Első karakter
Közélet
Az lmbtq-lobbi nem egy összeesküvés-elmélet, hanem egy összeesküvés-gyakorlat, hiszen a szemünk előtt zajlik a tevékenysége.
Szent István kimagasló formátumú, messzire látó uralkodó volt, az általa létrehozott szilárd talapzaton áll a mai Magyarország. Gali Máté történész írása.
Az összefogás pártjai véglegesítették névsorukat, ami alapján nem szánnak nagy szerepet a szavazóknak a jövőre induló képviselőjelöltek és a miniszterelnök-jelölt kiválasztásában.
A globalizáció miatt az országok elvesztették szuverenitásukat, amit most visszanyernének – véli a geopolitika-szakértő. Interjú klímaügyről, a big datáról, a kormány politikájáról.
Külföld
A szélsőséges iszlám még nem aratott ekkora győzelmet a modern időkben a Nyugat felett.
Norvégia és az Európai Unió kapcsolatát immár ötven éve a se veled, se nélküled állapot jellemzi – a norvég támogatások körüli magyar vita pedig precedens nélküli Európában.
A jobboldal méltatását és a liberális felháborodáshullámot mindenképp bezsebelte az amerikai konzervatív véleményvezér. Körképünk Carlson magyarországi turnéjának fogadtatásáról.
Precedens
Oltásellenes zavargások, egészségügyi dolgozók elleni támadások, erőszakba torkolló tömegdemonstrációk. A Franciaországból, Németországból vagy éppen Hollandiából érkező, ilyen és ehhez hasonló hírek egyaránt utalhatnak a nyugat-európai kormányok elhibázott járványkezelésére, de a lakosság általános bizalomvesztésére is.
Makronóm
Hátrakötött kézzel harcolunk a külföldi tömegtermékek ellen – mondja Szappanos Péter, a Pápai Hús ügyvezetője. Az 1913-ban épült vágóhídra alapuló vállalkozás a 2013-as csődhelyzet után támadt fel egy hongkongi befektető segítségével, hogy újult erővel vegye fel a versenyt a külföldi cégekkel.
Meta
A han népcsoport uralta kínai vezetés Szun-ce kétezer-ötszáz éves téziseire építi Peking külpolitikáját. A „stratégiai autizmus” azonban oda vezethet, hogy a 21. századi Kína a 20. századi Németország sorsára jut – állítja egy román elemzőzseni, aki az izraeli hadseregben kezdte, Reagan tanácsadójaként folytatta, és ma Bolíviában tenyészt szarvasmarhákat.
Miért hallgatják máshogyan a történeteket a csíki gyerekek, mint az anyaországiak? Mit vár az SZFE új szemeszterétől? Interjú a bábműfajról, közönségről és szakmai tudásról.
Tudomány
Egy friss magyar kutatásban különböző kutyák tanulási képességeit hasonlították össze – és úgy tűnik, egyes kutyák könnyebben tanulnak másoknál. Hogyan értelmezhető a tehetség fogalma az állatok világában?
Feminens
Felvidékről érkezett Tokaj-Hegyaljára, mérnökből lett borász, ma már a patinás borvidék aktív alakítója és szervezője s kiváló borok megalkotója. Bodó Judit vallja: „ha már el kellett jönni, jó irányba vezetett bennünket a Jóisten”.
Jegyzet
Aki azt kérdi, hogy kellenek-e a templomfelújítások, szükség van-e egyáltalán templomokra e modern és felvilágosodott világban, az képzelje el a saját faluját, városát templomok nélkül.
Sport
Hosszan szeretném űzni ezt a nagyszerű sportágat, akár a 2032-es olimpiáig is – mondja a háromszoros kardvívó olimpikon. Interjú belső evolúcióról és a sportvilág új kihívásairól.
Élet
Programajánló augusztus 20-ára hangolódva.
Harminc éve, 1991. augusztus 23-án hunyt el Nemes Nagy Ágnes.
Utolsó Figyelmeztetés
Szörényi és Bródy legendás rockoperája aktuális marad, amíg létezik az ország.