Első karakter
Közélet
Az előző tíz év és a mostani járványkezelés megmutatta: mi, magyarok képesek vagyunk a sikerre, sőt példát mutatunk a világ más nemzeteinek.
Az ellenzéki előválasztási saga újabb fejezetéhez érkezett, hamarosan Karácsony Gergely is bejelenti indulását a miniszterelnök-jelöltségért. Valódi versenyről van szó vagy színjáték az egész?
Közgyűlési többség Budapesten, bizalmi emberek a fontosabb pozíciókban és nemzetközi céghálózat is erősíti Gyurcsány Ferenc befolyását. Bemutatjuk a DK-s birodalom főszereplőit és segédcsapatait.
Sokkoló szembesülni azzal, ahogy a nyugati média torzít Magyarországgal kapcsolatban – mondja az amerikai konzervatív publicista, akivel a lopakodó woke diktatúráról és terveiről is beszélgettünk.
Külföld
Hogyan lett a korábban antiszemitizmussal vádolt magyar jobboldalból Izrael szövetségese? Yacov Hadas-Handelsman a magyar–izraeli együttműködések kiaknázatlan területeiről és a nagy izraeli vakcinahúzásról.
Ha eljön az a világ, amikor minden kontrollálható, a múlt század totális diktatúrái az emberi szabadság oázisainak fognak tűnni.
Kína Németország legnagyobb kereskedelmi partnere, az orosz gáz pedig nélkülözhetetlen a német gazdaság számára. Az EU legnagyobb országának mégis egyre nehezebb fenntartania különalkuit a keleti hatalmakkal.
Precedens
Pár fiatal, köztük két ázsiai lakos elérte, hogy a német alkotmánybíróság a klímatörvény módosítására utasítsa a parlamentet. Ezzel a teljes globalizációért Berlinnek nyújtották be a számlát.
Makronóm
Mennyire innovatív a magyar? Tudunk-e lépést tartani a világgal és tőkét kovácsolni a magyar virtusból? Sikerül-e hazánkba vonzani a nemzetközi startupokat? Mi minden jelent versenyelőnyt Budapestnek? Ezeket járjuk körül.
Meta
A sci-fi ott virágzik, ahol az embereket izgatja a jövő. Nem meglepő, hogy Kínában reneszánszát éli, ám az ottaniak nem követik a nyugati sablonokat. Inspirációjuk a kínai történelem, hőseik idős bölcsek, cselekményük sokkalta szélesebb időperspektívát fog át. És meghódítja a világot.
Tudomány
A magyar tudomány búcsúzni kényszerül: életének 90. évében elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas neurobiológus, akadémikus, a nemzeti kulturális örökség egykori minisztere, az MTA volt alelnöke, a hazai tudomány-népszerűsítés egyik legismertebb egyénisége, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke.
Feminens
Zakariás Anikó diákok nemzedékeit nevelte a muzsika szépségének befogadására, utazásszervezőként pedig százakat vitt Erdélybe.
Jegyzet
Élet
A járványügyi lazításoknak köszönhetően ismét látogatható a Magyar Nemzeti Galéria külföldi kontextusban is mérvadó tárlata, a kortárs absztrakt festőlegenda, Sean Scully életmű-kiállítása.
Sokan csak a Szindbád költői látásmódú rendezőjeként ismerik Huszárik Zoltánt, de sűrű művészi öröksége jóval többet mond el a domonyi születésű rendező életközeliségéről és az egyéni sorsról vallott filozófiájáról. Vajon meg szokott-e halni az ilyen régi törzsvendég? A kilencven éve született és negyven éve elhunyt alkotóra emlékezünk.
Utolsó Figyelmeztetés
Lassan megszokhattuk már, hogy a tízmillió virológus országa vagyunk. Mindenkinek van egy elmélete a vírusról, sőt most már felzárkózott mellé a vakcinaprofesszorság is. Hitek és tévhitek, álhírek és tudományos tények szegélyezik a valóság keskeny ösvényét.