Első karakter
Szalai Zoltán írása a 100. Mandiner hetilapban.
Mandiner 100
Politikus, művész, tudós, megmondó ember, médiaszemélyiség – sokféle interjúalany szerepelt címlapunkon. Néhányan most elmondják, milyennek látnak minket, illetve az elmúlt és az előttünk álló időszakot.
Válogatás a Mandiner szerzőinek kedvenc könyveiből, amelyeket 100. lapszámunk alkalmából ajánlanak olvasóinknak. A részletes, top tízes könyvlisták portálunkon böngészhetők.
Közélet
A politológus szerző hazánk 1957 és 1988 közötti történetével foglalkozó művében cáfolja azt a közkeletű vélekedést, miszerint a Kádár-rendszer depolitizálta a társadalmat.
A semlegességnek álcázott liberális ideológia mélylélektanáról
Agresszív, szer- és alkoholfüggő koldusgalerik, közterületeket újra ellepő hajléktalanok – egyre több félelemre okot adó jelenség miatt háborog Budapest lakossága. Riportunk.
Mi a 2010 utáni kormányzás eddigi mérlege? Mit kínál ezzel szemben az ellenzék? Milyen állapotban van a magyar társadalom? Milyen jövő vár ránk az EU-ban? Vitainterjú.
Az igazi keresztény attitűd cselekvő, építkező – figyelmeztet a ferences szerzetes. Interjú az evangélium radikalitásáról, a progresszív kereszténységről és Ferenc pápáról.
Külhon
Egy néptáncos művészettörténész, aki huszonnégy évesen vált Sepsiszentgyörgy alpolgármesterévé: Vargha Fruzsinával beszélgettünk indíttatásáról, kihívásokról és a 21. századi városvezetésről.
Külföld
Az európai közösség egyik legerősebb érdekérvényesítő csoportja lett mára a V4. Számvetés arról, hol is tart országaink együttműködése.
Az amerikai csapatok kivonulása Afganisztánból felhívás azoknak, akik a világ vezető nagyhatalmi státuszára vágynak.
Van egy ország, amely nélkül a tálibok sosem vették volna be Afganisztánt – de valójában maga sem tudja, érdeke-e támogatni az iszlamista szervezetet. Pakisztán játszmáinak nyomába eredtünk.
Sayfo Omart, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének kutatóját kérdeztük arról, mire számíthatnak az afgánok a tálib megszállás után.
Precedens
Erőszak vagy fenyegetés árán egyben tartani az európai integrációt nem demokratikus megoldás – mondja Rajko Knez, a Szlovén Köztársaság Alkotmánybíróságának elnöke. Mint fogalmaz, gyermekkorában olyan országban élt, amelyet erőszak tartott össze, és nem lett jó vége.
Makronóm
Mit kell tennünk azért, hogy 2030-ra hazánkat azon öt európai ország közé vezessük, ahol a legjobb élni és dolgozni?
Meta
A liberális demokráciáknak nemcsak a világképük, de az önképük sincs átfedésben a valósággal. A nyugati kultúrát épp azok ássák alá, akik a felsőbbrendűségére hivatkozva kormányozzák a nemzetközi intézményeket – fogalmaz egy harsány és „hálátlan” indiai, akit egyre többen olvasnak.
Feminens
Több száz önkéntes ad támogatást a segítségre szoruló két- vagy egyszülős családoknak az Otthon Segítünk Alapítványon keresztül. Hegedüs Rékával, a szervezet vezetőjével beszélgettünk a szülői lét mai kihívásairól, az alapítványról és saját indíttatásáról.
Jegyzet
Mandiner Sport
Mostani lapszámunk a 100-as jegyében íródott, ezért a világbajnoki selejtezők folytatása előtt üssük fel a 100 magyar focimese című képzeletbeli könyvet, és idézzünk belőle néhány gondolatot a százszor egekbe emelt és százszor elátkozott labdarúgó-válogatottunkkal kapcsolatban.
Illés Fanni paralimpikon úszó láb nélkül és összenőtt ujjakkal született. Egész élete a sport szeretetéről és a teljesértékűségről szólt, mára felért a csúcsra: Tokióban a százméteres mellúszás győztese lett. Felkészítő mestere egyben párja, Szabó Álmos, aki a végsőkig hisz benne. Paraarany és szerelem extrákkal.
Élet
Az idei év nemzetközi mércével is kiemelkedő jelentőségű kiállítása nyílt meg a napokban a Magyar Nemzeti Galériában. A világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard Richter életművét bemutató tárlat mintegy nyolcvan műalkotása külföldi magán- és közgyűjteményekből érkezett Budapestre.
A Nemzetközi eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódva az ország számos településén rendezik meg szeptember elején az Ars Sacra fesztivált, a programsorozatot követő budapesti Ars Sacra filmfesztiválon pedig hatodik alkalommal láthatunk a szakralitás témakörére hangoló mozgóképes alkotásokat. 
Noha sokáig ódzkodott az operaénekléstől, végül megadta magát a sorsának. Hivatásról, régi emlékekről, új álmokról, családról, otthonról, lemondásokról beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
Gaius légiós tűnődései Contra-Aquincum bástyáján Róma 1021. esztendőjében, amit a keresztények a 269.-nek mondanak.