Első karakter
Közélet
A brit követ sofőrjeként a gépkocsiból nézte végig a forradalmat. Bibó István és Nagy Imre iratait ő juttatta el a követségre, így kerültek ki a Nyugatra. Tettéért tizenöt év börtönbüntetésre ítélték. A rendszerváltozáskor hitt, majd csalódott a történelmi igazságtételben. Regéczy-Nagy Lászlóval 1956-ról beszélgettünk.
Rekordszámú koronavírus-fertőzött, több ezer kórházban ápolt beteg és naponta közel száz halott – más országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre súlyosabb a járványhelyzet. Lesz-e elegendő ágy, védőeszköz, valamint szakorvos és szakasszisztens az egészségügyi intézményekben? Utánajártunk.
Saját rabbitestületével, a Jobbik miatt pedig a kormánnyal is összetűzésbe került a legnagyobb hazai zsidó egyház. Az információink szerint a Gyurcsány-kormány szóvivőjét leigazoló Mazsihisz elnöke, Heisler András akár bele is bukhat a válságba.
Külhon
A legnehezebb sorsú kárpátaljai cigány gyermekekkel foglalkozik, közben íróként tapasztalataiból sző történeteket. Shrek Tímea drámai és reményteli élethelyzetek sokaságával egyaránt találkozik – pályájáról, írásról és gyermeknevelésről beszélgettünk vele.
Külföld
Abszurd vádaskodás Kijevből, politikusok kitiltása érdemi indoklás nélkül, fagypont közelébe kerülő viszonyok – a diplomáciai távolságtartás hidegháborúba fordult hazánk és Ukrajna között, a kapcsolatok alighanem elérték három évtizedes mélypontjukat.
Azt mondják, az adat az új olaj: akinél az adat, annál a hatalom és a befolyás.
Sátánistázás az egyik oldalon, templom- és szoborrongálás a másikon: súlyos ideológiai konfliktusok szakítják ketté az egykor összetartó lengyel társadalmat. Az lmbtq-viták után most az abortusz szigorítása miatt csapnak össze az indulatok. Riportunk Varsóból.
Precedens
Radikális fordulat állt be Emmanuel Macron francia államfő iszlámmal kapcsolatos retorikájában az utóbbi hetek véres merényleteinek következtében, ami komoly nyilatkozatháborút indított el egyes muszlim országok és Franciaország között. Kérdés azonban, hogy a szavakon túl valóban képes lesz-e a francia vezetés gátat vetni az ország iszlamizálódásának.
Makronóm
Karácsony Gergely szerint a kormányzat vágóhídra küldi az egykori fejőstehenet, anyagilag kiéhezteti, értelmetlenül sarcolja a fővárost, miközben egyre több feladatot és terhet rak rá. Az adatok és nemzetközi elemzők azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítják.
Meta
50 könyv a jövőről
A Nyugat egyetemeit a progresszív ortodoxia uralja: megtagadják alapítóik értékválasztását, szabotálják a világképi sokszínűséget. Fő tevékenységük, hogy ideológiai konformitást kényszerítenek diákjaikra. Minderről hetven éve írt könyvet egy szókimondó diák – de hogy állunk 2020-ban?
Feminens
Nem a hagyományt kell megmenteni, hanem önmagunkat – mondja Lovász Irén népdalénekes, érdemes művész. Népdalaink éneklése segít megtalálni gyökereinket és identitásunkat, vallja.
Budapesti történetek
A Lipótmezőt mindenki ismeri, ám ma se tudja senki, mi lesz a rég bezárt épületegyüttessel. A tébolydák azonban már régebb óta kísérik fővárosunk és lakóinak hányatott életét.
Jegyzet
Mi a legrosszabb, ami azzal történhet, akinek mindene az étkezés? Az, ha elveszíti az ízérzékelését. Charles Duchemin, a Szárnyát vagy combját? című, 1976-os francia vígjáték étteremkritikusa egy időre pontosan így jár. Gasztrománként ugyanis az élet, amiként azt a Tárkány Művek is énekli, „szagos és szaftos”.
Élet
Százhúsz éve született a 20. századi magyar képzőművészet és művészetpedagógia máig meghatározó alakja, Barcsay Jenő. Hazai művészgenerációk sokasága tekintett és tekint rá a mai napig mestereként, és neve a világban is sok helyen ismerősen cseng. A szentendrei Ferenczy Múzeum most gyűjteményes kiállítással emlékezik a festőművészre.
Mintha a Deák térről a Hősök terére akarnánk eljutni úgy, hogy közben mozog alattunk a város, a megállók változtatják a helyüket – ilyen sakkot játszani a sportág minden idők legjobb női versenyzője szerint. Polgár Judittal a játék terápiás hatásáról, a csúcsok meghódításáról és a mesterséges intelligencia mélységeiről beszélgettünk. A Mandiner hetilap nagyinterjúja!
Utolsó Figyelmeztetés
Magyarországon van egy egészen beteges fókusz a hibáinkon politikai oldaltól függetlenül.