Közélet
Bizonytalanság, hálaadás a mindennapokért, növekvő szociális érzékenység – a koronavírus mindenki életét meghatározta. Jelenlegi és volt közéleti szereplőket kértünk arra, hogy értékeljék lapunknak az esztendőt.
Az utóbbi évtizedek ünnepgyilkos kultúrájában lehetővé kellene tenni a szentség megtapasztalását.
Az élet végső kérdéseire sem a racionalitás, sem a tudomány nem tud válaszokat adni. Arra csak a hit képes.
Mik voltak 2020 meghatározó eseményei itthon és a világban? Milyen esélyekkel vág neki a Fidesz és az ellenzék 2022-nek? Ki a leghitelesebb a másik oldal politikusai között? Vitainterjú a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárával és a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével járványkezelésről, nemzetközi kapcsolatokról és az ideális kormányfőjelöltről.
Optimizmust és reményt kíván Magyarországnak karácsonyra Erdő Péter bíboros, prímás. A főpásztor beszélt lapunknak a világjárvány időszakának tanulságairól, a keresztényeket érő európai támadásokról és a jövő őszre csúszó eucharisztikus kongresszusról.
Nem csupán szállást, hanem mélyszegénység előli mentsvárat, szakmai fejlődési lehetőséget és lelkigondozást nyújt cigány egyetemistáknak a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat, ahonnan eddig négyszáz diplomás került ki. Riportunkban olyan hallgatókkal beszélgettünk, akik az ünnepet is otthonuktól távol kénytelenek tölteni.
Egy világjárvány kellett ahhoz, hogy tudatosuljon benne: szüksége van a folyamatos lemondásokkal járó, szigorú szabályok mentén zajló életre. Ez az időszak mentálisan annyi pluszt adott neki, hogy még nagyobb elszántsággal készül az ötkarikás játékokra. Nagyinterjúnk Hosszú Katinkával, háromszoros olimpiai bajnok úszónkkal tervekről, magyarságról és az első otthoni karácsonyról, a Mandiner hetilapból.
Külhon
„Az állatok érző lények, Isten álmának őrzői. Rájuk hangolódva az ember önmagához, a benne rejtőzködő Istenhez kerül közelebb” – vallja Bányász József. A gyergyói férfi papneveldében pallérozódott, hogy aztán visszatérjen a paraszti – egyszerre munkálkodó, teremtő és gondolkodó – léthez.
Külföld
A világjárvány 2020-ban számos változást gyorsított meg: Kína felemelkedését, az EU további integrációját, Törökország megerősödését – és egy olyan Amerikát, amelyben a republikánusoknak talán már nincs jövőjük.
„Fontos partnereknek bizonyultunk a jogállamisági vitában, akiket nem lehet figyelmen kívül hagyni” – mondja lapunknak adott exkluzív interjújában Mateusz Morawiecki. Lengyelország miniszterelnöke a december 10-i uniós egyezségről, az abortusztörvényről és a lengyel–magyar együttműködésről.
Tartósan árnyékba borult idén a város, amely soha nem alszik. Manhattanben élő szerzőnk feljegyzései egy komor év küzdelmes, lehangoló, mégis reményt kereső mindennapjaiból a Nagy Almában.
Harminc évvel az NDK összeomlása és az újraegyesítés után a keleti vidék még mindig Németország hátsó udvara továbbra is fennálló, sőt gyarapodó, mégis sokszor szőnyeg alá söpört problémákkal. Szocioriportunk egy lipcsei lakótelepről – és arról, ami mögötte van. A cikk a Mandiner hetilap ünnepi lapszámában jelent meg.
Precedens
A 2020-as esztendő valódi próbatételt jelentett, és a nyugati világ nem szerepelt jól a vizsgán: a járvány összefogás helyett inkább megosztottságot teremtett. Vajon mi lehet, ami inkább összeköt, mint szétválaszt bennünket? – adódik a kérdés az ünnepi várakozás idején.
