Első karakter
Közélet
Lehet-e direkt módon hazafiságot tanítani? Csökkent-e az ismeretanyag az új Nemzeti alaptantervben? Mikor tanítson Wass Albertet egy pedagógus? Vitainterjúnk Hajnal Gabriella miniszteri biztossal és Nahalka István oktatáskutatóval a használhatóbb tudásról, a pedagóguslobbiról és Kertész Imréről.
A Fejér megyei Tabajd magángazdái között forgolódtunk, hogy megtudjuk, mire jutottak a csaknem három évtizeddel ezelőtti tulajdonrendezés után. Kiderült, mind megmaradtak hivatásukban, és egyiküknek sem kellett megbánnia, hogy visszatért ősei foglalkozásához.
Miért hívta meg Donald Trump a Fehér Házba Orbán Viktort? Mi a közös a két vezetőben? Kell-e félni Kínától és Oroszországtól? David B. Cornsteint, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét kérdeztük a geopolitikai játszmákról, a demokrácia jelzőiről, valamint az amerikai–magyar viszony súlypontjairól.
Régen voltak olyan jók az amerikai–magyar kapcsolatok, mint most – véli Smith Lacey Anna, a washingtoni The Hungary Initiatives Foundation (HIF) vezetője. Az alapítvány a két ország közti civil kapcsolatok építéséből veszi ki a részét ösztöndíjaival.
Tíz év tanulsága: őszinteséggel, bátorsággal és büszkeséggel lehet megtörni a liberális hegemóniát.
Egyre több gyereket diagnosztizálnak figyelemzavarral, aminek hátterében a digitális világ és a túl korai iskolakezdés is állhat. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint az, hogy valaki iskolaérett-e, komplex kérdés, amellyel már négyéves korban el kell kezdeni foglalkozni.
Külföld
„Az évtizedes helyben toporgást folytatva a biztos vereség előtt állt a magyar közösség; úgy láttam, tehetek valamit” – mondja Mózes Szabolcs a Mandinernek. Lapunk korábbi szerzője most a Magyar Közösségi Összefogás jelöltjeként méreti meg magát a szlovákiai választáson.
Ha csak az ujjal mutogatásban vagyunk érdekeltek, akkor nem fogunk túlságosan messzire jutni.
Szomszédunkban egy héttel Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának második évfordulója után tartanak parlamenti választást. A korrupciós ügyek tépázta Smerrel egy ideológiailag megosztott ellenzék néz szembe, miközben jönnek fel a szélsőségesek – a magyar érdekképviselet pedig komoly veszélyben van.
A szlovákiai parlamenti választás előestéjén is csak minimális az esély a magyar érdekképviselet megőrzésére: mind a Magyar Közösségi Összefogás, mind a Híd 5 százalék alatt áll az utolsó kutatások szerint. A Mandiner hetilap riportja, Tokár Géza felvidéki politikai elemző kommentárjaival.
Precedens
Ügyes árukapcsolást hajtottak végre a progresszív világkép hívei, amikor az isztambuli egyezményben a nők és a gyermekek jogainak védelmét összekapcsolták a genderdoktrína tanainak elfogadásával. Így aki az utóbbi miatt elutasítja az egyezményt, rögtön a demokrácia ellenségének és a nőverők pártfogójának bélyegezhető.
Makronóm
Összecsukható konténert fejlesztett a szentendrei Continest Technologies Zrt., paradigmaváltást hozva a logisztikába. Kis-Márton Vidor és Tegzes Dániel cégvezetőkkel a mobil megoldás előnyeiről beszélgettünk, amely nem csupán a fesztiválrendezők dolgát könnyíti meg, hadiipari felhasználása felválthatja a katonai sátrak alkalmazását. Egy magyar startup világpiaci belépője.
Meta
50 könyv a jövőről
A gazdasági és technológiai változások előre jelezhetők. Ehhez csak azonosítanunk kell a status quóra jellemző mintákat, és időben észrevenni, ha a mintázatokban törés következik be – állítja a világ egyik legtitokzatosabb tanácsadója.
Tudomány
Kemény fába vágja a fejszéjét a kutató vagy kutatócsoport, amikor az önismeret kérdésköréhez tartozó fogalmakat szeretné szabatosan leírni – különösen az állatok világában.
Feminens
Szakmai érdeklődéssel kezdődött, családi érintettséggel folytatódott: Dénesné Spitzer Éva a férjével együtt különleges vállalkozásban dolgozik, amelyben autisták munkába állását segítik.
Jegyzet
A szabadság nekem még mindig nem természetes, de a kisfiamnak, végtelen örömömre, az.
Élet
Kovács Kristóf (21), gitáros, énekes, utcazenész.
Kánikulában, szúnyoginvázióban, sárban, fagyban nekivágni a Tisza árterének nap mint nap, úttalan utakon, reménytelenül újratermelődő szemetet szedni, önként – talán őrültség. Párdy Bence késő őszig öt hónapot töltött a Tisza-tónál, 1190 zsák műanyaghulladékot gyűjtött össze, és nem hagyja abba – már a következő szezonra készül. A Mandiner hetilap portréja egy petkalózról, akinek magánakcióját nem véletlenül választottak be a Highlights of Hungary idei mezőnyébe, az ország értékteremtő kezdeményezései közé. 
Utolsó Figyelmeztetés