Első karakter
Közélet
Az elhúzódó covidjárvány sem tudta meghiúsítani, hogy alapításának tizedik évfordulóját ünnepelhesse a Kemenes Cukrászat. A hazai középvállalkozás bolthálózatával együtt több mint száz főnek ad stabil munkahelyet, amit állami segítséggel és egy kis kreativitással sikerült megvédeni.
Bár a baloldal már a kormányt vádolja tömeggyilkossággal, korábbi oltásellenes nyilatkozatai mai önmaga ellen tesznek tanúbizonyságot. Megőrültek, vagy csak ennyire kétségbe voltak esve?
Akadályozta-e az ellenzék a védekezést? Tudatos stratégia volt-e a keleti vakcinákkal szembeni kampány? Ki a baloldal valódi vezetője, s ki lehet majd a közös miniszterelnök-jelölt? A pandémia időszakára visszatekintve, egy évvel a választás előtt ismét Lánczi Tamással és Závecz Tiborral elemeztünk.
A támadásokkal és vagdalkozásokkal nem foglalkozom – mondja az emberi erőforrások minisztere. Mit csinálna másképp egy újabb járvány kitörésekor? Miért nem engedik be a médiát a kórházakba? Interjúnk.
Külföld
Tíz évig tartó ádáz harc, félmillió halott, több mint tízmillió menekült, totális gazdasági és infrastrukturális összeomlás árán mára elhallgattak a fegyverek Szíriában. Az ország darabokra szakadt, újraegyesítésére pedig egyelőre nincs reális forgatókönyv. Így lett Szíria az arab tavasz kudarctörténete.
Az Iszlám Állam területi metamorfózisát fel lehetett számolni, áttéteit viszont nem lehet legyőzni.
Az amerikai külpolitika és a valóság kapcsolata mindig kényes kérdés volt.
Addig fogadkoztak, hogy megkönnyítik a bevándorlást, hogy a migránsok el is hitték nekik, és megindultak a határnak. Itt van Joe Bidenék első nagy próbatétele a propagandán túli valóságban.
Precedens
Az ellenzéki kampánystratégia kiötlőinek mesterterve különös veszélyeket hordoz: arra bátorítja a baloldal vezető politikusait, hogy a magyar társadalmat közjogi káoszba hajszolják.
Makronóm
A demográfiai mutatók javulásában fontos szerepet játszanak a kormányzat családtámogatási lépései. A teljes fordulathoz azonban szükség van arra is, hogy megváltozzon a társadalom mentalitása.
Meta
50 könyv a jövőről
Mi köti össze a thermopülai csatát Szigetvár ostromával? Férfiak, akik remény nélkül is tudtak és akartak küzdeni. Mi motiválta őket? A nők és a gyermekek védelmezése – lesajnált ösztönök, amiken Michael Walsh szerint a Nyugat jövője múlik.
Tudomány
Csuszló, rolni és a többiek: a székely vidék természeti adottságainál is fogva a technikai újítások tárháza volt egykoron. Ebből született most egy izgalmas kötet.
Feminens
Sopronból indult, beutazta a Jeges-tengert egy jégtáblákba fagyott hajón sodródva, felderítőrepülőkön ismerkedett az Arktisz zord világával, most pedig a Jeges-tenger partvidékére koncentrál Horváth Eszter dokumentarista fotográfus.
Jegyzet
Visszatértek a borbélyszalonok, amelyek egykor férfiklubok, mai szemmel valóságos „maszkulin intézmények” voltak.
Élet
Az évszázad eddigi legnagyobb festményhamisítási botránya tört ki 2011-ben, alapjaiban rengetve meg a kortárs nemzetközi műkereskedelem egyik központját, New Yorkot. A krimibe illő történetről készült dokumentumfilm lebilincselő.
Százhúsz éve, 1901. április 18-án született Németh László.
Zilah, Szolnok, Budapest, Kaposvár, majd egyenesen a Nemzeti Színház színpadára. A fiatal színésznővel szabadságról, a gondolat erejéről és a Vidnyánszky-féle színházi világról is beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
Egy percre csukjuk be a szemünket, és képzeljük el, hogy vége a járványnak. Akkor majd hogyan emlékezünk vissza a mostani önmagunkra?