Első karakter
Közélet
Tizenkétszer ellenállóbbak a fertőzéssel szemben azok, akik mindkét dózist megkapták valamelyik koronavírus elleni oltásból. Eközben kérdéses, milyen adatok kellenek a hatékonyság igazolásához.
Nyitnak a mozik, uszodák, könyvtárak, jöhetnek a helyjegyes koncertek, meccsek, színházi előadások, miután négymillióan megkapták az első oltásukat. Így értelmet nyert, azonban rögtön kritikák kereszttüzébe is került a védettségi igazolvány. Összeszedtük, hogyan működik adatvédelmi és gyakorlati szempontból.
Amit ők újbeszélül visszatérítendő támogatásnak neveznek, az hitel – hangsúlyozza a fideszes EP-képviselő. A baloldalnak nem tetszik, hogy csak a vissza nem térítendő uniós forrásokat kéri a kormány.
Zsákutcába, értékválságba kerültünk; ha nem térünk vissza az emberszolgáló élettörvény tiszteletéhez, elgépiesedünk, elembertelenedünk – hangsúlyozza a Polgári Magyarországért díj idei várományosa.
Külhon
Nem enged a magyar kisebbségekkel kapcsolatos elképzeléseiből Gyimesi György – Juraj Gyimesi. A legerősebb szlovák kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) magyar képviselőjét kérdeztük.
Külföld
Harmincéves lesz idén a független Ukrajna, de nem nagyon lesz mit ünnepelni északkeleti szomszédunknál.
A 2022-es francia elnökválasztást jobbról lehet majd megnyerni – ez a felismerés áll mind Macron jobboldali fordulata, mind Le Pen helyezkedése mögött. A felmérések azt mutatják, 2022 meghozhatja gyümölcsét az „ördögtelenítési” politika: egyre többen gondolják úgy, hogy a Nemzeti Tömörülés vezetője komoly alternatíva Emmanuel Macronnal szemben.
A nagy egyetemek a progresszista és posztkolonialista ideológiák előőrsei: a cancel culture a vita megszűnéséhez, a kritikai szellem eltűnéséhez, a nyugati civilizációnk eltörléséhez vezet.
Precedens
Már az Európai Parlament is megkongatta a vészharangot, vitaindítónak szánt tanulmányával elősegítve az uniós intézmények és a tagállami szuverenitás viszonyáról szóló diskurzust.
Makronóm
Nemcsak biológiai evolúció zajlik, hanem technológiai is, amelyet az ember maga indított el.
Meta
A nyugati társadalmakra hibridizáció, a többségi identitás látványos átalakulása vár. Közben Japán és Dél-Korea bizonyítják, hogy a homogén etnikumú országoknak sem kell lemondaniuk a kulturális sokszínűségről.
Feminens
„A lányoknak is fontos tudniuk azt, hogy bármikor vissza­fordulhatnak” – vallja Olaj Anett, aki elindította az Abortusz.hu oldalt, és gyászfeldolgozást segítő lelki hétvégéket vezet.
Budapesti történetek
Nem csak azért csodálatra méltó a kisföldalatti, mert a szárazföldi Európa első metrója volt: a legmodernebb műszaki megoldásokat vonultatta fel, elegáns, már-már fényűző kivitelezés jellemezte, és szinte valószerűtlenül gyorsan épült meg. Százhuszonöt évvel ezelőtt kezdte meg szolgálatát.
Jegyzet
Élet
A járvány harmadik hullámának csillapodtával filmszínházaink Csipkerózsika-álmukból ébrednek, az újranyitó mozik magyar és nemzetközi filmpremierekkel és nagy dobásokkal várják a közönséget. Forgalmazókkal és mozisokkal beszélgettünk az elmúlt és az előttünk álló időszakról, valamint a felülmúlhatatlan moziélményről.
A Műcsarnokban öt év elteltével második alkalommal megnyíló reprezentatív kiállítás a kortárs magyar fotóművészet helyzetét hivatott bemutatni, amivel a közönséget izgalmas utazásra, a szakmát pedig termékeny párbeszédre invitálja.
Utolsó Figyelmeztetés
Városi és építészeti vitáktól hangos a magyar közélet, és ez jó. Az nem volt jó, hogy ez nem volt mindig így.