Első karakter
Közélet
Mit üzen a klímaügyben beszóló Dorosz Dávid főpolgármester-helyettesnek? Igaza van-e Stumpf Istvánnak és Navracsics Tibornak? Mi a kormány baja az isztambuli egyezménnyel? Varga Judit igazságügyi miniszterrel beszélgettünk, aki elmondta, azon gondolkodik, hogy TikTok-videókkal szólítsa meg a fiatalokat.
A Jobbik 2010 után az ország több területén számottevő támogatói bázist épített fel, mára azonban egyértelműen visszaszorult, és a baloldallal kénytelen alkudozni a túlélésért. Mutatjuk, hogyan vesztette el szavazóinak nagy részét a 2018-ban még a legerősebb ellenzéki pártként számontartott politikai erő.
Drónnal küldött defibrillátor, életmentésbe bevont laikusok, vadonatúj applikációk, hősképzés – Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat újabb öt évre kinevezett főigazgatójával digitális megújulásról, szakmai protokollról és a csenyétei haláleset tanulságairól is beszélgettünk.
Hogyan újul meg az oktatási portfólió a Corvinuson? Miként alakul át a szervezeti felépítés? Megmarad-e a tudományos autonómia? Tisztázzuk a már alapítványi fenntartású egyetem jövője körüli kérdéseket, és kiderül az is, hogy szeptembertől mely felsőoktatási intézmények működhetnek hasonló módon.
Az összefogás egyetlen fontos kérdése az lesz 2022-ben, hogy egy vagy kettő lista lesz.
Hogyan vált a balliberális oldal az „objektív erény” letéteményesévé, és miért több ez, mint szimpla politika?
Külhon
A Göcsejből indult, 1956 sorsfordítói a nagyvilágba vetették, és nyolcvankét évesen sem választja a tétlenséget. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett kaliforniai magyar bencés, Németh Maurus OSB portréja.
Külföld
Megfáradt a váltópárti rendszer Írországban, először lett komoly politikai tényező a baloldali-nacionalista Sinn Féin a hétvégi választáson. A kormányzás viszont maradhat az országot régóta irányító jobbközép erők kezében.
Megreformálhatatlan politikai rendszer, államvagyont kisajátító milíciavezér-politikusok, gazdasági krízis, milliós menekülttömegek és Whatsapp-lázadás. Az egykor a Közel-Kelet Svájcaként is emlegetett Libanon kaotikus viszonyaiból egyelőre nem látszik kiút. Tudósításunk.
Az 1945 utáni világrend egyik meghatározó konfliktusa továbbra is megoldatlan marad.
Precedens
Nagy-Britannia kilépése az unióból arra világít rá, hogy egyre nagyobb szakadék tátong a „brüsszeli buborék elitje” és az európai polgárok között. A kérdés az, hogy az Európai Unió tanul-e a brexitből, és igyekszik-e a nemzeteket tiszteletben tartva mindenki Európájává válni – mutat rá lapunknak Trócsányi László volt igazságügyi miniszter és jelenlegi európai parlamenti képviselő.
Makronóm
A hazai logisztikai szakma az előző évtizedekben azon dolgozott, hogy olyan infrastruktúra épüljön ki, amely a nyugati tőke és vállalkozások számára könnyen elérhetővé teszi áruinak saját piacát, miközben magyarok és magyarok között ma sincsen megfelelő összeköttetés a Kárpát-medencében.
Meta
Személyes szabadság és önismeret, a haza szabadsága és szeretete nélkül a gyarapodás csak gyökértelen vegetálást jelent.
50 könyv a jövőről
Az ember által létrehozott tárgyak sokfélesége elérte a bioszféra sokszínűségét. Ahogy azonban a biológiai lények, úgy a mesterséges eszközök fejlődésének is konkrét határai vannak. Így a gazdaság sem nőhet örökké – figyelmeztet a biostatisztika cseh-kanadai sztárja.
Feminens
Bardócz Orsolya, Benedek Elek ükunokája három ország között ingázva, három gyermek nevelése mellett gondozza híres ősének örökségét.
Budapesti történetek
Az élet szalad, a bolygónk halad, de a futball örök: felejthetetlen történetek a budapesti grundok világából.
Élet
Nincs még egy olyan ember, aki nála jobban tartana távolságot saját legendáriumától. Nem szeret beszélni a nyolcvanas évekről, pedig a daliás idők egyik arca ő volt; nem azért játszott rockot, hogy rocksztár legyen, de ha van ilyen, akkor az éppen ő. Az Európa Kiadó újra lemezt ad ki, Menyhárt Jenő pedig a hatvanon túl jár. Interjú a rock and rollról, a klímaügyről és az „igen kemény” világról.
Kaleidoszkópszerűen mutatja be a Kádár-rendszer mindennapjait a Csemege ajándékkosár – Fogyasztás és zene a Kádár-korszakban című könyv. Poós Zoltán, az egyik szerző a kötet bemutatóján felvetette: meg lehet írni a kor történetét III/III-as aktákat kutatva, de vajon sikerülhet-e a Trapper farmerre és a popkultúrára fűzve? Úgy tűnik, igen, és szó sincs a legvidámabb barakk iránti nosztalgiáról. Egy élvezetes kiadvány a hiánygazdaság megalázott családjainak Bambi-ízű hétköznapjairól.
Szabó Péter, a Bake My Day pékséget működtető Rehab Force Nonprofit Kft. ügyvezetője. Százhetven főt foglalkoztatnak három üzletágban, alkalmazottaik több mint kilencven százaléka megváltozott munkaképességű.
Feljegyzések a jegyzetek könyvéből (4. fejezet)
Utolsó Figyelmeztetés