Első karakter
Közélet
Kómában a parkolási rendszer, dugdossák az ellenzékbe szorult Fidesz elől a költségvetési tervezetet, megsarcolják a leégett kollégiumukat újjáépítő reformátusokat. Baranyi Krisztina polgármester erőből tárgyal, és továbbra is erőlteti a függetlenségi mítoszt. Ferencvárosi körképünk.
Egyedülálló szülőként állt helyt kormányszóvivőként, majd megálmodta a több ezer családot segítő Egyszülős Központot. Az intézménynek ma csodájára járnak Varsótól Berlinen át New Yorkig. Portrénk Nagy Annáról, az Orbán-kormány volt szóvivőjéről.
A populizmus nem fér össze a liberalizmussal. És egyre inkább úgy tűnik, a liberalizmus sem a demokráciával.
Külföld
Törökországon át Iránig, s már azon is túl jutott Pengő Zoltán. Az 52 éves újságíró, cégvezető gyalog indult szeptemberben Kőrösi Csoma Sándor nyomába, próbára téve magát, közben magyaroknak és románoknak is beszámolva kalandjairól és a nagy utazás tanulságairól.
Irán a Közel-Kelet síita lakosságának védnökeként tekint magára – ott is, ahol egyébként a többség szunnita. Hogyan fokozza befolyását a térségben, és hogyan szállnak ezzel szembe a szunnita hatalmak? A térség szövevényes etnikai, vallási és szövetségi határvonalairól kérdeztük Maróth Miklós arabistát.
A 2020-as évek első napjai rögtön a világpolitika örök puskaporos hordójára, a Közel-Keletre irányították a figyelmet: folytatódik a síiták és szunniták, keletiek és nyugatiak, keményvonalasok és mérsékeltek közötti végtelen küzdelem. Körképünk a Közel-Kelet közállapotairól.
A demokraták mindent megtesznek Trump megbuktatásáért, de az amerikai fellendülés az elnöknek kedvez.
Miközben a baloldal kulturálisan és értékválasztásában egyre liberálisabbá válik, a globalizáció, a bevándorlás és a gazdasági válság hatásai miatt kiábrándult munkásosztály a jobboldalnál talál menedéket. Mi okozza a világszerte uralkodó tendenciát? Elemzésünkben körbejártuk a jelenséget.
Precedens
Kiberbírók, bűnelőrejelző szoftverek, hazugságfelismerő kamerák – mindezek nem egy komor utópiáról szóló regény hívószavai, hanem már létező technológiák. A nagy kérdés az, hogy milyen döntéseket lehet majd a mesterséges intelligencián alapuló szisztémáknak átengedni a jogrendszeren belül.
Sügérünk meséje megmutatja, milyen komoly társadalmi károkat okozhat a merev jogszabálykövetés, különösen ha a vakbuzgó zöldlobbival lép frigyre.
Makronóm
Mivel járhat a német gazdaság lassulása? Mit üzen Oszkó Péternek és Matolcsy Györgynek? Mikor lesz magyar euró? Mihez kezd a kormány a kórházak adósságával? Valóban kudarc a kormányzat lakáspolitikája? Varga Mihály pénzügyminisztert kérdeztük.
Meta
Sokféle okból fájhat az ember feje. Az egyik, igen gyakori eredő a migrén, amelyhez sok esetben egyéb kórképek is társulnak. A migrén kutatása ezért túlzás nélkül össztársadalmi jelentőségű.
50 könyv a jövőről
A nagyvállalatok mára elhitették velünk, hogy az államnak nincs keresnivalója az innovációban. Pedig a 20. század minden kiemelkedő technológiai újdonsága mögött kormányok játszották a főszerepet. Egy olasz–amerikai sztárközgazdász szerint eljött az ideje, hogy visszatérjünk a sikeres recepthez.
Feminens
„Alap emberi érzés az, hogy felrobbanunk, ha nem mondhatjuk el, ami bennünk van” – vallja Walters Lili, a fiatal, feltörekvő ír–magyar színművész.
Jegyzet
Ha a szemlélődő nem szenved farkasvakságban, illetve ha tudatosan nem válik vakká, megéli a csodát.
Élet
Zsendovits Ábel, alapító-tulajdonos, Szimpla Kert.
Volt pohárszedő Fradi-mezben, játszott Bachot rockereknek, aztán a beat nevű tiltott gyümölcs lett a végzete. Fél évszázada van színpadon, és bár volt egy időszak, amelyet bárzenészként kellett kibekkelnie, mindvégig a hazai beatnemzedék meghatározó alakja maradt. Balázs Fecó útja Bartóktól a heavy metalon át a sitkei kápolnát is feltámasztó lírai rockig.
Utolsó Figyelmeztetés
A válás a mai társadalmi viszonyok bevett jelenségévé vált, de attól még nem megoldás az eredendő problémára. A két fél kapcsolatának újrakezdése lehet a megoldás – ha mindketten képesek meghaladni addigi önmagukat.