Első karakter
Közélet
Ha egy délután alatt meg akarja tudni, mi is az a genderőrület, és hogyan akarják átnyomni nemzetközi szinten, akkor Marguerite A. Peeters kötete önnek szól.
A jelenlegi állás szerint Joe Biden nyerte meg az elnökválasztást, de még koránt sincs vége a küzdelemnek.
A Demokratikus Koalíció és a Momentum országos ambíciói rajzolódnak ki az ellenzéki vezetésű településeken tapasztalható baloldali belvitákból. Úgy tudjuk, Egerben Fekete-Győr Andrásék állhatnak az összefogást elhagyók mögött, a fővárosban pedig inkább Gyurcsány Ferenc az úr. Összeszedtük a legnagyobb konfliktusokat.
Hogyan hat a kiskorúakra, ha egy mesében a királyfi homoszexuális? Támogatná-e a Liberálisok elnöke, hogy nemátalakító műtétnek vesse alá magát a gyermeke? Mi a baja a Mi Hazánk politikusának a Budapest Pride-dal? Interjú Bősz Anett-tel és Dúró Dórával könyvdarálásról, transzneműségről és normalitásról.
Az SZFE-ügy állatorvosi ló, egy jól körülhatárolható érdekcsoport akciósorozata, amely nem igazán érdekli az embereket – véli Schmidt Mária. A történész szerint az utcára vonuló tiltakozók féltik kiváltságos helyzetüket, és erejüket csupán a belterjességük adja. A Terror Háza Múzeum főigazgatóját a színházi szakma belvillongásai mellett az újonnan megnyílt Kertész Imre Intézetről is kérdeztük.
Külföld
„A szabadság és egy sötét, újpogány kor között lehet választani” – vallja Dennis Prager amerikai konzervatív véleményvezér. A nézők százmillióit elérő PragerU videóoldal alapítóját, a Mathias Corvinus Collegium vendégét az elnökválasztásról, a jobb- és a baloldal konfliktusáról, a rend és a káosz küzdelméről kérdeztük.
Európa-szerte szigorúbban lépnek fel a koronavírussal szemben, mint az illegális bevándorlás ellenében.
A Mathias Corvinus Collegium közreműködésével körkérdést intéztünk a konzervatív mozgalom nemzetközi képviselőihez, hogyan látják a jobboldal helyzetét az új évtized küszöbén. Egy dolog biztos: a régi vágású konzervativizmus ideje lejáróban van – az új jobboldal viszont a Nyugat vezető kreatív erejévé válhat.
A varsói alkotmánybíróság abortuszhatározata lehetetlen helyzetbe navigált egy mélyen vallásos kultúrát: a jogalkotónak megnyugtató megoldást kell találnia a kérdésre úgy, hogy közben a vallási és erkölcsi szempontok is érvényre jussanak.
Precedens
Makronóm
Októberben friss adatokat publikált az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat. Ebből kiderül, hogy a magyar gazdaság tavaly visszaelőzte a szlovákot a gazdasági növekedés mutatóit tekintve – rácáfolva a liberális közgazdászok prognózisaira.
Meta
50 könyv a jövőről
Miközben a kulturális elit a demokrácia és a haladás nevében főszerepet vállal a nyugati országokban zajló kultúrharcban, lelkifurdalás nélkül üzletel Kínával. A globalizmusban a hipokrízisnek sincsenek határai – figyelmeztet vallomásában egy amerikai filmes.
Tudomány
A kanálhajlítók, parafenomének és más csodadoktorok legelkötelezettebb kritikusai közé tartozott a napokban elhunyt James Randi.
Feminens
„A gyerekek születésével mindig új értelmet nyer, mit jelent ehhez a családhoz tartozni” – mondja Rosenstein Tímea, a kultikus vendéglő cukrásza, aki különösen a pitékért felel a családi vállalkozásban.
Jegyzet
Élet
A régi identitások helyére a márkaidentitások léptek, és miközben azt gondoljuk, felszabadultunk a „földtúrás” kötöttségei alól, valójában láthatatlan hálózatoktól függünk – mondja az etnográfus-népzenész Agócs Gergely. Úgy véli, a magaskultúrát kiegészíti a hagyományos kultúra, közös ellentétük pedig a szórakoztatóipar.
Johann Christian Woyzeck borbély 1821-ben több késszúrással végzett élettársával, amiért Lipcsében nyilvánosan kivégezték. A bűntény előzménytörténetéből született töredékes dráma a modern színjátszás megkerülhetetlen alapművévé vált. Megnéztük a Nemzeti Színházban a Sztalker Csoport Woyzeck-feldolgozását.
Utolsó Figyelmeztetés
Hordani kell ezt a nyavalyát – hogy ne hordjuk azt a nyavalyát.