Első karakter
Közélet
Biatorbágyon az országos helyzetképpel ellentétes demográfiai folyamat figyelhető meg: a lakosság bő kétszeresére növekedett, miután középosztálybeli kisgyermekes házaspárok sokasága költözött oda a rendszerváltozás óta. Riportunk a változások következményeiről és az azokat kísérő konfliktusokról.
A klímaváltozás miatti költségeket fizessék meg azok, akik erről a helyzetről tehetnek – mondja lapunknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Schanda Tamással a kormány zöldpolitikájáról, a kkv-k helyzetéről és a felsőoktatás jövőjéről is beszélgettünk.
Kemény tárgyalások előtt áll hazánk, ami a következő uniós ciklus költségvetését illeti: pont azokat a pénzcsapokat tervezik ugyanis félig elzárni, amelyek Magyarországnak nagy segítséget jelentenének.
A „jó ügy jogászai” valójában felfegyverzett ideológusok, akik nem bíznak az emberekben, ezért inkább nemzetközi bíróságokkal kényszeríttetnék ki a „haladást”.
Külhon
Felzárkóztathatók-e a határon túli magyar régiók? Sikerülhet-e szülőföldjükön boldogulni a külhoni magyaroknak? Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt a nemzeti összetartozás évének programjairól és a nemzetegyesítés gazdasági ösztönzőiről kérdeztük.
Külföld
Váratlanul hathat, de valójában nagyon is kalkulálható volt az a vihar, amely felkavarta a német politika állóvizét a türingiai parlamenti szavazás után. Mostanra kiderült, hogy a német kereszténydemokratáknál pont ugyanaz a vita zajlik, mint az Európai Néppártban: balra vagy jobbra tovább?
A koronavírus megtépázhatja Kína további gyarapodását – még rosszabb esetben az egész világét.
Miközben Európában hajlamosak vagyunk szinte országként gondolni Afrikára, mindig lenyűgöző érzés azzal szembesülni, hogy mennyire egyedi karakterük van a fekete kontinens államainak. Riport Ugandából, amely sötét múltján túllépve Afrika stabil szívévé vált.
Precedens
A vártnál is nagyobb a nem kormányzati szervezetek befolyása az Emberi Jogok Európai Bíróságának munkájára – állapítja meg egy friss jelentés. A Nyílt Társadalom Alapítvány, illetve az általa finanszírozott ngó-k és az EJEB közötti személyi összefonódások különösen szembeötlők.
Makronóm
Verhetetlen befektetésnek tartja a lakossági állampapírt Zsiday Viktor befektetési szakember. Úgy látja, ha sikerül fenntartani a gazdasági és bérnövekedést, akkor nagyon nehéz lesz megingatni a Fidesz hatalmát.
Meta
Rontó Renáta Taktaharkányból indult, jelenleg az ELTE ÁJK politikatudományi doktorandusza, illetve az MCC Roma tehetség programjának résztvevője. Az álmok fontosságáról és a cigány identitás kihívásairól is mesélt lapunknak.
50 könyv a jövőről
A háborúk oka az, hogy a Homo sapiens többre vágyik a túlélésnél. A hősöknek kulturális szerepük van, amelyet robotkatonákkal képtelenség pótolni – állítja egy professzor. Ő utópiák helyett az emberi magatartásból vezeti le előrejelzéseit.
Feminens
Nemzetközi díjak sorával is elismerték már Farkas Anna munkásságát: a tervezőgrafikussal a betűk világáról, a grafikák érzékenységéről és az alkalmazott művészet szépségéről beszélgettünk.
Jegyzet
Élet
A szívre nevelni kell, az agyra okítani, e kettő együtt a tanítás, mondja Eperjes Károly. A napokban filmes életműdíjjal jutalmazott színművésszel régi és új filmekről, a kulturális szféra megosztottságáról, a fiatalok lelki hiányairól és Szabó István ügynökmúltjáról beszélgettünk.
Zámbó András vezető lelkész, református lelkipásztor, mentálhigiénés szakember. Öt gyermek édesapja. 1997 óta a káposztásmegyeri református közösség vezetője, a helyi templom és közösségi tér alapítója.
Utolsó Figyelmeztetés
Amíg a sajtót összehívni szereted, és beszélni hozzájuk, amikor te akarod, addig válaszolni is kell nekik, amikor ők akarják. Ez ilyen egyszerű.