Első karakter
Közélet
Rövid lesz a nyár Nyugat-Európában: alig csengett le a koronavírus-járvány harmadik hulláma, két hónappal később már aggasztó statisztikák jelzik, hogy itt a negyedik hullám.
Külföld
Negyvenkétmillió eurót költ Litvánia egy több mint ötszáz kilométer hosszú határkerítés megépítésére, hogy megállítsa a Belaruszból érkező menekültáradatot.
„Adóforradalmat” tervez a Nyugat: százharminc ország támogatja Joe Biden amerikai elnök globális minimumadótervét, amellyel az adóparadicsomokban eltűnő dollármilliárdokat szereznék vissza.
A múlt év során átrendeződtek a Kaukázus erőviszonyai: a nyugati szereplők tehetetlennek bizonyultak, Oroszország tovább erősödött, és Törökország ismét beszállt a geopolitikai versenybe. Közben a karabahi háborút gyakorlatilag elvesztő Nikol Pasinján örmény miniszterelnök visszatért a hatalomba.
Precedens
A legtöbb médium az unióból való kilépés előszobájának láttatja a lengyel Alkotmánybíróság múlt heti döntését, melyben nemzeti hatáskörben tartotta a bírói kinevezés gyakorlatát. Elemzésünk.
Makronóm
Mérlegre tettük, milyen hatással vannak a hét éve fennálló korlátozások Oroszországra, az EU-ra és benne Magyarországra.
Meta
Esély sincs rá, hogy a gépi értelem egyhamar az emberi intelligencia nyomába érjen, túlbecsüljük a mesterséges intelligenciát, és alulértékeljük a saját agyunkat – állítja a terület vezető kutatója.
Feminens
Haititól a Kárpát-medencéig segít a rászorulókon önkéntes munkával Mikos Borbála. A Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatójával az önkéntességgel járó feladatokról, a kihívásokról és az örömről, a háláról beszélgettünk.
Budapesti történetek
Ínyencei voltak egykor a halaknak a pestiek és a budaiak: a régi halászkultúra eltűnt, a Hal térrel egyetemben.
Jegyzet
Az első barátságos „Forza Italia!” a szlovén–magyar határon hangzik el, a Pince melletti Mol benzinkútnál. Az olasz válogatott azúrkék meze van rajtam, ennek jár a biztatás.
Sport
Történeti összehasonlítások, érdekességek, elfeledett sztorik, esélylatolgatások, várakozások – pénteken kezdődik a tokiói olimpia.
Nagy kérdés, miként lehet kibírni a három hét bezártságot – mondja Kemény Dénes a nézők nélküli ötkarikás játékokról. A legendás kapitányt a futball-Európa-bajnokságról és a magyar olimpiai esélyekről kérdeztük.
Élet
Hogyan tartja magát gyarmatosított állapotban a magyar kulturális elit azzal, hogy a felzárkózás narratíváját képviseli? S milyen problémákkal küzd ennek következtében a táncházmozgalom és a népzenész? Interjúnk a Tárkány Művek cimbalmos-alapítójával.
Utolsó Figyelmeztetés
A foci-Eb után rögtön itt az olimpia, amelyhez magyarok millióit fűzi különleges viszony.