Első karakter
Közélet
Nyugati értelmiség, ideje felhagynotok a semmivel nem igazolható felsőbbrendű viselkedéssel, amely egyre rémesebben idézi fel az inkvizítorok és cenzorok világát. Az általunk híven őrzött, tisztelt régi európai értékek nevében ígérem: ha így lesz, visszafogadunk titeket a valódi Európába.
Ha az Európai Bizottság folytatja a gyakorlatát, olyanfajta politikai közösség jön létre, amely törekszik bármi áron elnyomni a másként gondolkodókat.
Miért kellett visszaszólni George Clooney-nak? Mi a baj a jogállamisági mechanizmussal? Mikor lép ki a Fidesz az Európai Néppártból? Mit gondol a Szájer-ügyről? Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ma is szigorú szabályok mentén adják oda és ellenőrzik az uniós támogatásokat.
A hitehagyott Európa gazdasági és demográfiai szempontok szerint beszél befogadásról, de nem foglalkozik azon keresztények életével, akiket hitük miatt üldöznek – mondja Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója a kontinens jövője mellett beszélt az SZFE-tüntetésről és arról is, hogy a magyaroknak van a legnagyobb szívük.
Külföld
„A globalizmus az önző, a nacionalista az erkölcsös választás” – állítja Jael Tamir Why Nationalism című könyvében.
Tizenöt éve vezeti Németországot jó időkben, rossz időkben, a bukdácsolásokból rendre kimentve magát. Miközben a Kereszténydemokrata Uniót kilúgozta, balról szerzett új szavazókat, megkerülhetetlenné téve pártját. Angela Merkel virtigli középpolitikus, egy kihalóban lévő faj utolsó képviselője.
Lassan hét éve görgeti maga előtt az Európai Unió az Oroszországgal szembeni szankciókat, azonban valódi vita a hatékonyságukról mindeddig nem volt. Félő, hogy az unió saját magát ejtette csapdába, amikor a pragmatizmust mellőző válaszreakciót választotta.
Precedens
Amerika megmentéséhez a bürokrácia legyűrésén és a média hiteltelenítésén keresztül vezet az út. Az elmúlt négy év jó kezdés volt ehhez: Donald Trump 71 millió amerikait ébresztett rá, hogy az embereknek kell a kormány felett uralkodniuk, nem pedig fordítva – fejtette ki lapunknak Ryan Williams, a Claremont Institute elnöke.
Makronóm
Az állami építőipari beruházások és az otthonteremtés ösztönzése a két legfontosabb gazdaságpolitikai eszköz ma, amely a válságból való kilábalást segítheti – véli Nagy Márton. Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját a jövő évi kilátások mellett az adócsökkentésről és az uniós pénzek helyettesíthetőségéről is kérdeztük.
Meta
A modern ember tudományba vetett hite a vallásosságot idézi. A tudósok világa azonban csalással, elfogultsággal, gondatlansággal és túlfűtöttséggel teli. Jól tesszük tehát, ha szkeptikusan szemléljük a világrengető bejelentéseket – állítja egy fiatal skót akadémikus.
Feminens
Református lelkész, a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonának alapítója és vezetője, coach és szupervizor: Erdős Eszter harminc éve tart egyéni és csoportos foglalkozásokat, s küzd a nehéz sorba kerülő emberek testi-lelki meggyógyulásáért a ráckeresztúri rehabilitációs központban.
Budapesti történetek
Most, hogy az idei adventi időszakot karácsonyi vásárok nélkül kell kibekkelnünk, van időnk elmerülni kicsit az év végi dühödt költekezések kultúrtörténetében.
Jegyzet
Ideje ráébrednünk a leckére: a világ döntő többsége nem úgy él, mint mi; és mi sem élhetünk úgy tovább, mint eddig.
Élet
A sárkány és a bak állandó harca: Csík János életútja megfontolt és elhamarko­dott döntésekkel van kikövezve. A Fonó jubileumi portrésorozata keretében a Csík Zenekar alapítójával beszélgettünk élete fontos állomásairól, atyai örökségről, gondviselésről, tisztaságról, egészséges nemzeti öntudatról, befogadásról és a népzene elképesztő erejéről.
Utolsó Figyelmeztetés