Első karakter
Közélet
Külföldi elismerést kap a magyar oltási program. A magas átoltottsági arány annak köszönhető, hogy hazánk a nyugati mellett keleti vakcinákat is bevetett a járvány ellen, ezzel az EU-ban mindenkinél előbb cselekedett. Utóbbi oltóanyagok nélkül az uniós rangsor alsó harmadában kullognánk.
A Tanácsköztársaság százharminchárom napját minősítették már dicsőségesnek éppúgy, mint véresnek az eltelt százkét évben, de objektív mérlegre még egy korszak sem tette. A magyar történetírás egyik nagy adósságát törleszti most Hatos Pál Rosszfiúk világforradalma című kötetével.
A nemzetközi baloldal egy szót sem szólna, ha hazánkban koncepciós pereket szervezne a momentumos Fekete-Győr András.
Az egységet kommunikáló ellenzéket továbbra is számos ellentét szabdalja, a legnagyobb konfliktusokat a Momentum okozza – értesültünk. Baloldali forrásaink, illetve elemzők segítségével jártunk utána annak, hogyan készülnek a pártok az előválasztásra.
Jobbikos polgármester panaszkodik a rossz anyagi helyzet miatt a Jászság fővárosában, feljelentései balul sülnek el, DK-s helyettesével pedig nincs meg az összhang. A billegő országgyűlési választókerület központja beruházási balhéktól hangos.
Külhon
Rendhagyó népszámlálás folyik Szlovákiában – nemcsak a világjárvány, hanem a nemzeti identitás felmérésének módszere miatt is. A kettős identitás választásával nyerhet és veszíthet is a magyarság, és rengeteg múlik most a magyar ajkú cigányságon.
Külföld
Az elnökváltás óta Joe Bidenék teljes gőzzel dolgoznak a progresszív ideológia gyakorlatba ültetésén, a republikánusok pedig a Trump-elnökség utáni hangjukat keresik – Donald Trumppal egyetemben.
Március 23-án előre hozott választást tartanak Izraelben – két éven belül negyedszer. A fő törésvonalat már nem a jobb–bal szembenállás képezi, hanem Benjamin Netanjahu miniszterelnök személye. Másfél évtizednyi regnálása kerül mérlegre, a tét a megosztott társadalom egyesítése.
Az újabb iráni nukleáris megállapodás tető alá hozása egyáltalán nem lesz könnyű folyamat.
Precedens
Sokat elárul a korról, hogy egy finoman szólva mérsékelten sikeres hollywoodi színésznő képes saját mediális cirkuszának eszközévé tenni a világ egyik vezető hatalmának számító Nagy-Britannia királyi családját.
Makronóm
Az építőiparban a feladatok nagy részét előre beprogramozott robotok fogják végrehajtani a jövőben – mondja az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének tagozati elnöke. Kárpáti Józseffel a készházak térhódításáról, a környezettudatos, energiahatékony építési technológiák elterjedéséről beszélgettünk.
Meta
Az emberi történelem ciklusokra oszlik, amelyek matematikai alapon modellezhetők – állítja Peter Turchin orosz származású biológus. Módszertanát a sztártörténészek kevéssé kedvelik, ám ettől még akár igaza is lehet.
Tudomány
Ezernél is több beteg gyógyítására használták már fel a magyar Oncompass Medicine orvosi technológiáját, amelyet most nemzetközi díjjal is jutalmaztak. A magyar rákkutató cég rendszere hamarosan önállóan tanulhatja el a legújabb kutatási eredményeket.
Feminens
„Az itthon elérhető korai ellátás világszínvonalú, ez nemcsak a saját munkánkra vonatkozik, hanem az állami intézmények teljesítményére is” – vallja Czeizel Barbara. A korábban miniszteri biztosi feladatot is elvállaló gyógypedagógust a gyermekek korai fejlesztéséről kérdeztük.
Jegyzet
A járvány lecsengése után az életünket máshol kell folytatnunk.
Élet
Azért úsztam meg ezt a sok évtizedet, mert mindig fontosabbnak tartottam magamnál azt, amit csináltam – mondja Hobo. A hetvenöt éven túli bluesénekes, színész, „bohóc” összegzést készített fél évszázados pályájáról, most fejezi be önéletrajzi könyvét. Egy hősiesség nélküli korban beszélgettünk vele generációs eszményekről, emberi sorsokról, a magyar közelmúlt zivatarairól, illetve arról is, hogy mit talált magáról a Történeti Hivatalban.
Utolsó Figyelmeztetés
Ha fontos nekünk a környezetvédelem, kezdjük azzal, ami a legegyszerűbb: a szemétszedéssel.