Első karakter
Közélet
Nem foglalkozik a múlttal, csak a következő mérkőzésre koncentrál. Büszke a Ferencváros utóbbi két évére, és további nagy tervei vannak. Szerhij Rebrov a Bajnokok Ligájára ugyanazzal a recepttel készül, mint a bajnokságra: munka, munka és még több munka. Interjú a Fradi edzőjével.
Huszonöt év elteltével újra a Bajnokok Ligájában lép pályára idén a Ferencváros. Hamarosan Cristiano Ronaldo, valamint Lionel Messi csapata ellen játszhat a zöld-fehér együttes. Milyen út vezetett idáig, és mit jelent a legnépszerűbb magyar labdarúgócsapatnak a BL-szereplés?
Ultimátum a drukkereknek, vénaszkenner, bojkottált stadion – az utóbbi tíz évben hullámzóan alakult a Ferencváros és a szélsőséges csoportoktól sem mentes szurkolótábor kapcsolata. A klubvezetés felismerte, a Fradi európai felemelkedéséhez elengedhetetlen, hogy leszámoljon a huliganizmussal.
Folyamatos és kitartó munkára van szükség, emellett fontos, hogy megmaradjon az éhség és a motiváltság – vallja Hajnal Tamás, aki a Fradi játékosából avanzsált sportvezetővé. A fenntartható siker titkáról, a keretépítésről és az utánpótlás-nevelésről kérdeztük a csapat sportigazgatóját.
A Fidesz október 11-ei győzelme Jakab Péter hazai vereségét, a Jobbik végleges baloldalba tagozódását hozhatja. Egy Bíró-győzelem viszont morális felmorzsolódással és kínos nemzetközi visszhanggal járhat a baloldal számára. Az időközi parlamenti voksolás tétjéről Lánczi Tamás politológust kérdeztük.
A jogállamisági jelentés igazi tragédiája, hogy mérföldkő abban a folyamatban, amely az Európai Unió széteséséhez vezethet.
Már a pandémia előtt megnövekedett a szorongásszint, ebbe a támpontok nélküli helyzetbe tenyerelt bele az életünket felforgató vírus. Kozma-Vízkeleti Dániellel, a Mathias Corvinus Collegium Mindset-Pszichológia Iskolájának vezetőjével beszélgettünk krízishelyzetről, járványtagadókról, stresszoldásról és a jövő pszichológusairól.
Külföld
Hamarosan önkormányzati választást tartanak Ukrajnában. Kárpátalján a hagyományoknak megfelelően leginkább a közutak és az infrastruktúra javításával kampányolnak a jelöltek – miközben a színfalak mögött zajlik a helyezkedés.
Ismét fellángolt az azeri–örmény konfliktus, ám ezúttal Törökország is nyíltan fújja a parazsat, nem titkolt módon a testvéri Azerbajdzsán mellett. Újra közelebb került a robbanáshoz Európa és Ázsia határvidékének puskaporos hordója.
Svédország évtizedek óta a gazdasági bevándorlók és a menekültek kiemelt célpontja. A naiv idealizmus kora most lezárulhat: miután hónapok óta klánháborúk sújtják a városok utcáit, a minap a szocdem kormányfő kezdett beszélni a bűnözés és a migráció összefüggéseiről.
Az ENSZ jelentős reformra szorulna. Elsősorban jobban szembe kellene néznie a világ realitásaival.
Precedens
Donald Trump a levélben szavazás ellen foglalt állást, úgy érvelve, hogy több visszaélésre ad lehetőséget, mint a személyes voksolás. Ez történt a 2018-as képviselőházi választás során is Észak-Karolinában – mondja Jesse Richman, az Old Dominion University politikatudományi professzora. Interjúnk.
Makronóm
Dorogi Éva két év alatt tudta megszerezni a védjegyet, hogy aztán teljesen új tartalommal töltse meg a Bambi-palackokat. A rendszerváltoztatás óta jellemzően külföldi hálózatok gyártanak sört és üdítőt Magyarországon, most a Bambi régi-új versenytárssá válhat.
Meta
50 könyv a jövőről
2020 reformátusszemmel az örömhír éve is. Az elcsendesedés hónapjaiban sokan ismerték fel saját határaikat, ami világszerte az Istenhez való odaforduláshoz vezetett. A koronavírus-válság jó alap a megújulásra – üzeni új könyvével Balog Zoltán lelkész, egykori miniszter.
Feminens
Damjanichné Csernovics Emília és Batthyányné Zichy Antónia számára a vallási és nemzeti elkötelezettség nem csupán eszméket jelentett: tettekre serkentő fontos alap volt.
Budapesti történetek
A második világháború után a kommunista rezsim a rekonstrukció helyett a történelmi értékek lerombolására törekedett. Fodor Gergely kormánybiztos, a Nemzeti Hauszmann Program első embere szerint az Orbán-kormány elkötelezett abban, hogy visszaépítse a ledózerolt épületeket – és a gyarapító korszakok szellemiségét.
Élet
Hogy visszacsábítsák a nézőket a nagyvászon elé, és hogy a filmes szakmabelieknek éves találkozási lehetőséget teremtsenek, idén először rendezték meg a Veszprém–Balaton filmpikniket. Az őszköszöntő kulturális program nagy sikert aratott, olyannyira, hogy a szervezők szeretnék, ha meggyökerezne a fesztivál. A rendezvény tanulságairól Muszatics Péterrel, a fesztivál igazgatójával és Can Togay Jánossal, a filmpikniket befogadó Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa projekt művészeti és kreatívigazgatójával beszélgettünk.
Kulturális programajánló.
Ottlik Géza harminc éve, 1990. október 9-én hunyt el.
Utolsó Figyelmeztetés
A közösségi oldalakon való aktivitásukban is kirajzolódnak a fiatalok kulturális és gondolkodásbeli különbségei.