Első karakter
Közélet
A 2010-es évek elején még a Nemzetközi Valutaalappal szembeni gazdasági szabadságharcban vett részt, ez év novemberétől a szervezet első magyar ügyvezető igazgatójaként képviseli hazánkat és a régió országait. Palotai Dániel először a Mandinernek adott nagyinterjút a magyar gazdaságpolitika sikereiről, a Brüsszellel való konfliktusokról és a járvány okozta válság kezeléséről.
Miért szövetkeztek a Momentummal az LMP-ből dicstelenül távozó egykori társelnökök? Eléri-e a parlamenti küszöböt Volner János, illetve Szanyi Tibor frissen alapított pártja? Mi vezetett odáig, hogy mind elhagyták korábbi közösségüket? Elemzésünk az ideig-óráig magányos farkasok sorsáról.
Száz napban maximálja a kormány a kirendelés időtartamát, és 2023-ig nem kér engedélyt a másodállás vállalásához – áll a kiszivárgott rendelettervben. A Magyar Orvosi Kamara továbbra sem elégedett, az egészségügyi jogállásról szóló törvény miatt alkotmányjogi panasz beadását tervezi. Áttekintettük az október elején bejelentett többlépcsős orvosbéremelés főbb vitatott pontjait.
Az uniós állam- és kormányfőknek közösen kell dönteniük minden olyan jelentős kérdésről, amelyről az alapszerződések nem rendelkeznek. Egyes EU-s intézmények azonban úgy érzik, joguk és terük van arra, hogy az egyhangúság követelményét felrúgják.
Külföld
Az Európa-pártinak mondott Maia Sandu nyerte a moldovai elnökválasztást az oroszbarátnak címkézett Igor Dodonnal szemben a második fordulóban – de mi is a moldáv valóság a felszín alatt?
Grúzia 2008, Ukrajna 2014, Örményország 2020. Hatévente területet veszít egy volt szovjet tagköztársaság. Melyik lesz a következő 2026-ban?
„Számára semmi nem volt elkülöníthető más dolgoktól; minden tudása és tapasztalata szellemi életének része volt” – mondja Sophie Jeffreys, Scruton özvegye a néhai filozófusról. A Budapesten megnyíló Scruton Közösségi Tér kapcsán kérdeztük az építészettörténészt a scrutoni örökségről.
A szocdemek és a nemzeti liberálisok civakodásáról, az egymást követő kormány­válságokról szólt az előző négy év, és most is sok a bizonytalanság a román politikában – de a magyar összefogás legalább megvalósult az új megméretés előtt. Parlamenti választást tartanak december 6-án Romániában.
Precedens
Könnyen politikai alapú nyomásgyakorlási eszközzé válhat az uniós források elosztása kapcsán bevezetett jogállamisági mechanizmus, mivel a hivatkozott fogalom határai tetszés szerint tágíthatók. Ráadásul feleslegesen hoz létre párhuzamos struktúrákat a már meglévő ellenőrzési jogintézményekkel.
Thilo Sarrazin után egy másik baloldali renegát is kínos igazságokat mert kimondani a német társadalom állapotáról. Rolf Peter Sieferle Finis Germania című, immár magyarul is olvasható könyvében nem kíméli sem a tömeges bevándorlás, sem a náci múlt feldolgozásának tabuját, amiért automatikusan kiközösítetté vált.
Makronóm
Bár a válság előtti szinttől még elmarad, a harmadik negyedévben történelmi növekedést könyvelhetett el a magyar gazdaság. V helyett W alakú lehet a kilábalás pályája, de a második megingás várhatóan mérsékeltebb lesz, jövőre pedig újabb növekedési rekordokra számíthatunk.
Meta
Szoros az összefüggés egy ország termékenysége és vallásossága között. Ahol előbbi hanyatlik, utat tör a szekularizáció annak minden politikai következményével. A magyar családpolitika lehet a bizonyíték, hogy a szabály fordítva is érvényes.
Feminens
Hitétől vezetve hagyta maga mögött Olaszországot, hogy Magyarországon telepedjen le. Silvia Scatraglit a Fokoláre mozgalomról, a hit egyént és közösségeket építeni képes erejéről kérdeztük.
Budapesti történetek
A Duna jön, a Duna, az mindig jön. De minden korban meg kellett találni a módját annak, hogy folyamunkon átkelhessenek az emberek. Hol jobban, hol rosszabbul sikeredett a feladat megoldása. Hídjaink ma is összekötnek minket egymással – és a történelmünkkel.
Jegyzet
A felelősség koncentrikus körei a hozzád közeliektől a távolabbiak felé haladnak.
Élet
Megannyi kép tele élettel: szinte hallani a hegedű és a bőgő zümmögését, érezni a vándorcigányok sátrai körül keringő füst illatát, és mintha tapintani lehetne a pásztorok kérges kezeit. Kása Béla eltűnőben lévő világokat, közösségeket, értékeket és a paraszti kultúra felbecsülhetetlen kincseit örökíti meg az utókor számára. A Fonó Budai Zeneház jubileumi beszélgetéssorozatának részeként találkoztunk a fotográfussal.
Utolsó Figyelmeztetés
A társadalomnak el kell ismernie azokat az embereket, akik ki tudtak törni a szörnyű körülményeik közül, és meg tudták haladni a rossz mintáikat.