Első karakter
Közélet
„Számunkra sosem a származási ország a kérdés, hanem hogy milyen az eszköz minősége és az együttműködés gazdasági hatása” – mondja a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Maróth Gáspárt az amerikai beszerzésekről, haderőfejlesztési lobbiról és nemzeti katonai stratégiáról kérdeztük.
Az európai adófizetők zsebéből finanszírozott egyes uniós szakpolitikák paradox módon nem gátolják, hanem ösztönzik az illegális migrációt.
Szörényi Levente szégyelli Bródy János „csasztuskáját”, amelyet hajdani szerzőtársa a „szabad ország, szabad egyetem” jegyében tüntető hallgatóknak írt. Az Illés és a Fonográf egykori énekese, gitárosa úgy véli, Amerikában már győzni látszik a világbolsevizmus, míg itthon az Orbánt mindenáron eltakarítani kívánók SZDSZ módra kiáltoznak nyugati segítségért.
Álhírek, kamuvideó és diktatúrázás – így is összefoglalható az ellenzék koronavírus-járványban tanúsított nyilvános ténykedése. A lapunknak nyilatkozó elemző szerint a baloldali pártok a kormánnyal szembeni, szinte totális ellenállást nem tudták politikai értelemben készpénzre váltani. Pedig megpróbálták.
Külhon
„Ha csak egy embert is megmenthetek, már boldog vagyok.” Véradó összefogással küzdenek a koronavírus árnyékában az erdélyi magyar közélet résztvevői. A Magam adom! akcióról beszélgettünk a szervezőkkel.
Külföld
Egyre kevesebb köze van a népakarathoz Olasz­ország parlamentjének a migrációs nyomás, a soha nem látott mértékű koronavírus-fertőzés és a belpolitikai csatározások közepette – s közben zavar van Matteo Salvini erőterében is.
Lehet-e mindenre a pacifizmus és a meghunyászkodás a megoldás?
Jelen állás szerint Donald Trump elveszítette az elnökválasztást – de a hosszabb távú reményeket nem kell sem neki, sem a republikánusoknak eltemetniük. Milyen helyzetben van Trump és a Republikánus Párt a választás után, és milyen dilemmákkal kell szembenézniük a következő években?
Precedens
Makronóm
„Értékmentes oktatást nem tudok elképzelni, politikamentest annál inkább” – fogalmazott lapunknak Varga István professzor. A Mathias Corvinus Collegium Magánjogi Műhelyének vezetőjével többek között oktatói hitvallásáról és a jogállam ideális működéséről beszélgettünk.
Meta
50 könyv a jövőről
Az életmódunkra törő barbárokat a technológiai képességeik teszik fényűzővé. Amikor civilizációnk ostrom alatt áll, a tömegek számára csakis a múlt teljesítményeivel szemléltethető, pontosan mi forog kockán – emlékeztet Kenneth Clark és egy ötvenéves mestermű.
Feminens
Egyenrangú a két nem, mert mindketten Isten képmásai; a nő nősége és a férfi férfisága is védendő érték – vallja Molnár-Bánffy Kata. Az erdélyi főnemesi családból származó Kata kommunikációs ügynökséget és magazinkiadót is vezet, karakteres értékrendet képviselve.
Jegyzet
A casual, azaz a laza értékrend ebben az évtizedben az általános megjelenés fő motívuma lett.
Élet
Nem mindennapi utat írt le a pályája: Dél-Amerikában gyerekeskedett, nyolcévesen már színpadon állt, tizenkét évesen pedig felvételt nyert a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába. Az akadémiát mégsem végezte el: egy sorsszerű találkozásnak köszönhetően Párizsban folytatta tanulóéveit, ahol mesterére lelt. A nemzetközi karriert befutó Baráti Kristóf hegedűművész ma már Budapesten él, világszerte koncertezik, és újabban a hazai zeneoktatás jövője is foglalkoztatja.
Ménes Ági emlékére.
Utolsó Figyelmeztetés