Első karakter
Közélet
Most nem pusztán nemzetiek és globalisták csatája zajlik, hanem a normális és az abnormális küzd egymással – véli Bayer Zsolt, aki szerint egyre bátrabbnak kell lenni a jobboldalisághoz. A publicistával a konzervativizmus helyzetéről, a kultúrharcról és a médiaviszonyokról beszélgettünk.
Az 1919 őszétől berendezkedő jobboldali–konzervatív rendszer eltökélt szándéka volt a felelősségre vonás a több száz halálos áldozatot követelő, vörösterrorral járó Tanácsköztársaságért. Egyes vezetők elkerülték az elszámoltatást, ám így magyar hadifoglyok tömegei térhettek haza Szovjet-Oroszországból.
A lopakodó hatáskörelvonásnak lejárhat az ideje: az Európai Bizottság az lmbtqi-jogokra hivatkozva már nyíltan terjeszkedne túl az uniós alapszerződésekben rögzített jogosítványain.
„Ez is egy szép álom, üljünk otthon, és jön a pénz” – fakadt ki korábban Gyurcsány Ferenc az akkor még MSZP-s riválisa, Botka László által felvetett ötletre. Az alapjövedelem aligha lesz közös ellenzéki minimum, a Párbeszéd eddig bő négyezer aláírást gyűjtött össze a kezdeményezésért.
Külhon
Egy európai szintű társadalomkutatás szerint az erdélyi magyarság Európa legjobboldalibb közössége, konzervatív, vallásos értékrendje pedig megegyezik a románságéval.
Külföld
Fontos, józan ítélet született egy spanyolországi bevándorlási ügyben, amely akár az illegális migránsok azonnali visszatoloncolási eljárását is felgyorsíthatná – kérdés, mennyire történhet paradigmaváltás ebben a sokaknak kényes témában.
Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder a kancellári poszt legesélyesebb várományosa az Angela Merkel utáni érában. Kérdés, hogy igazodik-e a merkeli, elvi opportunizmust sem nélkülöző irányvonalhoz, vagy Sebastian Kurz mintájára konzervatív politikai profilját erősíti meg.
Rendszerszintű válságok tartják ördögi körben Közép-Amerikát: most hurrikánok pusztították az amúgy is szegény országokat, amitől meglódulhat az erőszak spirálja és a migráció újabb hulláma.
2020 nemcsak az új koronavírus vagy Joe Biden Donald Trump felett aratott választási győzelme miatt lesz emlékezetes, hanem az arab–izraeli kapcsolatok átrendeződése miatt is.
Precedens
A jogállamiságra, az emberi jogokra és a demokráciára épülő politikai rendszer ígérete a szabadság megvédése volt. Nyugaton azonban egyre kevésbé érvényesül a demokratikus elv, s ami marad, az hatalommegosztás nélküli utópia, ahol nincs helye ellenvéleménynek.
Makronóm
Ukrajna példája újabb intő jel, hogy a gazdasági függetlenség elveszítésével egy ország többé nem ura sorsának. Az IMF és Brüsszel szorításában már saját gazdaságát sem tudja élénkíteni, a törvényeket pedig nemzetközi szervezetek írják – és írják felül.
Meta
A Nyugat válsága mögött a valódi innovációk eltűnése áll. A technológia világa apró és lényegtelen újításokra fókuszál, a kultúra pedig csak ismétli önmagát. A megoldás a nehéz, de még éppen lehetséges célok kitűzésében rejlik – vallja a The New York Times konzervatívja.
Feminens
Egy magyar feltaláló, tudós, nemzetközileg elismert fizikus, akit Amerika egyik legsikeresebb asszonyának választottak 1934-ben – itthon mégsem ismerjük a nevét. Telkes Mária portréja.
Jegyzet
Élet
Olykor úgy gondolom, mi egy láthatatlan kincset viszünk magunkkal, amelynek bizonyos időre el kell érkeznie valahova. Most mi visszük – ha kidőlünk, vállára veszi más –, de egyszer csak elérkezik oda, ahol szükség van rá.” Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című művéből idézünk, nem véletlenül: a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznője küzdelméből ihletet merítve a Déryné Program igyekszik minél szélesebb körbe eljuttatni a színházat. Hiszen a járványhelyzet egyszer véget ér, és a kultúrához valamennyi magyarnak joga van.
Utolsó Figyelmeztetés