Első karakter
Közélet
2022 tavaszán nemcsak világnézetekről, hanem stratégiai autonómiánkról is szavazunk majd. A tét: a nemzet biztonsága.
Óriási késlekedés után öt nagyszabású közlekedésfejlesztési projekt bénítja meg tartósan a fővárost. A kormányfőnek készülő Karácsony Gergely alighanem már megválasztásakor lemondott Budapestről.
A szeptemberi eucharisztikus kongresszusra érkező egyházfő diplomáciai menetrendje, illetve az arról szóló ellenőrizetlen hírek végigsöpörtek a hazai médián. Körüljártuk a felmerülő kérdéseket.
Külföld
Áttörés küszöbén a Nemzeti Tömörülés? A június 20-án és 27-én tartandó voksoláson kiderül, Marine Le Pen pártjának sikerül-e meghódítania egy régiót, vagy érvényesek a régi politika törvényszerűségei.
A Spanyolországhoz tartozó Ceuta nyomás alá helyezése semmiképpen sem a migrációs válság része, és még kevésbé humanitárius válság. Ez egy geopolitikai lépés, amelyben a migránsok csupán a zsarolás eszközei.
Tulajdonképpen örülhetünk, hogy van még magyar a Dunától északra, a határ másik oldalán.
Az őszi választás előtt Andrej Babiš kormánya és Miloš Zeman államfő is belső és nemzetközi viták kereszttüzében áll, rendszeresek a tüntetések, az ellenzék nagyobb tömbökbe szerveződik a kampányra.
Precedens
A lokális ellátási láncok erősödnek a globális rendszerek ellenében, a képzett és termelékeny munkaerővel bíró közép-európai országok, így Magyarország is jelentős szerepet játszhat ebben a folyamatban – mutatott rá Robert Handfield, a North Carolina State University professzora.
Makronóm
A korábbi évtizedekhez képest összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vannak a tanulni vágyó fiatalok – véli a Diákhitel Központ vezetője, aki az egyedülálló hitelezési modellről beszélt lapunknak.
Meta
Egy angol házaspárnak nem tetszik, hogy óriási gépek és kemikáliák uralják a mezőgazdaságot. Londontól egy kőhajításnyira ezerötszáz hektáros kísérletbe fogtak, hogy rekonstruálják az ipari forradalom előtti flórát és faunát. Nem az emberrel szemben, hanem az emberért.
Tudomány
Feminens
Zita királyné, Boldog IV. Károly, az utolsó magyar király és osztrák császár felesége a hitvesi hűség, az odaadó szeretet és az önfeláldozás példaképe. Boldoggá avatásáért egyesület alakult itthon és Franciaországban.
Jegyzet
Miattuk hihetjük, hogy van jövőnk ebben a kicsit elcseszett, celebes, neuraszténiás, verekedős, lerablós, maszkulin világunkban.
Sport
Elkezdődött a részben hazai rendezésű labdarúgó-viadal, a sportközgazdásszal többek között azt elemeztük, milyen hasznot hozhat az esemény az országnak és a magyar futballnak.
Élet
Hogyan fogunk együtt élni? – tette fel a kérdést a járványhelyzet miatt mostanra halasztott 17. Velencei építészeti biennálé főkurátora. A Magyarországot képviselő Othernity projekt a kérdésre reflektálva merőben új örökségvédelmi koncepció kialakítására tett izgalmas gondolatkísérletet.
Nyulász Péter regényei az érintőképernyő világába született kiskamaszokat is elvarázsolják. Az Év Gyermekkönyve díjas íróval arról beszélgettünk, hogyan nevelhetjük olvasóvá a gyerekeket a digitális világban, hogyan vehetjük rá őket, hogy elmélyedjenek egy témában, és hogyan érhetjük el, hogy szórakoztatónak találják a világ megismerését.
Utolsó Figyelmeztetés
Megindító volt látni, hogy sok olyan fiatal és kevésbé fiatal felnőtt volt képes önállóan meghozni az életre szóló döntést, akit családja, barátai ebben egyáltalán nem támogattak.