Első karakter
Közélet
Július végéig lehet jelölni a Nők Magyarországért díjra azokat a hölgyeket, akik a járvány alatt kiemelkedő munkát végeztek a szakmájukban, ám a legtöbbek által láthatatlanul. Két tavalyi díjazottal a hivatásáról, Novák Katalin miniszterrel a gondoskodás megbecsültségéről beszélgettünk.
A magyar baloldal, az ígéretek és a valóság.
Adóemeléssel és megszorításokkal is járnának Karácsony Gergely minap ismertetett gazdasági elképzelései.
Külhon
Harminc éve robbant – újra – Európa örök puskaporos hordója, a Balkán. A jugoszláv polgárháború eredménye százötvenezer halott és négymillió menekült, gazdasági válság és gyűlölködés a korábbi prosperitás helyett, nem utolsósorban pedig a délvidéki magyarság kollektív megsebzése.
Külföld
A történelmi nagyhatalmak, Németország és Franciaország arra akarják használni az EU-t, hogy nagyhatalmak maradhassanak – vagy azzá válhassanak. Nem fog működni.
Hét brüsszeli év után fehér lovon tér vissza a lengyel belpolitikába Donald Tusk. Újrarendeződik a lengyel politika a választási ciklus közepén.
Mennek az amerikaiak, jönnek a tálibok: kevés siker és sok kudarc az Egyesült Államok húszéves háborúskodásának mérlege.
Precedens
Azzal, hogy mind a kormányok, mind a jogvédők szélsőségesen értelmezik az emberi jogokat,éppen a legitimitásukat ássák alá – fogalmaz Hurst Hannum, a Tufts University nemzetközi jogi professzora.
Makronóm
Kartellgyanú, rejtélyes áremelkedés, áruhiány – ezek jellemzik a magyar építőipar mindennapjait. Megnéztük, mi okozza a soha nem látott mértékű drágulást, s hogy mire lehet elég a bejelentett kormányzati közbelépés.
Meta
Minél okosabb valaki, annál nehezebben változtat a nézetein, mert villámgyorsan felismeri és kizárja tudatából a véleményétől eltérő információkat, pedig a rugalmasság a konzisztenciánál fontosabb a sikerhez – vallja egy bűvészből lett szervezetpszichológus.
Tudomány
Kilenclyukú híd, gémeskút, birkanyáj – idén két évtizede annak, hogy e hagyományos Hortobágy-attribútumokat kiegészíti még egy jellegzetesség: a puszta szívében, a Pentezugban élő vadlovak páratlan látványa.
Feminens
Életének számos pontja a múlt vagy anekdoták ködébe vész, de ami ismeretes róla, az is kitenne egy kalandregényt: Sass Flóra a 19. század gyermekeként számos sorsfordulót élt meg Erdélytől Afrika mélyéig.
Jegyzet
Egy a francia hatvannyolcas nemzedéket leleplező sztori csak megerősíthet minket az igazságunkban: el a kezekkel a gyerekeinktől!
Sport
Európa csendes, újra csendes, az egy hónapig tartó focicsoda már a múlté. Néma a Wembley, eltakarították az ünneplés nyomait, kiürültek a pezsgősüvegek Rómában, Nápolyban, Milánóban, Torinóban, az élet visszatért a megszokott kerékvágásba.
Az Európa-bajnokság halálcsoportjából kis híján továbbjutott Marco Rossi válogatottja. Összefoglalónk.
Valamennyi Budapesten megforduló UEFA-vezető elismerően nyilatkozott a szervezésről, a vendéglátás színvonaláról – mondja lapunknak Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Exkluzív interjúnk a tizenhatodik foci-EB-ről.
Élet
Június végén adták át a borsi Rákóczi-várkastély felújított épületét. A reneszánsz épület restaurálása a szakemberek szerint az évszázad felvidéki felújítása, az épületben a Mome kreatív csapata által megálmodott, nagyszabású, interaktív Rákóczi és kora című kiállítás várja a látogatókat. A határainkon túli magyar műemlékek megtalálásával és felújításával foglalkozó Teleki László Alapítvány igazgatójával, Diószegi Lászlóval beszélgettünk.
A Szinopszis című tárlattal június végén több mint hat évtizedes hiányt pótolva nyílt meg a Magyar Fotóművészek Szövetsége első önálló kiállítóhelye, a Foton Galéria.
Utolsó Figyelmeztetés