Az Európai Tanács legutóbbi ülésén nemcsak a magyar és a lengyel politikai érdekek érvényesültek a jogállamisági mechanizmus kapcsán, a nemzetek Európája koncepció is megerősítést kapott. Az ügy azonban nincs lezárva: hamar kiderülhet, hogy az Európai Unió Bírósága mennyire független a politikai befolyástól.
A politikai ideológiák, pszichológiai és társadalomtudományi irányzatok, életmódmozgalmak egyfajta világi vallásként próbálnak fellépni a nyugati világban a kereszténység tanításaival és társadalomszervező szerepével szemben – mondja Nyirkos Tamás politikai filozófus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.
Makronóm
„A magyar gazdaság a 2008-as válságból való kilábalás óta töretlenül fejlődik” – kezdi elemzését a McKinsey & Company tanácsadó cég Repülőrajt címet viselő, száznyolcvan oldalas kötetében. A jelentés 2030-ra jósolja Magyarországnak a Nyugat mai fejlettségi szintjéhez való felzárkózását, feltéve hogy hazánk teljesíti a legfontosabb feltételeket.
Sokan számítottak arra 2019-ben, hogy idén lassulás következhet be a világgazdaságban, az élet azonban minden várakozásunkat felülírta. Azt, hogy ebből a helyzetből nyertesként jövünk-e ki, a következő egy–három évben fogjuk csak világosan látni. A jelek mindenesetre biztatók.
Meta
50 könyv a jövőről
Miben áll a jövőképes magyar stratégia? Nem a krónikus megfelelési kényszerben, divatos ideológiák mindennapi lelkes importjában. Helyette egészséges emberképben, realista államszervezésben és a tágabb otthonunk, Közép-Európa melletti szilárd elkötelezettségben. Ünnepi recenzió Orbán Balázs könyvéről.
Feminens
„Akkor jó ez az élet, ha alázattal tudja csinálni az ember” – vallja Bárdos Júlia művészettörténész és bútorfestő, a szép régi tárgyak szerelmese – és sokgyermekes édesanya, Lackfi János felesége, neves személyiségek leszármazottja. A nagycsaládos lét kihívásairól és szépségeiről beszélgettünk.
Budapesti történetek
1944-ben épp karácsony napjaiban záródott Budapest köré a szovjet ostromgyűrű, fővárosunkat addigra rég megtépázta az angol–amerikai bombázás, az utcákon pedig a nácik és a nyilasok tomboltak – emléktöredékek következnek a háborús napokról és utóéletükről.
Jegyzet
Élet
Teremtés gondolattal, szóval és cselekedettel, varázslás hangokkal és ritmussal, népzene és szívdobbanás, rezgések és hullámok, egykeség és testvérség, hasonlóságok és különbségek, apák és fiúk – elképesztő örökség száll szülőről gyermekre a Csoóri családban. A legkisebb Csoóri Sándor immáron az ötödik a sorban. Vajon meddig megy ez, hetedíziglen? Beszélgetés ifjabb Csoóri Sándorral és Csoóri Sándor Sündivel.
A női emancipáció gyökerei a keresztény kinyilatkoztatásból erednek, a katolikus feminizmus a férfi és a nő egyenlő méltóságát hangsúlyozza. Deák Hedvig domonkos rendi elöljáróval beszélgettünk a nőként megélt hitről, a saját útját járó Szent Margitról és arról, hogyan lehetne újfajta képet kialakítani a női szerzetességről a régi sztereotípiák helyett.
A lassan magunk mögött hagyott esztendő sok szempontból rendhagyó és szomorú volt. Szerencsére – dacára minden nehézségnek – idén is szép számmal jelentek meg kiváló könyvek magyar szerzők tollából. Ezekből válogattunk néhányat kedvcsinálóként a teljesség igénye nélkül, abban bízva, hogy az olvasó talál majd köztük olyan művet, amely szép ajándék lehet a karácsonyfa alatt.
A 2023-ban százéves Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán szellemi örökségét viszi tovább, és az egykori világklasszis zeneművész nyomdokain törekszik a folytonos megújulásra – mondja Herboly Domonkos főigazgató.
Utolsó Figyelmeztetés