én vagyok rá a reális példa, hogy lehet a férfivilágban érvényesülni családanyaként, kutatóként és középvezetőként is” – vallja Balázsi Katalin, az anyagtudományok és a transzmissziós mikroszkópia szakértője, a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) elnöke.
Budapesti történetek
A régi időkben a szemét fogalma nem is létezett, de a modern nagyvárosok – köztük Budapest – már másfél évszázada küzdenek az egyre sokasodó hulladékkal.
Jegyzet
Hogyan lettünk a brendek foglyai?
Sport
Kimi Räikkönen sokak számára szomorú hírrel nyitotta az őszt: szeptember 1-jén bejelentette, hogy a 2021-es szezon után visszavonul. 2009-ben egyszer már faképnél hagyta a Formula 1-et, akkor két év kihagyás után visszatért, most azonban döntése véglegesnek tűnik.
Lapunk megjelenésének napján kezdi meg Európa-liga-főtáblás szereplését a magyar bajnok a kvartett legerősebb csapata, a Bayer Leverkusen otthonában. Az 1995–96-os Bajnokok Ligája csoportkörében szereplő együttes tagjait kérdeztük az esélyekről.
Élet
Út a Regátból Erdélybe, majd Magyarországra – a népdalénekessel beszélgettünk csángó identitásról, erőszakos románosításról, küzdelmekről, valamint a magyar népművészetről.
Utolsó Figyelmeztetés