Első karakter
Közélet
Ma is létezik a Komintern, és összehangolt nemzetközi hálózatként eljárva lép fel Magyarország és Lengyelország ellen.
A parlamenti választáshoz közeledve az ellenzéki összefogás egyre többet kacérkodik a jogállamiság „pillanatnyi” megszakításának gondolatával. Céljuk az államberendezkedés megváltoztatása és a „fidesztelenítés” minden területen – ám összeállításunkból kiderül, hogy a tervek komoly tudáshiányról árulkodnak.
Újabb, az ellenzéket erősítő titokzatos Facebook-oldalra bukkantunk, miközben áttekintettük a baloldal eszközeit és főbb üzeneteit a legfontosabb közösségi platformon. Milliós hirdetési pénzek, láthatatlan finanszírozók és félrevezető imázsépítés a mérleg.
A Fidesz addig van és lesz, amíg Orbán Viktor aktív a politikában – véli Lánczi András filozófus. Mi a mostani kormányzás legfőbb eszmei alapja? Hogyan ítélhető meg morálisan a politikai elit luxuséletmódja? Miért csak egyszer járt Brüsszelben? A Budapesti Corvinus Egyetem rektorát a felsőoktatás reformjáról is kérdeztük.
Külföld
A Facebook és társai úgy viselkednek, mintha a törvények felett állnának: túlhatalmuk nemcsak a szabályozatlanságból, hanem abból is fakad, hogy a politikának eddig érdekében állt nem foglalkozni a lopakodó veszéllyel. Most pedig új megoldással tartanák fenn a tömegek számára a döntés illúzióját.
Évtizedes – gyakran fegyveres – konfliktus fajult el 2017-ben, amikor Mianmar hadserege az addig is jogfosztott muszlim rohingja kisebbség elűzésébe kezdett. Mianmar néhány hete újra katonai diktatúra lett: a rohingják ügyére nem most lesz megnyugtató megoldás, és közben a buddhista többség is lázong.
Az április 4-ei parlamenti választás előtt továbbra is Bojko Boriszov miniszterelnök jobbközép pártja a legerősebb, de rendkívül nehéz lesz majd kormányt alakítania. A tavalyi tüntetések óta feszültebb a légkör az országban, ám a népharagot egyik pártnak sem sikerült magához csatornáznia.
Precedens
Afrikai klánstruktúrában működő bűnözői csoportok, tehetetlen rendőrség, párhuzamos társadalmak: a Svédországban élő szomáli közösségek helyzete jól példázza, milyen súlyos problémákkal kell szembenézniük az európai társadalmaknak a muszlim hátterű bevándorlók sikertelen integrációja miatt.
Makronóm
A 2008-as válság tartósan ledöntötte a lábáról a magyar munkaerőpiacot, 2020-ban viszont gyors kilábalást láthattunk. A növekedésösztönző, munkahelyteremtő gazdaságpolitika javította a munkaerőpiac válságállóságát is.
Meta
A woke ideológia nemcsak a demokráciát, de a szabad versenyt is létében fenyegeti. Hogy lett a vállalatvezetőből politikai aktivista, s a kapitalistából jakobinus? 2021-ben minden meritokratikus szervezet egyben a kiválóság reakciós szigete is.
Feminens
Kitelepítés sújtotta Zsákai Piroska gyerekkorát, családja rendszerellenesnek számított, élete során mégis orosz és magyar emberek lelki sebeit is gyógyította.
Budapesti történetek
Nemrég játék indult: mondjunk egy dolgot, amit a fiatalok már nem érthetnek. Rögtön beugrott valami, bár tudtam, hogy nem lesz sikeres, annyira abszurd. S lőn. Még a feleségem is rákérdezett, hogy akkor ez most mi. Erről van szó: becsukni magunk után a villamosajtót. Pontosabban kettőt.
Jegyzet
Az emberi identitás darabokra szaggatása a legvadabb rémálmainkban is elképzelhetetlen fokozatba kapcsolt.
Élet
Új református templom épül Pesterzsébeten. Az Összetartozás-templomot Makovecz Imre vázlatainak felhasználásával tanítványa, Dósa Papp Tamás tervezte. A 2020-as Év háza pályázat egyik különdíját elnyerő építésszel beszélgettünk templomépítésről, Makovecz Imre szellemi örökségéről és arról, hogyan válhat a háztervezés önismereti folyamattá.
Március 27-én ötödik alkalommal indul útjára a Budapest fotófesztivál, a műcsarnokbeli nyitókiállítás a New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből válogat. A negyvenegy alkotó hetvenegy ikonikus felvételén a fotográfia 20. századi történetének izgalmas keresztmetszete bontakozik ki.
Utolsó Figyelmeztetés
Nincs bosszantóbb az oltások közt válogatóknál.