Első karakter
Közélet
Miközben az Európai Unió innovációs és versenyképessége romlik, az Európai Kutatási Tanács a nyílt társadalom eszméinek terjesztésére eurómilliókat költ a mi zsebünkből.
Fog-e tárgyalni a kabinet a színművészetisekkel? Mi lesz a lex CEU-val? Miért nem ül le Palkovics László ebédelni Freund Tamással? Interjú az innovációs és technológiai miniszterrel a tudomány függetlenségéről, klímacélokról és járványkezelésről.
A főpolgármester népszavazási akcióba kezdett, hogy az uniós helyreállítási alap felét közvetlenül az önkormányzatok kapják meg az EU-tól. A látszólag helyi ügyet szolgáló kezdeményezés már Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányának része, ami kiváltott némi ellenérzést a baloldalon.
Külföld
Amerikai és magyar szakértőket kérdeztünk arról, hogyan értékelik Donald Trump és a trumpi Amerika négy évét.
Gazdasági sikerszéria után koronavírus-válság, jobbra fordított bíróságok, elszabaduló faji feszültségek, beváltott és beváltatlan ígéretek: sűrű négy éven van túl az újraválasztásra készülő elnök. Elemzésünk a trumpi belpolitika mérlegéről, a Mandiner hetilap elnökválasztási összeállításából!
A világ állapota nagyon is magán viseli a Donald Trump-féle külpolitika tevékenységének nyomait. Kísérletek Kína megregulázására, fagyos pillantások Európa felé, közel-keleti stabilizáció, kapcsolatépítés Dél- és Kelet-Ázsiában, észak-koreai látogatás – áttekintettük a Trump-diplomáciát. Elemzésünk a Mandiner hetilapból!
Precedens
Európának minél hamarabb fel kellene zárkóznia az új technológiák fejlesztésében az Egyesült Államokhoz és Kínához, ebben Közép-Európa vezető szerepet tölthetne be – mutat rá lapunknak Lennart Brand, a Zeppelin Egyetem intézetigazgatója.
Makronóm
Igazi aranykor jöhet a magyar gazdaságban, hatalmas uniós pénzeket kap az ország, számos hazai cégnek pedig az idei lesz a legjobb éve – véli Essősy Zsombor, a Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, a Magyarok a Piacon Klub elnöke.
Meta
50 könyv a jövőről
Megújuló energiák forradalma? A világgazdaság mai kitettsége a szénnek, a kőolajnak és a földgáznak megegyezik a harminc évvel ezelőtti aránnyal. A fosszilis erőforrásokat még évtizedekig nem tudjuk kiváltani – vállalja be a népszerűtlenséget Daniel Yergin.
Tudomány
Az éghajlat változásai és a fokozódó környezeti problémák egyre komolyabb kihívások elé állítják a városépítészetet: hogyan lehet városi környezetben – így Budapesten is – alkalmazkodni a változó feltételekhez, s hatékonyabban helyben tartani és felhasználni az értékes csapadékvizet?
Feminens
Tragikus személyes sorsa ellenére idősen is a világ gyönyörűségéről és a megelégedettségről vallott Polcz Alaine: az író és pszichológus élni, halni és gyászolni tanította olvasóit, követőit.
Jegyzet
Meddig emlékezünk egy illatra, egy nevetésre, egy hangra?
Élet
A nemzetközi hírű fizikus, Barabási Albert László Csíkszeredában még szobrásznak készült. Bár élete és munkássága időközben más irányt vett, Budapesten át Bostonig terjedő tudományos tevékenysége, vele a hálózatok kutatásának vizualizációja visszakanyarodott a művészetek területére. A Barabási Lab az elmúlt huszonöt évben a természet, a társadalom, a nyelv és a kultúra többnyire láthatatlan összefüggéseire derített fényt, amelyek eredményeit most adatszobrokon és a képzőművészet határterületeit érintő infografikákon ismerhetjük meg.
„Sopronban soproni bort akarunk készíteni” – vallja ifjabb Franz Weninger, aki burgenlandi poncichterként a határ mindkét oldalán borászkodik. Számára a borkészítés művészet, amelynek a természettel való kölcsönhatásban szabad csak kiteljesednie. Önkifejezésről, szabadságról és identitásról beszélgettünk Sopron legendás borászával a balfi birtokon.
Utolsó Figyelmeztetés
Melyik volt az utóbbi három évtized politikailag legviharosabb esztendeje? Dobogós az „igazságbeszédes” 2006-os, a meglepetésekkel teli 2002-es év – de 1990-ben rengett leginkább a föld Magyarországon. A rendszerváltozás kaotikus évét ráadásul egy példátlan utcai dráma tette felejthetetlenné.