Első karakter
Közélet
A héten Budapestre figyel a katolikus világ, az egyik legnagyobb jelentőségű egyházi program záró szentmiséjére Ferenc pápa is ideérkezik. Mi is a Nemzetközi eucharisztikus kongresszus, és miért jelentős dolog, hogy mi rendezzük? Hátterünk a világtalálkozóról.
Az új mutáns megtalálja a rést a pajzson, az egyetlen eszköz, amivel védekezni tudunk, a vakcina – mondja Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektorával az átoltottságról, a negyedik hullám várható lefolyásáról és a média felelősségéről beszélgettünk.
Boldoggá avatják Stefan Wyszyńskit, akit népe és egyháza szolgálatában nem tudott megtörni sem a náci, sem a kommunista elnyomás.
Az nem kereszténység, ha „valamiben hiszünk”, de nem gyakoroljuk a hitünket – mondja Erdő Péter bíboros. A Budapesti Főegyházmegye érsekét az eucharisztikus kongresszusról, az egyházat is fenyegető liberalizmusról, üldözött keresztényekről és a hazánkba érkező Ferenc pápáról kérdeztük.
A koronavírus delta variánsa Magyarországra is megérkezett. Bár emelkedik az esetszám, egyelőre nálunk jobb a helyzet, mint a környező országokban. Mekkora szerepük van ebben az oltásoknak? Hogy állunk az immunizálásban? Nemzetközi viszonylatban mennyire szigorúak a korlátozó intézkedések? Utánajártunk.
Külhon
Szilágy központjában is küzdenek a magyar reformátusok a román állammal: egy újabb restitúciós ügy a száz évvel ezelőtt magyar vagyonokra vadászó román politikus, Onisifor Ghibu tevékenységéhez vezet vissza. Varga Andrea jogtörténészt kérdeztük arról, hogyan lehet fellépni a román bűvészkedéssel szemben.
Külföld
Talán a terrortámadás sokkja idején volt Amerika utoljára büszke magára.
Folyamatos mozgásban és változásban van a Vatikán a nagyon is politikusalkatú Ferenc pápa uralkodása alatt. Miről szólnak igazából az intézkedések, és mik a lényegi konfliktusok? Elemzésünk.
Buenos Aires munkásnegyedeiből indulva jutott az egyház csúcsára: különös, ellentmondásos személyiség a beszédében szelíd, hatalompolitikájában vaskezű Jorge Bergoglio. Portré az egyházfőről.
Precedens
Több olyan ügy hever a lengyel alkotmánybíróság asztalán, amelyek közül ha egyet is a tagállami alaptörvény javára dönt el, azzal alapjaiban rengetheti meg az uniós jog elsőbbségének elvét. Ez új dimenziókba helyezheti a Lengyelország és az EU közötti értékvitát.
Makronóm
Túl nagy a 2022-es választás tétje ahhoz, hogy hallgatásba burkolózzunk – véli az All You Can MoveSportpass vezérigazgatója. Interjú a vállalkozásról és közéleti kérdésekről.
Meta
A „safe space” mániája infantilizálja a jövő felnőttjeit, mert eltitkolja előlük, milyen csaták várnak rájuk a való életben. A nyílt és cenzúramentes vitából akkor is épülhetünk, ha egyébként teljesen igazunk van – vallja egy tőrőlmetszett baloldali véleményvezér, aki a sajátjaitól védi a szólás szabadságát.
Tudomány
Száz éve született Stanisław Herman Lem, aki bár nem tartotta magát sci-fi-írónak, a tudomány és a képzelet határvidékein járva elmélkedett az emberiség jövőjéről, a technológia kihívásairól és a kozmosz nagy kérdéseiről.
Feminens
Élete és sorsa a tragikus 20. századi társadalmi és politikai viszonyok lenyomata, munkássága ma is alapvetésnek számít a fejlődéslélektanban. A magyar származású Margaret Mahlerről emlékezünk meg.
Jegyzet
A korszellem a pusztítás baljós csillagzata alatt áll.
Sport
Ötven év után újra Budapesten rendezték a négyesfogathajtó-Európa-bajnokságot. Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség és az Eb szervezőbizottságának elnöke a fogathajtás ünnepéről, öccse visszatéréséről és a sportág alapjait lerakó Fülöp hercegről beszélt lapunknak.
Élet
1931. szeptember 9-én, kilencven éve született Latinovits Zoltán.
Hogyan lehet egy szakrális kegytárgyat kortárs nyelven bemutatni? Milyen üzeneteket közvetít a Nemzetközi eucharisztikus kongresszus úrmutatója? A monstrancia alkotójával beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
A magyar érdek csak akkor tud érvényesülni, ha a döntéseinket önállóan, külső kényszer nélkül tudjuk meghozni.