Első karakter
Nincs könnyű helyzetben a publicista 2021 márciusának idusán, valljuk meg. Pedig az 1848-as forradalom és szabadságharc tankönyvi példát kínál az ünnepi tollforgatásra. Petőfi lánglelkűsége, a Pilvaxból induló, trónfosztássá terebélyesedő, lélek-emelő pillanatait a tavaszi hadjáratban megtestesítő eseménysor az egyik legegyértelműbb történelmi példázat.
Közélet
Nem a Fidesz hagyta ott az Európai Néppártot – az Európai Néppárt hagyta el eredeti önmagát.
Gyakran találkozni azzal a véleménnyel, hogy 1848–49-ben a magyarok és a nemzetiségek harcoltak egymással. Ez ebben a formában meglehetősen egyoldalú álláspont.
Kossuth Lajos amnesztiában részesítette, ezután szabadcsapatával részt vett a délvidéki harcokban, a törvényenkívülisége azonban mindvégig szálka maradt a katonai vezetés szemében. A legendás betyár sorsának izgalmas fordulatai az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idejéből.
1848. március 15. a reformkorban elinduló magyar polgári átalakulás kicsúcsosodásának szimbolikus dátuma. E folyamat élén elsősorban a liberális magyar köznemesség azon képviselői – például Deák Ferenc, Kölcsey Ferenc vagy éppen Kossuth Lajos – álltak, akik felismerték a feudális struktúrák tarthatatlanságát, és nemzeti igényekkel párosuló szabad­elvű reformprogram mentén kívánták átalakítani hazánkat.
Az 1848-as forradalom kapcsán nem szokott szó esni az aulikus magyar arisztokrácia szerepvállalásáról. A Windisch-Grätz támogatását élvező konzervatív arisztokraták bár a fontolva haladás hívei voltak, a szabadságharc kitörése után igyekeztek 1847-re visszatekerni az idő kerekét.
Új európai jobboldali platform alakulhat – erősítette meg lapunknak több kormányközeli forrás. A Fidesz kilépése hosszú távon tovább erodálhatja az egyre inkább balra sodródó Európai Néppártot. Utánajártunk a részleteknek.
Attól még nem oldódnak meg a problémák, hogy „emberbarát méheket” helyezünk el a buszmegállókban – mondja Michels Antal józsefvárosi plébános. A korábban Kárpátalján is szolgáló atyával hajléktalanhelyzetről, vendéglátásról és vagány nővérekről beszélgettünk.
Külföld
Katar régóta próbál mozgásteret szerezni az arab világ és Irán szorításában. Az apró olajemírség manapság a vitatott Al Jazeera-médiabirodalom és a botrányoktól övezett 2022-es labdarúgó-világbajnokság előkészületei miatt kerül rendszeresen a figyelem középpontjába.
Egyszerű üzleti kérdés vagy a jövő hatalmi játszmáit eldöntő ütőkártya? A Balti-tenger alatt futó, befejezés előtt álló Északi Áramlat 2 gázvezeték az orosz–német közeledés jelképe: Berlin és Moszkva örül neki, de annál többen aggódnak miatta.
Az őshonos nemzeti közösségek az EU mostohagyermekei: folytatni kell a küzdelmet.
Precedens
A globalizmus és lokalizmus közötti küzdelem zajlik Európában és az USA-ban is. A nemzetállamok még mindig a világpolitika leghatékonyabb szereplői, ők védték meg Közép- és Kelet-Európát a totalitárius ideológiákkal szemben – fogalmaz John Yoo, a University of California Berkeley Law jogászprofesszora.
Makronóm
Kovács Antal nyolcadik kerületi pincéjében avatta be a Makronómot abba, mitől is jó egy bor, és miért nincs ott a nemzetközi piacon az egyébként csúcsminőségű magyar nedű.
Meta
Haladás csak az időtálló rendszerekre, elsősorban az erkölcsi hagyományokra, a törvény erejére és a családokra építve képzelhető el. A közös szabályoknak nem kevesek véleményén, hanem a közösségben valaha élt sokaság összegzett tapasztalatán kell nyugodnia – „provokál” a Twitteren egy kilencvenegyedik évében lévő, fekete közgazdász.
Feminens
Politikai szerephez nem juthattak, ellenben közvetett hatásgyakorlásuk eltagadhatatlan – mondja 1848 asszonyairól Géra Eleonóra. A történésszel a múlt női sorsainak kutatásáról és szakmája női oldaláról is beszélgettünk.
Élet
Az egyik legjobb hazai billentyűs, tehetségét számos díjjal ismerték már el, rendkívüli lendülettel most is új ötletek megvalósításán dolgozik. Szebényi Dániellel beszélgettünk zenészi hivatásról, közönséggel való kapcsolatról, változó zenefogyasztási szokásokról és arról, hogyan születik egy dal.
A hollywoodi filmipar mellé sosem látott gyorsasággal nőtt fel a streamingszolgáltatók által működtetett tartalomipar. Szinte hétről hétre jelennek meg új sorozatok, hogy megtöltsék többek között a Netflix, az HBO, az Apple és az Amazon havi díjas streamingfelületeit. A sorozatok erősen túlkínálatos piacán számos olyan tartalom van, amely nem csupán a szórakoztatást, hanem a szélsőliberális, politikailag korrekt normarendszerre való érzékenyítést is célként tűzte ki.
Utolsó Figyelmeztetés
Mi, magyarok szeretjük a döntéseinket saját magunk meghozni, és nem másokhoz alkalmazkodni.