Első karakter
Valahogy rendbe kellene tenni történelmi örökségünket, közelíteni az olykor homlokegyenest eltérő álláspontokat.
Közélet
Bár az eredeti javaslattal szemben az önkormányzati lakások bérlőinek csak egy szűk köre élhet majd a vásárlási lehetőséggel, az ő igazságtalan helyzetük legalább rendeződhet.
Közép-Európában új, civilekből álló nemzetközi hálózat kezdi meg a működését hamarosan. A cél közös nevezőre juttatni mindazokat, akik úgy vélik, a keresztény örökség és a természetjogban gyökerező emberi jogok képezik civilizációnk alapkövét.
Az 1920. június 4-én a versailles-i Nagy-Trianon-palotában aláírt békeszerződés a magyar történelem egyik legtragikusabb és legtraumatikusabb eseménye, mindmáig legfájóbb sebe.
Nyilvántartást vezetne a bűnelkövetőkről, duplájára emelne egyes büntetési tételeket az új javaslat. Gyermekvédelmi szakértőket kérdeztünk arról, milyen hatása lehet a jogszabály-módosításnak.
Kik látogatták meg az ötvenes években az ifjú Vitray Tamást? Hol tanult Vágó István? Mit kerestek a német médiabefektetők a rendszerváltozás idején hazánkban? Az újságírót új könyvéről kérdeztük.
Külhon
Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke közös intézménnyé vonná össze a nagyváradi Szigligeti Színházat, a román Mária Királyné Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát, valamint határozott időtartamúra módosítaná az alkalmazottak munkaszerződését. A szakma tiltakozik.
Külföld
Amerika nem csupán pozitív értékeit képes univerzalizálni, hanem az öngyűlöletét is.
A magyar miniszterelnök megvédi országa szuverenitását, és támogatja a családokat, ez a politika garantálja Európa túlélését – mondja a spanyol jobboldali Vox párt elnöke.
Nem a legkönnyebb éveit éli Japán: a járványhelyzetet a lakosságot kevéssé lelkesítő olimpiarendezés tetézi, s akkor a gazdasági problémákról és a Kínával való versengésről még nem is beszéltünk.
Precedens
Kormányfüggetlen vagy éppen ellenzéki jogtudósok és értelmiségiek is veszélyesnek tartják a Vörös Imre, Fleck Zoltán és mások által erőltetett, a magyar jogrendet felrúgó „forradalmi alkotmányozás” gondolatát. A kezdeményezés így egyre inkább tűnik az ellenzéki kemény mag lelkesítését szolgáló felelőtlen kampányfogásnak.
Makronóm
Kevés recepciósból lett spárgaszedő a járvány alatt, de a gyors állami beavatkozások több területet megmenthettek a mezőgazdaságban. Interjúnk Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével válságkezelésről és a szektor jövőjéről.
Meta
A világsajtó csak a hi-tech-milliárdosokról cikkezik, ám a földbe fektető üzletemberek aktívabbak, mint valaha. Sőt, már az IT-guruk is földet vásárolnak. Az emelkedő tengerszint évezredek óta élelmiszer-termelésre használt területeket tüntet el a színről, ami jelentősen növeli a megmaradt szárazföld értékét.
Feminens
Napfelkelte a Várban, üres utcák, szikrázó napsütés, középen egy huszonéves lány díszes népviseletben. Egy kattintással később egy másik fiatal, másik ruha, most a villamosmegállóban vagyunk. Még egy kattintás, és New Yorkból köszön vissza valamelyik színes, gyönyörű viselet. Mindezt a Folkpédiának köszönhetjük.
Jegyzet
Az ország közel kétharmada küzd több-kevesebb többletkilóval.
Élet
Kortárs képzőművészek a Balaton atmoszféráját megidéző műalkotásaiból nyílt kiállítás a badacsonyi Hableányban. A tóparthoz több szálon kötődő budapesti Pintér Galéria tárlatán a művek nemcsak megtekinthetők, de akár már a helyszínen meg is vásárolhatók.
A hetvenöt éves íróval a Libri irodalmi díj elnyerése apropóján beszélgettünk, egyebek mellett arról, miként emelte át gyerekkori emlékeit önéletrajzi regényébe.
Utolsó Figyelmeztetés
A beszélgetések, a párbeszéd szigetei süllyednek el sorban, ahogy durvul a kampány.