Első karakter
Közélet
Karácsony Gergely ellőtte a startpisztolyt, és a vára­kozásoknak megfelelően bejelentette, hogy miniszterelnök-jelöltként indul a baloldali előválasztáson.
A hátrányos helyzetű romák félnek ugyan a covidtól, de még jobban tartanak az oltástól. Akció indult a megsegítésükért. Baranyai riportunk az eddigi tapasztalatokat térképezi fel.
Magasabb, a teljesítményt jobban tükröző bérek, a politikától távolabb kerülő döntéshozók és nagyobb versenyképesség – ígéri a kormány. Elemzésünk a reform előzményeiről és várható következményeiről.
Bankvezér, borászattulajdonos, energiaipari szakember és ellenzék által támogatott polgármester is helyet kapott a modellváltó egyetemek testületeiben. Heten arról, miért vállalták el a feladatot.
Külföld
Évek óta nem látott hévvel csapott össze Izrael a palesztinokkal, miután a Hamasz rakétákkal torolta meg a jeruzsálemi vallási villongásokat, Izrael pedig légitámadásokat indított Gáza ellen.
A polgárháború és terror tépázta ország reintegrációja az utóbbi két év folyamatainak logikus következménye lenne.
A pandémia első hullámait még jól bírta, mostanra teljes káoszba süllyedt a hatalmas ország egészségügye. A bajba jutott szubkontinensen társadalmi konfliktusba csaphat át az elégedetlenség.
Precedens
Számottevő befolyást igyekszik gyakorolni az amerikai ügyészségek működésére Soros György, illetve Mark Zuckerberg. A beavatkozások fő célja az ítélkezési gyakorlat lazítása.
Makronóm
Még a koronavírus-járvány alatt is nőtt a forgalma a külvárosi hamburgerezőnek, amelynek alapítói – Pichler Róbert és felesége, Klaudia – az induláskor semmit nem tudtak a vendéglátásról.
Meta
A dizájn a globalizáció sikerágazata, a 21. századi individualizmus szimbóluma. A mesterség egyik alapműve szerint mégis a lokalizmus, a hagyomány és az önzetlenség a jó dizájn feltétele. Hogyan vált egy osztrák építész műve szoftverfejlesztők és menedzsmentguruk inspirációjává?
Feminens
A hazai gyermekvédelmi jogszabály európai viszonylatban is jó, ám a gyakorlati megvalósításban sok munka vár még ránk. Benyusz Márta gyermekjogi szakértővel beszélgettünk.
Budapesti történetek
A magyar szecesszió úttörője, egy felismerhetően egyedi stílus megteremtője: Lechner Ödön épületei számos budapesti kerületben megtalálhatók a belvárostól Zuglón át Kőbányáig.
Élet
Orbán Ottó nyolcvanöt éve, 1936. május 20-án született.
A Bethesda gyermekkórház pszichológusával, a Klárisok zenekar énekesével beszélgettünk gyermekpszichodrámáról, a közös éneklés fontosságáról és pünkösd misztériumáról.
Utolsó Figyelmeztetés
Eluralkodott a magyarokon az „itt akarom élményben részesíteni magam” általános érzülete.