Első karakter
Közélet
A kézilabda-Európa-bajnokságon mutatott játék bizakodásra adhat okot, az olimpiáról való újabb lecsúszás miatt azonban ambivalens érzéseink lehetnek. Mocsai Lajos legendás szövetségi kapitány szakmai segítségével elemezzük az Eb eredményeit, értékeljük az NB I-es topcsapataink igazoláspolitikáját, a taótámogatásokat és az utánpótlás helyzetét.
Forgács István romaügyi szakértő úgy von párhuzamot a gyöngyöspatai szegregációs kártérítési és a csenyétei mentős botrány között, hogy megoldásokat kínál a többségi önvédelem és a törvényesség közötti feszültség oldására, a cigányfelzárkózás továbbvitelére.
Példátlan járvány, amelyre példátlan válaszintézkedések születtek: a Kínából induló koronavírus futótűzként terjed a világban, és már Európát is elérte. Mire kell itthon számítanunk? Mivel jár a betegség? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapjuk a kórt? Utánajártunk.
Az irónia iskolapéldája, hogy éppen azok védték foggal-körömmel az „utcán éléshez való jogot”, akik egyébként a bűnözők „emberhez méltó” körülményeit is mindennél fontosabbnak tartják.
„Kétségtelen, az önkormányzati választás után sokféle észrevétel hangzott el a Fidesz táborában mértékadó értelmiségiek részéről, a frakción, de még az elnökségen belül is. A Fidesz egy közösség, a sikereink és a kudarcaink is közösek, függetlenül attól, hogy egy erős karakterű pártelnök-miniszterelnök vezeti a közösséget.” Miben kell változnia a Fidesznek? Képes-e meggyőzni egy fiatalt Kövér László? Lesz-e a klímaügyből migrációügy vagy rezsicsökkentés? A Fidesz választmányi elnökével, az Országgyűlés elnökével a közbeszéd eldurvulásáról és a kormánypárt európai jövőjéről beszélgettünk. Szalai Laura interjúja. A teljes interjú ma megjelent hetilapunkban olvasható.
Külhon
Mozgalmasan teltek néhány nyugat-bácskai magyar fiatal számára az elmúlt hetek: a megrongált magyar névtáblák rendbetételére adták a fejüket. Ennek apropóján beszélgettünk Mengyán Alberttel, a kezdeményezés ötletgazdájával a vajdasági fiatalok sorsáról, a szórványmagyarság jelenéről és jövőjéről.
Külföld
A 67 milliós Franciaország egyszerre Európa egyik vezető hatalma és beteg embere: hogyan próbálják a régi nagyságot visszanyerni, miközben akut belső problémákkal küzdenek? Utazás a „Grande Nation” jelene körül.
Szétesett az öt pártból összetákolt kisebbségi kormány Szlovéniában: Marjan Šarec humoristából lett miniszterelnök egy új választásban reménykedik – ahogy fő ellenfele, a Fidesszel szövetséges Janez Janša is. Helyzetjelentés a szomszédunkból, ahol a fű ugyan tényleg zöldebb, a politika viszont egyre zavarosabb.
Precedens
Szerdán mutatták be a Minority SafePack Initiative szervezői jogszabályjavaslataikat az Európai Bizottságnak, miután a támogató aláírásokat már januárban sikerült regisztrálni. Az uniós testületnek fél éven belül ismertetnie kell következtetéseit, de kérdéses, hogy mennyiben fogadja el a szervezők által előterjesztett javaslatokat.
Makronóm
A világkereskedelem korábbi rendszerében nyugati közvetítőcégeken keresztül jutottak el a magyar termékek a nagyvilágba. A jövő azonban a szolgáltatásoké, azok exportjához pedig nincs szükség közvetítőkre. Ez a hazai cégeknek nagy lehetőség – és már ma is sokkal többen sikeresek külföldön, mint amennyit a statisztikák mutatnak.
Meta
50 könyv a jövőről
A jövőben kevesebbet háborúzhat az amerikai hadsereg. Erőforrásainak nagy részét ugyanis katasztrófák elhárítása köti majd le otthon és a szövetséges országokban – állítja Michael T. Klare, aki látta a Pentagon titkos elemzéseit.
Tudomány
Életminőségünk javulásával exponenciális összefüggésben van a felhasznált villamos energia mennyisége. De mihez kezdjünk vele, és hogyan osszuk el a növekedő energiatermelést?
Feminens
A tehetséges színésznő, ha egy kicsit csinos és egy kicsit szerencsés, érvényesülhet ilyen eszközök nélkül is – vallotta Karády Katalin a korabeli metoo-jelenségről.
Jegyzet
Élet
Itthon az elfeledett disszidens bárzongorista, külföldön a nagy francia művész, Georges Cziffra. Cziffra György szívszorítóan huszadik századi sorsdrámája és rendkívüli tehetsége talán feledésbe merült volna, ha nem lép színre egy fiatal reménység, Balázs János. Mire képes minden idők egyik legnagyobb zongoristájának máig ható varázslata? Lehet-e jóvátétel egy fesztivál? Balázs János Kossuth-díjas zongoraművészt otthonában kérdeztük.
1920. február 7-én született dr. Béres József Széchenyi-díjas kutató.
Utolsó Figyelmeztetés
Vállalhat-e nagy nyilvánosság előtt olyan általánosítást egy püspök, hogy a nyugati társadalomberendezkedés alapjait képező intézmények ab ovo a romlás megtestesítői?