Első karakter
Közélet
A 65 év felettiek nem csupán nettó haszonélvezői a rendszernek, jelentősen hozzájárulnak a gazdasághoz, az egészségmegőrzésük terén viszont még sok a tennivaló – derült ki a Nézőpont Intézet friss kutatásából. Rózsa Péter egészségügyi közgazdászt a felmérés tanulságairól és az idősekről alkotott képről kérdeztük.
Miért frusztrált a magyar baloldal? Egy ezerdolláros kérdés nyomában.
Milyen állapotban vette át a fővárost Karácsony Gergely, és mi valósult meg az ígéretekből? Milyen pénzügyi helyzetben van Budapest, és mi igaz a főpolgármester kifogásaiból? Mérlegre tettük az új városvezetés első évét.
Miért támogatta a judapestező Bíró Lászlót? Mit szól a kispesti szocialisták kokainos és korrupciós botrányához? Mikor lesz kész a Lánchíd? Indul-e az előválasztáson? Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét kérdeztük, aki nem óhajt leülni vitázni Fürjes Balázzsal.
A főpolgármesternek a tényekkel, a közgazdászokkal és a Moody’szal van vitája, nem velünk – mondja Fürjes Balázs, aki bármikor leülne Karácsony Gergellyel vitatkozni. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt pénzügyekről, a fejlesztések jövőjéről és politikai szerepvállalásról kérdeztük.
Külföld
Félresikló népszavazás, elkergetett elnök, utakat blokkoló indiánok és egy szenátor nő a pampa széléről: valóságos szappanoperát produkált a bolíviai politika Evo Morales utolsó ciklusa óta, amelynek kis szerencsével véget vethet az október 18-ai választás.
A Törökországot immár két évtizede kormányzó, vallásos Igazság és Fejlődés Pártja és az egyiptomi gyökerű, de nemzetközi hálózattá fejlődő Muszlim Testvériség eltérő körülmények között keletkezett, és különböző ideológiát vall, útjai mégis az évek során számos alkalommal keresztezték egymást.
Trump és Biden zavaros szócsatája jól szemléltette a káoszba fúló 2020-as kampányt.
Precedens
Holokauszt-párhuzamok, a jogrendbe vetett bizalom aláásása, Európától való megengedhetetlen eltávolodás – kivételesen nem Magyarországot, hanem az Egyesült Királyságot illették e vádakkal. A vihar kiváltója pedig, hogy a londoni kormány határozottabb lépéseket fontolgat az illegális migráció megfékezésére.
Makronóm
A magyar kormány nem fél kockázatot és konfliktust vállalni, pragmatikus és mindig nyitott a vállalkozók irányában – véli Eric Stewart, az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács elnöke. Befektetési lehetőségekről, a világjárvány okozta gazdasági válságról és geopolitikai kérdésekről beszélgettünk budapesti látogatásakor.
Meta
50 könyv a jövőről
A szünet nélküli digitális kommunikáció a többiekhez való kényszeres hasonuláshoz vezet. Az erőszakos konszenzus a többségitől eltérő minden világképet gyűlölet tárgyává tesz. Ez a konformitás önkényuralma – vallja a sztárfilozófus, aki eredetileg kohászatot és teológiát tanult.
Jegyzet
Élet
Hatvan felett is vibrál, de huszonhétnél leállt lélekben, ott, ahol Jim Morrison befejezte. A magyar blues egyik királya, aki a rock and rollban az életszeretetet találta meg, nem az önpusztítást. Szereti John Lennont, de számára már Jézus népszerűbb, mint a The Beatles. Takáts Tamás tavaly ünnepelte a Karthagóval a negyvenedik, idén a T. T. Blues Banddel a harmincadik évfordulót. A járványhelyzetet nehéznek találja, de énekesként is látja a jövőt.
A fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő balatonfüredi Vaszary Galéria a kortárs magyar képzőművészet tíz legfontosabb alkotójának szenteli tárlatát. A vállaltan szubjektív tízes listát nem műkritikusok, nem is a kiállításokat látogató közönség, hanem a Magyar Képzőművészeti Egyetem elsőéves képzőművészet-elmélet szakos hallgatói állították össze tanáruk, Beke László művészettörténész koordinálásával.
Utolsó Figyelmeztetés