Első karakter
Közélet
A baloldalon a legkülönbözőbb módokon bizonygatják a nagyvilágnak: voltaképp nincs is mit ünnepelni. Pedig ha van pozitív, tisztán örömre okot adó ünnepünk, az augusztus 20-a.
Csendes nemzeti tragédiának tartja a tehetséges diákok elvándorlását a Budapesti Corvinus Egyetem új rektora, aki dolgozott egyebek mellett az Európai Központi Banknál és a Nemzetközi Valutaalapnál. Takáts Előd arról is beszélt, hogy a modellváltás révén az egyetemnek végre van lehetősége a kitörésre.
Negyven éve alakult a Református Iszákosmentő Misszió, amely a Magyar Kékkereszt Egyesülettel szimbiózisban működtet egy hatékony rehabilitációs intézményt a Dunakanyarban. Nem kell neki reklám, az ország minden pontjáról küldik ide az embereket családtagok, háziorvosok, főnökök vagy az alkoholizmusból szabadult önkéntesek.
Ez a közeg befogadott, kiállt értem, és nem ítélkezik – mondja a hitben otthonra lelő Tóth Gabi, az 52. Nemzetközi eucharisztikus kongresszus önkéntes hírnöke. Az egykori Megasztár-résztvevő énekessel útkeresésről, a személyét érő támadásokról, a tehetségkutatók kemény világáról és a közelgő katolikus világeseményről beszélgettünk.
Külföld
Rendkívül gyors hadművelet eredményeképpen a tálibok elfoglalták Kabult, ezzel újra megszerezték Afganisztánt, most pedig a hatalmuk megszilárdításán dolgoznak. Mi várható tőlük, és ki fogja betölteni a nyugatiak, különösen az USA által hagyott űrt?
A kabuli reptéren készült kaotikus képek még sokáig velünk fognak maradni, ám a Biden-adminisztráció már készülhet a következő válságra. Az Egyesült Államok ugyanis a „végtelen háborúk” lezárásának jegyében az év végéig befejezi az iraki katonai missziót.
Európa földrajzilag az Urálig ér, kulturálisan azonban, úgy tűnik, egészen a Japán-tengerig. Vlagyivosztokban tartózkodó munkatársunk riportja a kelet-szibériai realitásokról és a bonyolult orosz–kínai viszonyról.
Precedens
A címben szereplő néhány szóval írhatjuk le tömören Peter Boghossian amerikai filozófus tevékenységét, aki nyíltan kimondja és megmutatja azt, amit mások még végiggondolni sem mernek: az amerikai tudományos élet nagy része a progresszív baloldali ideológiák túszává vált. A „félelem e kultúrája” nemcsak a tengeren túl, a brit egyetemeken is megfigyelhető.
Makronóm
Hatalmas hálózatok, válságokon átívelő struktúrák, maroknyi társaság, amely a gazdaság negyven százalékát irányítja – ez nem egy újabb összeesküvés-elmélet, hanem a világgazdaság eddig láthatatlan szövete.
Meta
Könyvek a jövőről
Az európai ember időfelfogása nem kizárólagos, a maorik például a múltat nevezik előttünk álló napoknak. Az elmúlt évszázadok birodalmainak bukása után a Nyugatnak ideje több kíváncsisággal fordulnia a világhoz – összegzi Föld körüli útjának tanulságait az ősz halántékú történészlegenda, Norman Davies.
Feminens
Szívügye a magyar zsidó hagyományok ápolása, az általa szervezett zsidó napok rendezvénysorozat ma már behálózza a Kárpát-medencét. Deák Andreával beszélgettünk arról, hogyan lett egy merész ötletből zarándoklat, majd országokon átívelő, többnapos programsorozat.
Budapesti történetek
Egészen a 19. század végéig patinás és kiterjedt borvidék terült el a budai hegyekben a Várheggyel és a Gellért-heggyel bezárólag. Vajon lesz még boros feltámadás Budán?
Jegyzet
Mit írt és mit nem Szabó Dezső?
Sport
Erre az évre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy átlagos. A labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia a 2020-as számot viselte a nevében, a múlt évre tervezett jégkorongeseményeket pedig a legforróbb hónapban, augusztusban rendezik. Mind a nők világbajnoksága, mind a férfiak olimpiai selejtezője a sportág honi történetének legfontosabb eseményei közé tartozik.
Az 1920-as nyári, majd az 1924-es és az 1928-as téli olimpián rendezett jégkorongtornát a nemzetközi szövetség utólag világbajnokságnak nyilvánította, majd 1930-ban sor került az első önálló vb-re is. 1990-ben rendezték az első női jégkorong-világbajnokságot, 1998 óta pedig a téli olimpia műsorán is szerepel a női hoki.
Élet
Krisztus, Prométheusz és a zárt osztály – Velencébe készül Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje, az Eltörölni Frankot, amely egy rendíthetetlenül lázadó, ezért pszichiátriára zárt punkzenész története. A rendező szerint igazi törlesztés a film, elsőként ad pontos képet a világnak a vasfüggöny mögötti néplélekről és traumákról.
Utolsó Figyelmeztetés
Nézzünk szembe a tényekkel akkor is, ha épp jólesik.