Első karakter
Közélet
Félelemmel és megvetéssel gondolt vissza az októberi napokra a szovjet nagykövet, amikor a birodalom csődöt mondott egy nemzet szabadságvágyával szemben. A kommunisták számára a magyar nacionalizmus tűzzel-vassal pusztítandó volt, és a nemzeti függetlenség gondolatát a „horthyzmussal” tették egyenlővé.
Miért ünnepeljük bizonyos forradalmak évfordulóit? Hiszen a forradalom lényegi alkotóeleme az erőszak, annak korlátozása pedig egyik legősibb törekvésünk. Mielőtt bálványozni kezdjük e szót, Roger Scruton nyomán fontos különbséget tennünk kétféle forradalom között.
1956. november 3-án este még együtt ittak a záhonyi kiskatonák a szovjetekkel, hajnalban már őket lőtték. Gál András tizedes két golyót is kapott: sebesülése és „ellenforradalmi” múltja évtizedekig nyomorította életét. Portrénk Bandi bácsiról és határ menti sorsfordulóiról.
Az Európai Unió jövőjéről zajló vita az együttműködés és az EU-s értékek megerősítése helyett inkább arról szól: vissza tudunk-e táncolni a szakadék széléről, ahová az uniós intézményi túlkapások és a ködbe veszett közös elvek vezettek.
A Magyar Rádió ostrománál úgy érezte, neki is tennie kell a hazájáért. Fegyvert fogott a Corvin közben, 1956 októberében forradalmár lett. Kádárék első fokon halált, másodfokon életfogytiglant szabtak ki rá, és az amnesztiával sem engedték ki. Interjúnk Wittner Máriával a bevésődő emlékképekről és az isteni igazságszolgáltatásról, a Mandiner hetilap október 22-i '56-os lapszámából!
Külhon
Nyüzsögtek a Munkács–Ungvár-tengelyen a szovjetek a tankjaikkal és a besúgóikkal, és még friss volt a málenkij robot emléke is. Néhány kárpátaljai magyar diák, köztük a kilencedikes Milován Sándor mégis úgy érezte: tenni kell valamit. Íme a nagyszőlősi hős srácok története.
Külföld
A jogállamisági mechanizmus brüsszeli vitájában mindenki keménykedik, de semmi nem az, aminek látszik.
„Csak a bolondok jönnek ide ilyen időkben” – kapjuk meg egy minszki kocsmában. A nyár óta zajlanak a tüntetések Belaruszban Aljakszandr Lukasenka negyedszázados autoriter rendszere ellen – és mintha a tüntetők és a karhatalom is kezdenének fáradni. Helyszíni riportunk a főváros hűvösödő utcáiról.
Precedens
Az október eleji lex CEU-ítélet káros precedenst teremt mind az uniós jogra, mind pedig a tagállami jogrendszerekre nézve. Olyan joggyakorlatnak ágyaz ugyanis meg, amelyet követve az egész régió a globalizációhoz vezető gyorsítósávon találhatja magát.
Makronóm
Egy friss kutatás szerint a pandémia idején az elbocsátások mellett a munkakör-áthelyezést élik meg a munkavállalók a legnehezebben, és leginkább a megfelelő kommunikációt hiányolják. A home office és a rugalmas munkavégzés viszont széles körben elfogadott.
Meta
50 könyv a jövőről
A baloldali identitáspolitika térnyerése és a vallásosság eróziója egy tőről fakad: mindkettő oka a család intézményének összeomlása. A progresszív vívmányok eredményeként azonban a nők csak kiszolgáltatottabbá váltak – állítja Mary Eberstadt.
Feminens
Százhetven fős „social startuppá” nőtte ki magát Forgács-Fábián Sára beteg gyerekeket segítő szervezete, az Amigos.
Budapesti történetek
Magyarország örökös bajnoka és elkötelezett falusi tanító, akinek az életét kettétörte 1956, mégis daccal és életelvekkel fölébe kerekedett a kádári kompromisszumoknak: Kávay Zoltán portréja.
Jegyzet
Élet
Idén huszonöt éves a Fonó Budai Zeneház. Horváth László igazgatóval a vírushelyzet hátrányairól és előnyeiről, intézményvezetésről, lemezkiadásról és a táncházkultúra jövőjéről beszélgettünk.
Száznegyven éve, 1880. október 28-án született Hatvany Lajos.
Utolsó Figyelmeztetés
A múlt árnyai nem véletlenül bújnak elő időről időre kísérteni minket, mint valami rossz horrorfilmben.